Împărăția zeului Mercur, piața, este asaltată la începutul toamnei de gospodine. Doamnele mai în vârsătă sunt asistate de partenerii de viață, care le urmează docili, cărând după ei cărucioare pe două roti. Vinetele, ardeii grași sau Kapia, gogoșarii, sunt în capul listei. În cantități mai mici urmează ceapa, roșiile, zarzavatul. Uleiul și oțetul, condimentele din plicuri, sunt ușor de găsit în orice magazin.
Pentru zece borcane cu zacuscă se depune ceva efort.
Ingrdientele sunt cam aceleași, chiar dacă fiecare bucătar consideră că secretele preparării și compoziția aleasă, dau gustul cel mai bun doar produsului său. Într-un clasament neoficial, pe primul loc se clasează zacusca de vinete, apoi cea de pește, urmată apoi de cea din ghebe. Din curți dar și din spatele blocurilor se simte, în această perioadă, mirosul grătarelor. Alt gust capătă legumele curățate de pieliță, după ce sunt coapte așa.
În Piața Centrală, la etaj, lângă sectorul dedicat florarilor, găsești și produsele finite. Borcane, borcănele, sticluțe cu tot felul de delicatesuri. Venit din Letea Veche, Aurelian Vlad a amenajat o mica expoziție pe tarabă. În familie sarcinile sunt împărțite. El se ocupă de murături iar soția de produsele preparate. La murături intră și ardeii iuți, frumos aranjați în bidonașe pătrate din plastic dar și gogoșarii feliați puși în oțet.
Prețurile la legume diferă de la o tarabă la alta, în funcție de producător și prospețime. În general gogoșarii la 5 lei kilogramul iar vinetele la jumătate. În următoarea perioadă s-ar putea să mai scadă.