Aproape 150 de pensionari au poprire pe pensie, unii ramanand in buzunar cu doar atat cat sa nu moara de foame. Multi au de platit la banci mii de lei pentru ca au luat imprumuturi cat nu pot duce ori i-au girat pe altii. Un pensionar are de dat peste 16.000 lei. Legea spune ca din pensie se retine, in baza unei sentinte judecatoresti de executare silita, astfel incat pensionarul in cauza sa beneficieze de venitul minim garantat, adica de 190 lei.
In fiecare luna randul pensionarilor fata de care se instituie executarea silita pentru ca au datorii restante la diverse banci ori institutii se ingroasa de la o zi la alta. Beneficiari ai unor imprumuturi ori giranti ai unor rude, prieteni sau cunostinte, multi pensionari au poprire pe pensie, unii dintre ei ramanand in buzunar doar cu o suma care sa le asigure un minimum necesar existentei. In momentul de fata, in evidenta Casei Judetene de Pensii (CJP) se afla nu mai putin de 140 debitori la banci, taxe, impozite ori care au de platit cheltuieli de judecata, amenzi judiciare sau contraventionale. Dintre ei, insa, multi reclama CJP, considerand ca aceasta nu are niciun drept sa le retina din pensie ori sustinand ca ei nu se stiu cu nicio datorie. aEu nu stiu sa am vreo datorie fata de Casa de Pensii, sustine Ghiorghita Dumitrascu, in varsta de 74 ani. Dar chiar de Sfintele Sarbatori de Paste, cand postasul mi-a adus pensia, am constatat ca mi s-au retinut 309 lei. Eu nu am luat cunostinta niciodata ca as avea vreo suma de platit”. Cu toate acestea, pe numele lui Ghiorghita Dumitrascu exista o adresa de poprire de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) prin care aceasta ii solicita Casei Judetene de Pensii sa ii retina 424 lei, drept cheltuieli judiciare. aEste vorba despre cheltuieli de judecata, in cazul unui proces pe care l-a pierdut, ne-a declarat Marina Arva, directorul economic al CJP. El se putea adresa instantei in termen de 15 zile de la emiterea hotararii de a suporta aceste cheltuieli”.
Nici cel mai sarac datornic
nu scapa
Pentru toti cei 140 de pensionari exista ordin de executare silita. aNu conducerea Casei de Pensii hotaraste asupra acestuia, declara directorul CJP. Toate retinerile le facem in baza unei instiintari de la executorul judecatoresc. Legea ne impune sa o punem in aplicare si nu noi avem obligatia sa il anuntam pe debitor ci instanta care a instituit poprirea, in speta executorul judecatoresc”. Dintre cei 140 de datornici pentru care s-a instituit executarea silita multi au de achitat mii sau chiar zeci de mii de lei. Unul dintre pensionari are de dat 16.162 lei, el imprumutandu-se pe la diferite banci. Multi i-au girat pe altii si s-au trezit ca au de achitat de pe urma lor 8.396 lei, 6.230 lei ori 4.460 lei. Evident, mare parte dintre cei executati silit au pensii mici. aMulti vin sa se planga ca le raman putini bani din pensie, dar noi nu facem altceva decat sa aplicam legea in ce priveste poprirea”, mai spune directorul CJP. Potrivit legii, de regula, orice retinere din venit nu va fi mai mare decat o treime din acesta. La doua ori mai multe popriri, insa, este permis sa se mearga pana la jumatate din venit, mai ales in cazul unor obligatii de intretinere restante. In acelasi timp, legislatia in vigoare prevede ca fiecare persoana trebuie sa beneficieze de un venit minim garantat, adica de cel putin 190 lei. Astfel, cei cu pensii mici, datornici, vor achita doar atat cat sa le ramana aceasta suma. Cei care au sub 190 lei nu vor fi supusi executarii silite asupra pensiei ci pentru ei trebuie sa se gaseasca alte forme de recuperare a debitului.
Scris de Elena Tintaru
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.