Unul din cei mai cunoscuti opozanti ai lui Putin a fost asasinat extrem de convenabil astfel incât inmormântarea sa se tina fix in ziua in care era programat un mars al Opozitiei din Moscova.
Din punct de vedere strategic, Putin era pe cai mari: câstigase confruntarea pe teren in Ucraina, unde trupele rebele au obtinut un armistitiu favorabil si au cucerit si localitatea strategica Debaltevo, liderii occidentali sunt dezbinati in problema ucraineana, popularitatea sa este la cote maxime in ciuda sanctiunilor iar economia rusa, chiar daca este supusa la mari presiuni, inca rezista.
Prin urmare, existensa unui opozant nu are de ce sa-l deranjeze si, mai mult decât atât, asasinarea acestuia nu l-ar ajuta cu nimic, chiar din contra.
Pentru ca daca analizam situatia din punctul de vedere al beneficiilor si pierderilor, Putin are numai de pierdut din acest asasinat. Atât pe plan intern dar, mai ales extern. Si ne intoarcem la un scenariu aproximativ similar cu cel din Ucraina din februarie trecut: tirurile de arma care au ucis protestatari si politisti deopotriva au fost atribuite fortelor de ordine desi de beneficiat de pe urma lor au beneficiat opozantii.
In lumea reala nu e ca-n filmele de la Hollywood, in care tipii buni fac fapte bune si cei rai sunt pusi pe rele. Nu exista o linie de demarcatie intre bine si rau iar in politica internationala nimeni nu face acte de caritate ci isi urmareste doar interesele.
Din pacate, pe masura ce propaganda devine tot mai virulenta, pe masura ce ni se inoculeaza idei tot mai agresive, sansele ca lucrurile sa se rezolve pasnic devin tot mai mici iar izbucnirea unui conflict de proportii pare tot mai sigura.