29 decembrie 2024

Cucuteni 5000 – Redivivus: Omul cu nume de astru

Al saselea Simpozion International “Cucuteni 5000 – Redivivus, Stiinte exacte si mai putin exacte” si-a inceput lucrarile vineri, 9 septembrie, de la ora 11, in Sala Senatului a Universitatii “Vasile Alecsandri” din Bacau, dupa o deschidere oficiala in Aula Facultatii de Electrotehnica din Iasi, cu o zi inainte.
In prezenta elitelor a mai multor universitati din Chisinau, Bacau, Bucuresti si Iasi, a numerosi invitati, academicieni, profesori universitari, cercetatori, la inceput, s-a desfasurat solemnitatea acordarii titlului de Doctor Honoris Causa academicianului Eugeniu Grebenicov, membru al Academiei de Stiinte a Rusiei.
Laudatio a fost rostit de prof.univ.dr.ing. Vasile Puiu, care a adus in fata celor prezenti personalitatea remarcabila a ilustrului academician. Nascut in România, comuna Slobozia Mare, judetul Ismail, astazi Cahul, cercetator, “omul cu nume de astru”, Eugeniu Grebenicov este descoperitorul unui asteroid, a carui orbita se afla intre planetele Marte si Jupiter, cu rezultate exceptionale in fizica teoretica si expermentala, astronomie, cibernetica, algebra, analiza matematica, supercalculatoare si aviatie. Drept recunoastere a activitatii sale, profesorului Eugeniu Grebenicov i s-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa de catre alte prestigioase universitati din intreaga lume. In dupa-amiaza aceleiasi zile, la Centrul de Afaceri si Expozitii din Bacau au continuat lucrarile pe cele doua sectiuni CUCUTENI 5000 – Redivivus si Stiinte exacte si mai putin exacte, unde au prezentat lucrari cercetatori, istorici, arheologi, profesori universitari, academicieni, din Iasi, Chisinau, Bacau, Cluj, Brasov, Botosani al caror continut a fost axat pe cultura si civilizatia Cucuteni, ultimele descoperiri in spatiul dintre Carpati si Nipru. Simpozionul Cucuteni 5000 se vrea o continuare a “Podului cu Flori”, insa cu accente mult mai pragmatice, fapt demonstrat si de temele cuprinse in sectiunea a II-a a simpozionului, la care au participat oameni de stiinta, fizicieni, astronomi, astrologi, matematicieni.
Organizat de Universitatea “Vasile Alecsandri” Bacau, Centrul International de Cultura si Arta “George Apostu”, in parteneriat cu universitatile Tehnica a Moldovei – Chisinau, “Gh. Asachi” Iasi, Asociatia Culturala Pro Basarabia si Bucovina, Colegiul National “George Apostu”, Liceul de Creativitate si Inventica “Prometeu-Prim”-Chisinau, Forumul Democrat al Românilor din Moldova si Revista de cultura “Ateneu”, simpozionul va continua sâmbata, 10 septembrie, participantii vizitând in ultima zi casele memoriale “George Bacovia”, “Nicu Enea” si Expozitia “Cucuteni” de la Complexul Muzeal Bacau, participând si la un spectacol oferit de cele doua licee de arta din Chisinau si Bacau. Vom reveni cu alte informatii in editia de luni, 12 septembrie.
Gheorghe Baltatescu





spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img