2 noiembrie 2024

credincioşii romano-catolici băcăuani au celebrat Învierea Mântuitorului Isus Cristos

Cu Lumina Sfântă în palme şi în suflete

Sâmbătă, 31 martie, în bisericile romano-catolice s-a aşternut tăcerea. Imnurile n-au răzbătut dintre ziduri, iar toţi credincioşii au fost invitaţi să mediteze la pătimirile şi moartea Mântuitorului. Cristos este în mormânt cu trupul. O dată cu apusul soarelui, parcă natura prinde din nou viaţă.

Enoriaşii îşi pun straie de sărbătoare şi pornesc spre biserici aşteptând vestea cea mare, cea a Învierii lui Isus, piatra de temelie a credinţei creştine. Şi în zona de nord a Bacăului, toate străzile, aleile şi cărările par a duce către Biserica Fericitul Ieremia. Credincioşii catolici, cu mic, cu mare, îşi îndreaptă paşii către templul izbăvirii lor.



Curtea biserici gătită de sărbătoare se umple de oameni. Toţi poartă în mâini candele cu care se vor împărtăşi din Focul Sfânt. Este o noapte sfântă, o noapte a privegherii în cinstea Domnului, iar credincioşii sunt aidoma slujitorilor din Evanghelie care-l aşteaptă pe Stăpân cu candele aprinse, pentru ca atunci când El se va întoarce, găsindu-i veghind, să-i aşeze cu El la masă. Celebrarea privegherii pascale a început la ora 21.00, o dată cu binecuvântarea focului nou.

Preoţii au ieşit în faţa bisericii acolo unde părintele-paroh Eduard-Mihai Coşa a îndeplinit ritualul aprinderii lumânării pascale. Purtând în mâini făclia binecuvântată, preoţii au păşit în biserică în timp ce credincioşii şi-au aprins candelele de la acest izvor de lumină pascală. Ca un val ce creşte, licăririle candelelor au alungat întunericul din jurul bisericii propagându-se în toate colţurile o dată cu vestea Învierii Domnului.

În biserică se aude deja cântarea specială adresată lui Cristos, lumina lumii. Au urmat apoi lecturile din Vechiul Testament, proclamarea Evangheliei Învierii, înnoirea făgăduinţelor de la Botez şi împărtăşirea credincioşilor.

„Aţi observat că am început Vigilia pascală fără lumini aprinse, în întuneric, pentru a scoate în evidenţă tocmai strălucirea Luminii Cereşti. În întunericul păcatului şi al morţii apare Lumina care, devenind tot mai puternică, pătrunde în noi, pătrunde în întreaga lume”, a subliniat pr. Eduard Coşa în predica sa.

La finalul Sfintei Liturghii, purtând Lumina pascală în mâini, preoţii şi credincioşii au participat la o procesiune pe aleile din jurul bisericii. Păzindu-şi candelele de vântul sprinţar, ei au înconjurat biserica intonând „Cristos a înviat!”.

Cu puţin înainte de miezul nopţii, ei au pornit spre casele lor ducând lumina sfântă ca pe o binecuvântare adresată lor, familiilor lor și întregii comunităţi.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri

spot_img
Comandat de AUR Bacău, CMF 11240014
spot_img