15 ianuarie 2025

Cu mașina electrică, de la Marea Adriatică la Marea Neagră, prin Bacău

E.ON Energie România a anunțat finalizarea instalării celor 19 stații de încărcare rapidă a mașinilor electrice din cadrul proiectului european NEXT-E. Astfel, după ce a fost pusă în funcțiune și ultima stație din acest proiect, în Lugoj, jud. Timiș, proprietarii de mașini electrice sau hibride vor putea străbate țara, oprindu-se să-și încarce bateriile la cele 40 de stații de încărcare rapidă, dintre care 19 de către E.ON, iar 21 de către MOL România.

Până la sfârșitul anului, toate stațiile vor fi integrate pe platforma interoperabilă Hubject, facilitând astfel călătoriile internaționale pe distanţe lungi. Între timp, însă, utilizatorii de vehicule electrice pot accesa şi rezerva staţiile direct pe https://harta-statii.eondrive.ro/ sau prin aplicaţia mobilă E.ON Drive, disponibilă atât pentru Android, cât şi pentru iOS.



În plus, acestea pot fi vizualizate pe principalele aplicații de transport rutier, dar și pe platforma online Plugshare. Cele 19 stații de încărcare rapidă a autovehiculelor electrice sunt în Bacău, la Suceava, Iași, Tg. Frumos (jud. Iași), Cristești (jud. Iasi), Roman (jud. Neamț), Piatra Neamț, Tașca (jud. Neamț), Gheorgheni (jud. Harghita), Sovata (jud. Mureș), Târgu Mureș, Adjud (jud. Vrancea), București (3 stații), Râmnicu Vâlcea, Constanța, Fundulea (jud. Călărași) și Lugoj (jud. Timiș). Timpul mediu de încărcare a unei maşini electrice va fi de aproximativ 40 de minute, pentru 80% din baterie. „Până în prezent, prin intermediul stațiilor NEXT-E instalate de E.ON Energie Romania, posesorii de autovehicule electrice sau hibrid au utilizat peste 46.000 de kWh de energie electrică și au parcurs peste 310.000 de km, impactul asupra mediului fiind o reducere cu 37,2 t de CO2.

Cele mai multe încărcări s-au făcut la stațiile din Iași, Suceava și Roman”, au transmis reprezentanții E.ON Energie România. Interesant este că reţeaua NEXT-E care străbate Europa va include 6 ţări diferite, 40 din cele 252 de staţii de încărcare electrică din proiect fiind în România. Acestea sunt amplasate pe rutele Suceava – Bacău – Călărași, Constanţa – Bucureşti – Timişoara şi Iaşi – Târgu Mureş – Alba Iulia. Astfel, orice vehicul electric va putea fi condus, fără griji, de la graniţa cehă la Marea Adriatică sau la Marea Neagră, utilizând o singură aplicaţie.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img