Aproximativ 110.000 de elevi si prescolari din judetul Bacau au raspuns prezent la primul sunet al clopotelului. De mana cu parintii sau bunicii, boboceii de clasa I dar si proaspetii liceeni au trait emotiile inceputului de an scolar, alaturi de colegii din clasele mai mari, cu totii bucurosi de revedere. Reporterii Trustului Media Desteptarea au surprins emotiile firesti la inceput de an scolar, dar si discursurile festiviste ale autoritatilor. Pentru toti, 12 septembrie ramane ziua unui nou inceput in invatamantul romanesc.
Corul „Prietenii muzicii” a deschis festivitatea la Scoala „Al.I. Cuza” Bacau
La cea mai veche unitate de invatamant din judet, respectiv Scoala “Al.I. Cuza” Bacau, festivitatea de deschidere a inceput la ora 09.00. In prim plan au fost, bineinteles, boboceii de clasa I. “Este o toamna frumoasa, in care noi, cadrele didactice, primim copiii de clasa I cu mare bucurie. Ii consideram ca ingerasii scolii, iar noi, modelatorii celui mai nobil material – copilul, incercam ca prin eforturi proprii si cu sprijinul conducerii scolii, sa formam clase frumoase, copii bine pregatiti, pentru a putea sa-si indeplineasca idealurile pe care si le doresc ei si parintii lor”, ne-a declarat inv. Sorinela Toma, de la Scoala “Al.I.Cuza” Bacau. Emblema scolii, Corul “Prietenii muzicii”, condus de renumitul profesor Vintila Dabija, a deschis oficial noul an scolar cu intonarea imnului Romaniei, “Desteapta-te romane”. A urmat apoi cuvantul de deschidere al directorul adjunct al unitatii scolare, Costel Paduraru, dar si al inspectorului scolar general, prof. Florin Lazar, invitat special.
Circa 110.000 de elevi si prescolari
In acest an scolar sunt inscrisi circa 110.000 de elevi si prescolari. Dintre acestia, in jur de 21.500 sunt copii de gradinita, peste 28.000 sunt elevi de ciclu primar, alti 29.800 sunt elevii de gimnaziu si circa 28.000, cei de liceu. Anul scolar 2011 – 2012 are o structura de 36 de saptamani de cursuri, adica 177 de zile lucratoare, si se va finaliza pe 22 iunie, anul viitor.
„Elevul va fi in centrul atentiei”
Intr-adevar, noul an scolar vine si cu modificari ample in programa scolara, in structura anului de invatamant, in organizarea orelor, in testarea elevilor. Lucru care este deja cunoscut de toti directorii de scoli si care va fi implementat imediat si la clasa de catre profesori. Dupa momentele festive, elevii au intrat in salile de curs, pentru a-si primi manualele si a intra efectiv in programul normal scolar, asa cum s-a intamplat la un alt liceu bacauan, Colegiul Tehnic de Comunicatii “N.V. Karpen”, care a primit in subordine, prin reorganizarea retelei scolare, si o gradinita. “Si la colegiul nostru a inceput noul an scolar, iar ca noutate, in structura noastra a intrat, din acest an scolar, fosta Gradinita nr. 8, care si-a pierdut personalitatea juridica, in care functioneaza si doua grupe mici. In rest, au fost facute toate amenajarile, scoala a fost in intregime igienizata, atat cu fonduri proprii, cat si cu bani de la Consiliul Local. Ne propunem insa, ca prioritate, aplicarea noii Legi a Educatiei, in care elevul va fi in centrul atentiei, in care invatarea va fi centrata pe competente. Noi, ca si liceu, ne propunem sa dublam promovabilitatea la examenul de bacalaureat”, a aratat si prof. Remus Cazacu, director. (R. Neagu)
Emotii pentru „bobocii” de liceu
Clopotelul a sunat inceperea noului an scolar si pentru elevii din clasele mai mari, si pentru liceeni, si pentru directori si pentru profesori. La Colegiul National “Ferdinand I” primul cuvant la festivitatea de deschidere a apartinut directorului general, prof. Gigliola Ceunas. Din prezidiul au mai facut parte, prefectul Bacaului, Constantin Scripat, cancelarul Prefecturii, Nicoleta Zarnescu, dar si viceprimarul Bacaului, Roxana Mironescu, alaturi de alti oaspeti de seama. Inceperea scolii a fost un motiv de bucurie pentru cei mai mari, care si-au revazut colegii si isi fac deja planuri de viitor. Emotionati au fost insa si elevii care incep un nou ciclu din viata lor, cea de licean. “Sunt emotii, e normal. Sunt pregatit pentru tot ce va urma, mi-am cunoscut dirigintele, abia astept sa-mi cunosc si colegii, dar, mai ales, sa-mi fac noi prieteni. Stiu ca sunt modificari majore in programa scolara, insa nu cunosc toate detaliile. Dar sper sa le fac la toate fata cu brio”, ne-a marturisit, Mihnea Ciocanas, elev in clasa a IX-a F.
