26 noiembrie 2024

Cu propriile arme

Am spus de mai multe ori că tot ceea ce face Rusia în Ucraina a fost făcut, mai întâi, de așa-zișii „băieți buni”. Putin nu face decât să repete scenariile occidentale care au dus la destrămarea Iugoslaviei, de exemplu. Iar ipocrizia și dublul discurs lovesc din nou: în vreme ce incurajarea statelor care formau Iugoslavia să părăsească federația a fost considerată „corectă” de către Germania, SUA sau Franța, referendumurile organizate în cele patru oblast din Ucraina pentru aderarea la Rusia sunt considerate incorecte, ilegale și nu vor fi recunoscute de Occident.

Dacă vreți, putem să mai amintim și de Kosovo, de cele aproape 100 de zile în care NATO a bombardat Serbia și Muntenegrul pentru că au încercat să lupte cu teroriștii din UCK și pentru a forța trupele de securitate să plece din provincie. Atunci a fost bine și legal pentru că, nu-i așa?, poporul kosovar avea dreptul la autodeterminare. Cum, anterior, au avut același drept și slovenii, bosniacii, croații, macedonenii și, nu în ultimul rând, muntenegrenii. De ce nu ar avea același drept și locuitorii din Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk?



România va fi, probabil, constantă: nu va recunoaște cele patru noi republici, cum nu a recunoscut nici Kosovo. Dar țările care au recunoscut Kosovo spun că nu vor recunoaște cele patru noi formațiuni care vor avea, oricum, o viață scurtă, pentru că vor fi înglobate imediat în Rusia. Cum ar putea argumenta acele țări că într-un caz au procedat într-un fel și în alt caz, similar, au procedat invers?

Sforării care au pus foc butoiului cu pulbere din Balcani la începutul anilor ’90 pentru a distruge Iugoslavia și pentru a-și impune hegemonia în zonă ne explică, azi, că nu e bine să se redeseneze frontierele, că e periculos. Da, este periculos, dar acum 30 de ani nu a fost periculos?! Atunci le-a folosit sfărâmarea Federației Iugoslave?

Dar vorbim discuții. Știm cu toții că asta e doar politică. Politica unora învățați că numai ei au voie. Să nu uitați asta, pentru că oricând ni se poate întâmplă și nouă. Și ce să vezi, atunci va fi voie ca Transilvania să devină independentă. Să nu uitați!

Până atunci, să mai notăm că referendumurile din sud-estul Ucrainei au deschis apetitul și în Balcani pentru o re-reconfigurare. Milorad Dodik, reprezentantul sârb în conducerea colectivă a Bosniei Herțegovina, a spus că este timpul că Republica Srpska să se gândească la un referendum pentru aderarea la Serbia.

Nu în ultimul rând, odată alipite la Rusia, orice atac asupra celor patru provincii va însemna un atac împotriva Rusiei. În același timp,  orice ajutor acordat celor care atacă aceste regiuni înseamnă ajutor acordat celor care atacă Rusia. O țară care livrează arme și echipamente militare și chiar și militari pentru a atacă Rusia va poate fi considerată agresor. Iar celebrul articol 5 din Carta NATO nu o mai apară. Pe scurt, dacă România va mai continuă să trimită muniții și arme, combustibili și orice altceva care va folosi efortului de război, va fi considerată stat agresor. Au înțeles autoritățile noastre asta?

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014