28 noiembrie 2024

„Cu sufletu-n lumina, cu gandurile-n cer”

Asa si-au intitulat filologii bacauani, membri ai Cercului stiintific si cultural „Traian Cantemir“, stop-cadrul eminescian de vineri, 13 ianuarie, in Amfiteatrul „Dumitru Alistar“ al Facultatii de Litere. Versul, foarte putin cunoscut, face parte din postuma „Intunericul si poetul“ si exprima sintetic dualitatea fiintei creatorului: lumina si cerul devin salasul nemuririi doar pentru cel ce simte si gândeste in numele absolutului. Daca nu a spus-o direct Eminescu, o spunem noi, nevrednicii, azi. Poetul ne-a facut atenti ca intunericul nu este compatibil cu sufletul unui creator de frumos si ca acolo, sus, se afla cheia mântuirii prin gând sporitor de adevar.
I-am ascultat atent pe studentii bacauani si m-am convins ca nu intâmplator au venit la Litere: au stiut sa prezinte atragator portretul facut de un confrate al poetului („Era o frumusete!“, a exclamat I.L. Caragiale „In Nirvana“), au detaliat locul scriitorului in ierarhia valorilor românesti si au conchis ca Eminescu ramâne Steaua Polara a românilor. Pentru ca spre sfârsitul lui noiembrie 2011 aceiasi filologi au descins la Lipova – singurul loc bacauan atins de pasul poetului –, au tinut sa le prezinte colegilor impresii declansate de acea experienta si o suita de fotografii realizate atunci. „Acta, non verba“ („Fapte, nu vorbe!“), au rostit raspicat studentii din anul I: nu e suficient sa marturisim o stare, ci e nevoie de a iesi din cetatea calduta a Bacaului si a cauta urmele Poetului. Câti dintre noi – tineri sau nu – mai facem efortul de a bate 50 de kilometri pentru a mirosi huma de Lipova, care l-a ocrotit pe revizorul-poet in aprilie 1876 vreme de o saptamâna? Câti au curiozitatea sa mearga la Valea Hogii pentru a saruta sarutul lui Eminescu? Câti mai vor sa vada modesta casa care l-a dat luminii pe academicianul Gh. Vranceanu? (El a fost printre primii care au semnalat vizita lui Eminescu la Lipova.)
Pentru a nu ramâne dator, le-am propus inimosilor filologi sa urmareasca duminica, 15 ianuarie, editiile speciale ale emisiunii „Merge siasa?“ (TV Bacau) si a rubricii „Convorbiri culturale“ (Radio Alfa). Cei ce doresc sa revada pelerinajul de la Lipova din 2001 (la TV) si sa-l asculte pe regretatul Octavian Voicu, vorbind in acelasi loc, in 1995, despre datoria de a ne pretui trecutul (la Radio Alfa), au la dispozitie reluarile din zilele de 17 ian., ora 20,20 (Radio Alfa) si, respectiv, 19 ian., ora 9,45 (TV Bacau).
In finalul actiunii emotionante si instructive de vineri, 13 ian., le-am dat dreptate filologilor basarabeni care invata la Literele bacauane: „Eminescu e si al nostru!“
Ioan Danila





spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014