12 ianuarie 2025

Cuceritorii Cerului: AstroCrew în frunte la Olimpiada Națională

Pasiune, entuziasm, efort susținut, echipa! AstroCrew, clubul de astronomie și astrofizică al orașului Bacău, a obținut rezultate uimitoare la faza națională a Olimpiadei de Astronomie și Astrofizică. Elevii AstroCrew Excel au reușit să aducă orașul nostru în clasamentul național.

În perioada 24-29 mai, cei mai buni tineri astronomi din întreaga țară s-au întrunit la Iași pentru a se întrece în cea mai complexă competiție de astronomie și astrofizică. Zeci de elevi, care s-au remarcat la nivelul fiecărui județ, s-au calificat la etapa națională datorită talentului, muncii și dăruirii lor. Printre aceștia, elevii clubului AstroCrew, Darius Roca și Miruna Jechel, ambii din clasa a X-a, au reușit să strălucească prin perseverența și munca lor, obținând mențiuni de onoare la nivel național. De asemenea, mezina clubului, eleva Andrei Mira, clasa a VI-a, reprezentat clubul nostru în cadrul olimpiadei naționale.



Etapa națională a Olimpiadei de Astronomie și Astrofizică a constat în două probe de foc: proba teoretică și proba practică. Pentru secțiunea Juniori 1, proba practică a inclus două probe: harta mută și proba observațională. Pentru secțiunile Juniori 2, Seniori 1 și Sseniori 2, proba practică a constat în analiză de date, hartă mută și probă observațională:

În cadrul probei teoretice, concurenții rezolvat trei subiecte: primul, alcătuit din probleme de tip grilă, al doilea, alcătuit din două probleme de dificultate medie, și al treilea, alcătuit din trei probleme complexe. Pentru proba specifică analizei de date, elevii au analizat tabele de date și de realizat grafice reprezentative. Harta mută a constat în identificarea de constelații, numirea stelelor principale din anumite constelații, trasarea de linii și cercuri importante pe cer.

La proba observațională, concurenții au identificat, cu ajutorul telescopului, diferite constelații și obiecte importante din univers folosind telescopul. Datorită condițiilor de vreme, proba s-a desfășurat în sala de sport a Colegiului Național “Costache Negruzzi” Iași, fiind plasate fișe cu litere și cuvinte pe pereții frontali ai sălii.

Roca Darius, elev al AstroCrew Excel, împărtășește: “Pentru mine, etapa națională a Olimpiadei de Astronomie și Astrofizică a fost o experiență minunată. Atât stresul, cât și nerăbdarea simțită înainte și după probe au fost sentimente pe care nu le voi uita. Noile prietenii pe care le-am format acolo și locurile pe care le-am văzut au fost incredibile. Participarea la această olimpiadă mi-a stârnit și mai mult pasiunea față de astronomie și dorința de a participa și în anii viitori la această competiție. Îi încurajez pe toți cei care împărtășesc această pasiune să participe și ei.”

Miruna Jechel afirmă despre experiența sa: “Participarea la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică a fost o experiență inestimabilă, oferindu-mi ocazia de a interacționa cu tineri pasionați și de a aprofunda cunoștințele în domeniul astrelor. Competiția a fost provocatoare și mi-a dezvoltat abilitățile analitice, contribuind semnificativ la formarea mea academică.”

Andrei Mira, de asemenea, dezvăluie: “Am avut multe emoții, fiind prima mea participare la o etapă națională, și am fost mândră că am ajuns până la acest nivel. Am fost înconjurată de prieteni și persoane care m-au încurajat și care m-au motivat să lucrez în continuare. Am fost îngrijorată de dificultatea problemelor, care nu s-au dovedit așa complicate. Am așteptat primirea rezultatului cu multă nerăbdare.”

Succesul remarcabil al elevilor nu ar fi fost posibil fără îndrumarea și susținerea Emei Popa, olimpică națională, și a lui Teodor Grosu, dublu olimpic internațional. În cadrul secțiunii Excel, aceștia au fost mentori esențiali, ghidând micii olimpici în parcursul lor de învățare și contribuind semnificativ la formarea și dezvoltarea acestora.

AstroCrew, fondat de tineri pasionați pentru alți tineri în 2021, a devenit rapid un punct de referință pentru elevii din Bacău interesați de studiul cerului și al spațiului cosmic. Clubul desfășoară activități semnificative în comunitatea locală, având ca scop dezvoltarea unui ecosistem educațional orientat spre astronomie. Pe lângă secțiunea Excel, clubul include și un departament numit Community Local Taskforce, care organizează diverse evenimente pentru comunitatea locală. De exemplu, pentru a celebra Ziua Copilului, membrii clubului au organizat „Treasure Hunt Spațial”, o vânătoare de comori distractivă, în cadrul căreia participanții au rezolvat ghicitori și au căutat indicii prin Bacău.

Evenimentul „Treasure Hunt Spațial”, desfășurat pe 31 mai, a început în Parcul Catedralei și a reunit peste douăzeci de participanți, care s-au întrecut în diverse probe pentru a ajunge primii la final. Participanții au trecut prin diverse locații din oraș, unde au trebuit să-și testeze cunoștințele despre spațiu, agilitatea și abilitățile de colaborare.

Aducem mulțumiri călduroase patenerilor noștri, fără de care acest eveniment nu ar fi fost posibil: Cedratour, Cryptex Escape Room, Euphoria Roller Skate, Five To Go, Liviu Rabac Photography. De asemenea, le mulțumim ONG-ului național “Romanian Space Initiative (ROSPIN)” și Consiliului Școlar al Elevilor Colegiului Național “Ferdinand I”, care au sprijinit echipa de voluntari în organizarea concursului.

În organizarea evenimentelor precum observațiile astronomice, cursurile introductive în astronomie, activitățile destinate copiilor și inclusiv evenimentul “Treasure Hunt”, AstroCrew a avut ca partener principal organizația Romanian Space Initiative (ROSPIN), un ONG național ce își propune să introducă ingineria aerospațială în cât mai multe comunități din România. În realizarea acestui scop, ONG-ul a înființat ROSPIN Local TaskForce, o comunitate alcătuită din voluntari ce organizează lunar evenimente care să stârnească interesul tinerilor asupra astronomiei și ingineriei aerospațiale. De asemenea, organizația găzduiește diferite competiții deschise tuturor elevilor: ROSPIN School, Romanian Cansat / Rocketry Championship (RCRC) și ROSPIN Academy și construiește primul satelit open source cu scop educațional din România.

Alexandrescu Ana-Elena, clasa a X-a, Colegiul Național Gh. Vrănceanu Bacău, voluntar AstroCrew

Burlacu Bianca-Elena, clasa a X-a, Colegiul Național Gh. Vrănceanu Bacău, voluntar AstroCrew



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img