Cu mic, cu mare…
La Colegiul Pedagogic „Stefan cel Mare” a fost agitatie inca de la prima ora, mai ales ca i-au calcat pragul nu doar elevi de liceu, ci si copii la grupa mica de gradinita si boboci de clasa I. Din pacate, cei mai mici dintre prescolari, cei de la grupa mica, au suspinat adanc dupa parinti in prima lor zi de gradinita. Pe de alta parte, cu emotii mari au venit cei care au incheiat deja un ciclu de invatamant si au ajuns in clasa I.
“Am emotii ca o sa imi cunosc colegii, vreau sa imi fac prieteni si sa iau coronita”, ne-a spus Alexandra Zaim, bobocel. A fost insotita in prima zi de parinti. Alegerea unitatii de invatamant nu a fost intamplatoare: “Aici au invatat mama, matusa si unchiul ei. Sunt si bunicii aproape si ne vor da o mana de ajutor”, ne-a explicat tatal, Mihai Zaim. Pe banci asteptau tacute abecedarul, cartea de matematica si cunoasterea mediului, care o vor insoti pe tot parcursul anului. Alaturi de ea, au pasit in sala de clasa dupa trei luni de vacanta alti peste 1.500 de elevi din aceeasi unitate. “Pornim la drum cu un efectiv de 1580 de elevi, 28 de clase de liceu, 10 de gimnaziu, 11 de nivel primar si 8 grupe de gradinita. Incepem munca, una deloc usoara, incercand sa mentinem standardele de calitate si sa fim in competitie cu celelalte licee bune”, a explicat prof. Daniela Bejan, directorul Colegiului Pedagogic. (Andreea G.)
Nerabdatori
Scoala “Dr. Alexandru Safran” si-a primit cei aproape 700 de elevi in haine de sarbatoare. Cu buchetele de flori in mana au spus „Bun gasit clasa I!” 93 de bobocei. “Am emotii mari, dar stiu ca o sa imi fac prieteni. Trebuie sa invat alte lucruri si o sa o cunosc pe doamna invatatoare”, ne-a spus Rares Bulai, “proaspat” elev in clasa I. Era insa cu gandul tot la vacanta de vara care s-a incheiat si cum le va povesti noilor colegi ca “am mers in parc, m-am plimbat cu bicla, m-am jucat cu prietenii”. L-a insotit in prima zi tatal, care respecta traditia. “Am venit an de an cu fiii mei in prima zi de scoala si asa voi face si in continuare. Am zis sa il sustin mai ales ca e la inceput”, a spus tatal, Ciprian Bulai. Au avut emotii nu doar elevii sau parintii, ci si cadrele didactice care pornesc la drum in noul an scolar intr-un moment in care educatia se afla in deriva. “Avem emotii mari la fiecare inceput de an scolar. Ma bucur ca am un colectiv de cadre didactice deosebit, iar anul trecut am avut rezultate deosebite la olimpiade. De aceea, nu imi ramane decat sa le urez mult succes si sa avem rezultate bune si in acest an”, a declarat prof. Maria Creanga, directorul scolii. Festivitatea de deschidere a cuprins si un moment de rugaciune, iar preotii i-au binecuvantat pe elevi si profesori. (A. Gavrila)
Ceremonie speciala la Colegiul Sf. Iosif
Emotii, nerabdare, regasire cu zambete dar si multa bucurie intr-o zi de toamna superba. Zi traita la maxim de elevii Seminarului Liceal „Sf. Iosif”. Acestia, insotiti de parinti, au venit la ceremonia de deschidere a unui nou an scolar pregatiti pentru reintalnirea cu profesorii si colegii. Seminarul Liceal „Sf. Iosif” a avut la deschiderea noului an scolar oaspeti importanti. Profesorii si elevii de aici l-au primit in mijlocul lor pe Episcopul auxiliar Aurel Perca, cel care a celebrat, conform traditiei, o liturghie in capela unitatii de invatamant. Oaspetele le-a adus aminte tuturor celor prezenti ca omul este dator sa invete tot timpul vietii si ca o educatie pe baze solide este importanta pentru viitor. “Acest an trebuie sa reprezinte o crestere in varsta, in cunostinte, dar si o crestere spirituala. Sunt convins ca la final ne vom bucura cu totii”, a mai spus Episcopul auxiliar Aurel Perca, care a transmis celor prezenti binecuvantarea Prea Sfintiei Sale Petru Gherghel, Episcopul de Iasi. (L.B.)
