Cu trei saptamani inainte de Craciun, comerciantii de porcine au dat buzna in oborul din Bacau. Cu Ghita legat de o funie, porcarii intorceau „marfa” pe stanga si pe dreapta, se laudau ca al lor e cel mai mare si mai sanatos.
Din cauza epidemiei de pesta porcina, comercializarea porcilor a fost interzisa in piete si oboare. De saptamana aceasta restrictia a fost anulata iar porcii, scosi la vanzare. Legati cu o funie, pusi in glod, porcii isi asteptau sacrificatorii. Singurii care se agitau pe langa animale erau stapanii. „Dau porcul cu trei milioane, are in jur de 40 de kilograme, a declarat Ionica Stan, comerciant. Dar, pretul nu este fix, negociem. Este foarte sanatos si bine hranit. Eu nu-i dau sa manance de prin gunoaie”. Nici porcii care de abia au pasit pe lume nu sunt scutiti de a fi scosi la vanzare. De la doua pana la patru luni, porcinele se vand cu preturi cuprinse intre 1 si 1,5 milioane de lei. Un batranel, modest imbracat, statea intr-un colt si tinea legat de funie un porcusor ingramadit la picioarele sale. „E din gospodaria proprie, povestea batranelul. Il dau cu un milion negociabil. Cat o vrea omul sa-mi dea. Eu mai am un porc acasa si il vand pe asta. Mai scot un ban de Sarbatori”. Adevaratii producatori au venit la obor cu remorcile pline de porci de lapte. Preturile sunt intre 1si 1,5 milioane de lei pentru un porc de aproximativ 15 kilograme. „Sunt buni si de crescut, dar si de mancat, a afirmat Nicolae Vlad, comerciant. Pot fi taiati. Au carnea foarte frageda si de aceea sunt cautati si nici nu sunt foarte scumpi”. Privitori erau, cumparatori mai putini. „Sunt cam scumpi, a declarat Vasile Tabacaru, cumparator. Ma uit, poate chiar am sa cumpar. Asa cere traditia…” Comerciantii de porcine sunt adevarate enciclopedii ale traditiei Ignatului. „Cand se taie porcul, e bine sa te ungi cu sange pe obraz, ca sa fii ferit de varsat, povesteste Ionica Stan. E rau sa lucrezi in ziua de Ignat, fiindca iti merge rau tot anul. Tot de Ignat e bine sa te manjesti cu sange de porc pe fata, ca sa fii rosu in obraz si sanatos”. Scris de Iulia CUCU