29 noiembrie 2024

Cui folosește închiderea laserului de la Măgurele

Dacă nu ați fost plecați cu pluta pe Bistrița în ultimii ani, probabil că ați aflat că, la Măgurele, România construiește cel mai mare laser din Europa. Majoritatea banilor sunt din fondurile europene dedicate dezvoltării regionale. De fapt, construia, pentru că, zilele trecute s-a anunțat că țara noastră a fost exclusă din consorțiul european care urma să exploateze științific (dar și comercial) cercetarea din laboratoarele Extreme Light Infrastructure (ELI). Cum s-a întâmplat acest lucru? Laserul de la Măgurele a fost, de la început, din 2010, coordonat de cercetătorului Nicolae Zamfir. Anul trecut, însă, ministra învățământului de tristă amintire, Monica Anisie, îl dă afară pe Zamfir. Discuțiile cu partenerii europeni sunt continuate de un profesor de… filosofie, după cum ne spune fostul ministru al Cercetării, Mihnea Costoiu.

Dar ce făcuse Zamfir? Păi, în afară de faptul că a fost principalul promotor al laserului, cel care a coordonat chestiunea, a fluierat în biserică și a supărat Franța. Da, Franța, acea țară presupus democrată dar care are și ea în construcție un laser, numit Apollon. Franța care a construit sistemul laserilor de mare putere de la Măgurele, prin firma Thales. Franța care are trei instituții în consorțiul EuroGammaS care ar fi trebuit să construiască Sistemul Fascicul Gamma de la Măgurele și care consorțiu a trenat lucrările ani de zile până când Zamfir a decis rezilierea contractului de 66 de milioane de euro. Rezilierea contractului a determinat-o pe comisarul european Corina Crețu să ceară renunțarea la rezilierea contractului. Oarecum surprinzător, nu?! Apoi, Centre Național de la Recherche Scientifique din Franța a interzis cercetătorilor săi să vină la Măgurele.



Urmează cea mai importantă problemă: Franța cere ca banii pentru administrarea celor trei laboratoare din România, Cehia și Ungaria să nu fie administrați de aceste țări, ci – ați ghicit – de către ea. Este vorba despre 75-90 de milioane de euro pe an. România, prin Nicolae Zamfir, refuză. De ce? Cine administrează laboratoarele stabilește agenda de cercetare. Cercetarea se plătește, prin urmare, cine administrează, dirijează fluxurile de bani. Problema de la Măgurele ajunge să fie discutată de Macron și Iohannis. Apoi, la Comisia Europeană este depus, anul trecut, în mai, un proiect de consorțiu din care România era exclusă. În august 2020, Zamfir este dat afară. Iar în 2021, Comisia Europeană decide să nu includă România în Comitetul ELI ERIC (Extreme Light Infrastructure – European Research Infrastructure Consortium). Fără finanțare europeană pentru administrare – circa 30 de milioane de euro anual – e greu de crezut că România va finanța activitatea laserului de la Măgurele.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014