A inceput scoala si pentru 90 de detinuti
Penitenciarul Bacau, in colaborare cu Scoala de Arte si Meserii nr. 22 din Bacau au organizat, la sediul institutiei, festivitatea de deschidere a cursurilor noului an scolar pentru persoanele private de libertate aflate în custodia unitatii. ”Este vorba despre 90 de persoane private de libertate, înscrise în acest an la cursurile de scolarizare, dintre care 50 sunt înscrise la clasele I-IV, respectiv 40, la clasele V-VIII. Corpul profesoral si persoanele private de libertate înscrise la cursuri au la dispozitie un numar de 10 sali de clasa, 2 biblioteci, o sala profesorala, precum si o sala de sport”, a explicat comisar sef, Victor Cuzic, director. Conform reglementarilor în vigoare, elevii din penitenciar vor urma programa scolara specifica, în asa fel încat sa corespunda cu nevoile scolare identificate în randul persoanelor private de libertate. Diploma de studii, certificatul de absolvire, precum si foaia matricola, se elibereaza de catre unitatea de învatamant care asigura cu personal didactic buna desfasurare a cursurilor, fara a fi înscrise – pe documentele amintite – mentiuni cu privire la faptul ca aceste cursuri au fost urmate în timpul detentiei. Fiecare detinut care promoveaza un an scolar beneficiaza de 30 de zile considerate ca executate din pedeapsa. (Roxana N.)
Un nou inceput, la Scoala „Ion Creanga”
Ajunsa la varsta majoratului (18 ani de la infiintare), la Scoala „Ion Creanga” bacau, debutul anului scolar a avut o importanta deosebita prin prezenta unui oaspete de seama, Presfintitul Ioachim Bacauanu, episcop vicar al Arihepiscopiei Romanului si Bacaului, care a oficiat o slujba de binecuvantare a celor prezenti, alaturi de un sobor de preoti însotiti de parintele protopop Constantin Tomozei. „Cu întelegere asupra atmosferei încarcate de bucuria si emotia reînceperii cursurilor, I.P.S. Ioachim Bacauanul ne-a oferit ca simbol de pretuire, o icoana Sf. Paraschieva si un exemplar din Cartea Cartilor. Cu manutele pe sus, plini de bucurie si elevii si parintii au ascultat cuvantul si au primit binecuvantarea arhiereasca”, ne-a declarat prof. Florentina Vieru, director. Tot cu aceasta ocazie a fost sfintit si cabinetul de religie care proaspat amenajat, a devenit o oaza de liniste atat de necesara în tumultul si iuresul activitatilor de zi cu zi. Cabinetul va purta numele venerabilului Episcop al Romanului Melchisedec Stefanescu (1823-1892) care, asemenea lui Ion Creanga a fost 4 ani învatator în sat, a ridicat seminarul teologic de la Socola, prima scoala cu predare în limba romana din Principatele romane, a ajuns rectorul Seminarului teologic din Husi, talentat dascal si catehet, a vegheat la formarea a mii de slujitori la altarele Domnului. (R.N.)
