11 ianuarie 2025

Cu toate promisiunile presedintelui si a prim ministrului/Sinistratii nu vor avea case pana la iarna

aCasele nu vor fi terminate pana in primavara”, a afirmat ministrul Vasile Blaga, joi seara. E firesc: nici n-au fost incepute. La iarna, sinistratii trebuie cazati undeva, dar primarii spun ca nu au spatii. Ei sustin ca daca oamenii primeau bani, ca in 2004, casele erau incepute.

Casele destinate sinistratilor nu vor fi gata pana in primavara, asa incat e bine sa se incerce gasirea unor spatii de cazare. Afirmatia ii apartine lui Vasile Blaga, un ministru foarte serios, rezervat in declaratii. Seful Administratiei s Internelor stie, probabil, mai multe decat noi. Pentru sinistrati, vine o iarna de cosmar. Gabriel Berca, prefectul judetului Bacau, crede ca Vasile Blaga s-a referit la cei afectati de ultimele inundatii. Poate, dar nu e nici o deosebire. Toti sinistratii sunt in aceeasi situatie: intr-o luna, nicaieri nu s-a construit nimic. Gabriel Berca afirma ca materialele vor veni marti, dupa care fiecare va trebui sa se apuce de treaba. aUnii sinistrati isi vor face case, altii nu, arata prefectul. Categoric vor exista si situatii in care nu vor reusi”. Da, daca ploile vor continua, nu se va putea construi, spune prefectul. Si primarii stiu asta, mai mult, stau cu ochii ca pe butelie pe Trotus, pe Cotumba si Preluci de frica altor inundatii. Cat despre cazare, la nivel local nu exista nici o solutie. aLa noi e o tragedie, declara Stefan Potoroaca, primarul din Asau. Nu avem nici un loc propice. In scoli nu se poate, iar alte imobile nu sunt”. In Asau au ramas fara adapost 519 oameni. aStau la frati, la veri, dar stiti cum e, o zi-doua, cu placere… In fiecare zi e plin la primarie. Vor sa stie daca primesc bani de teren, cand vine cimentul, de ce nu se dau caramizi. Ei ma acuza si eu trebuie sa tac din gura”. La Comanesti, cazarea poate fi asigurata la Centrul de plasament nr.5. aProblema e ca centrul urma sa devina incubator de afaceri, spune Viorel Miron, primar. Daca renuntam, pierdem un proiect de un milion de euro”. Mai e si opozitia cetatenilor din str.T. Vladimirescu, care nu-i vor pe rromi ca vecini: aAu zis ca iese moarte de om. Sustin ca se duc la politie si anunta ca trag cu pusca daca ii prind in curte”.



O solutie ar fi cazarea in internate

Numarul sinistratilor ar putea creste la Comanesti. aCei de pe malul Trotusului stau cu valiza in mana, afirma Viorel Miron. E pericol sa-si mute albia si sa ia sute de case din Laloaia”. La Gura Vaii sunt cei mai multi oameni fara casa: 1600 de rromi si cateva sute de romani. aDaca ar fi numai ei, dar au si cai si carute, sustine primarul. Unde, cum ii cazezi? Sunt in jur de 600 de cai”. In schimb, exista teren. Daca ar veni repede materialele, oamenii si-ar face case, sustine Vasile Pascu. Guvernul a promis ca asta se va intampla luni sau marti. Inca n-a fost rezolvata problema terenului. In zona de munte, oamenii nu au nici pamant, nici bani. aAm ramas goi, ne imbracam din ajutoare”, spun ei. aNici primarii nu au de unde sa ia teren, declara Angela Bogea, vicepresedinte CJ. Omul are o bucatica de pamant si cere 150 de milioane. De unde sa ia, primarul, bani?”. In privinta cazarii pe timp de iarna, ea afirma ca solutia ar fi internatele unor licee din Comanesti si Bacau, care au locuri libere. Toma Spoiala, primar in Agas, sustine, insa, ca nici un taran nu se va muta in camin, la oras.

Sinistratii din 2004 n-au baut banii…

In Agas sunt 16 case distruse si 114 nelocuibile, peste 500 de persoane avand nevoie de adapost. aCu materialele pe care le-a dat Guvernul, de 130 milioane, nu cred ca isi vor face case”, spune Toma Spoiala. In 2004, la Agas au fost distruse 58 de case. Cinci familii au primit de la Guvern materiale de constructie, iar alte 53 de familii, cate 370 milioane lei, 50 milioane pentru teren si 320 milioane, pentru casa. aSi-au facut casa majoritatea sinistratilor, iar ceilalti si-au cumparat si au mai ramas cu niste bani, declara Toma Spoiala. N-au baut banii, cum spun unii, cand esti amarat nu-ti arde de baut”. Era mult mai bine daca sinistratii primeau un ajutor financiar si se gospodareau singuri, afirma primarii de pe Valea Muntelui. Aici lemnul e mai ieftin si mai bun. In 2004, spun ei, s-a trimis lemn de fag, care nici de garduri nu a fost bun. Desi nu i-a intrebat nimeni, parerea lor e ca nu trebuia stabilita ao solutie globala” de sprijinire a sinistratilor, ci ain functie de specificul zonei”. In cazul asta, nu mai era nevoie de depozite pentru sutele de tone de ciment, nici de spati de cazare.
Scris de Silvia PATRASCANU



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img