Gradinita Agricola a dat copiilor startul in viata
La Gradinita Agricola, noul an scolar a inceput cu sentimente ce nu pot fi masurate si nici platite pe vreun stat de plata, si anume cu dragoste si devotament fata de copil. „Suntem constienti ca avem sarcina de a asigura «startul în viata» al copiilor nostri, ca avem nevoie de putere si competente pentru a atrage în acest demers parintii, scoala si comunitatea locala. Împreuna suntem responsabili de startul si viitorul copiilor nostri”, a declarat Eliza Marga Ciurea, directorul Gradinitei Agricola Bacau. Prin prezenta sa si prin cuvintele incarcate de har, parintele Ichim Radu Gabriel de la Biserica „Acoperamantul Maicii Domnului” a dat tuturor participantilor la festivitatea de deschidere a anului scolar, fie ei copii, parinti, bunici sau educatori, speranta si încrederea ca micutii invatacei vor avea un viitor mai bun în aceasta tara. Speranta cadrelor didactice si nedidactice din Gradinita «Agricola» Bacau se leaga de faptul ca, de 28 de ani, daruiesc scolii copii pregatiti din punct de vedere cognitiv, afectiv si fizic. „Nici în acest an scolar nu vom face rabat de la calitatea serviciilor pe care le oferim cu multa daruire. Uram colegilor nostri un an bun, sanatate si puterea de a nu lasa ca amaraciunile provocate de societatea în care traim sa ajunga la copiii pe care îi avem de modelat. Aceasta putere o gasim în zambetul, privirea si îmbratisarea unui copil. Noi, educatoarele, avem acest privilegiu”, a punctat in final directorul Gradinitei Agricola, dand startul unui nou an scolar. (D.V.)
Avem traditie ce trebuie respectata
Acesta este mesajul transmis tuturor elevilor si parintilor care au participat la deschiderea cursurilor din noul an la Scoala „Spiru Haret”. Ca in fiecare an, festivitatea de deschidere a inceput cu intonarea imnului de stat prilej cu care directorul unitatii de invatamant, profesor Livia Sibisteanu a cerut tuturor elevilor ca pe viitor sa invete pe de rost textul imnului. Cei mai emontionati au fost elevii de clasa I, deopotriva cu parintii sau bunicii, cei care cu bratele pline de flori abia asteptau sa-si cunoasca invatatorul. In discursul de deschidere, directorul scolii a amintit ca elevii de la Spiru Haret exceleaza la invatatura si ca asteapta in continuare aceleasi rezultate.
Tot traditia si respectarea ei a fost cuvantul de ordine la CN „Vasile Alecsandri”. Aici liceenii dar si cei din gimnaziu au ascultat cuvantul conducerii. Aceasta, prin vocea directorului Vasile Cautis, a tinut sa sublinieze faptul ca acest colegiu este printre cele mai bune din Bacau iar aceasta pozitie obliga pe fiecare, elev sau profesor, sa ceara cat mai mult unul de la altul. Imediat dupa incheierea festivitatilor, elevii au fost invitati in salile de curs iar anul scolar 2011-2012 deschis oficial. (L.B.)
Elevi pe patul de spital
Aproape 40 de copii de varsta scolara sunt internati in prezent in Spitalul de Pediatrie. Pentru cei mai multi dintre ei, clopotelul va suna abia peste cateva zile. Unii, insa, vor trebui sa astepte doua sau trei saptamani pana ce vor trai bucuria revederii cu invatatoarea, profesorii sau colegii de clasa. Cel putin 10 elevi au o mana ori un picior in ghips. Alti 5 sunt internati in sectia de Boli Infectioase si necesita tratament indelungat, fiind diagnosticati cu hepatita ori enterocolita virala. Inca 19 sufera de pneumonie, bronsita ori astm bronsic. “Anul acesta scolar ne-a gasit cu 140 de copii internati pe 230 de locuri, ne-a spus dr. Aurelia Taga, manager, Spitalul de Pediatrie. Noi, medicii, am cautat sa tratam mai mult in ambulatoriu problemele pe care le au elevii, pentru ca ei sa nu lipseasca de la prima zi de scoala. Ca urmare, aproape tot ce a fost in weekend am rezolvat prin spitalizare de zi sau tratament la domiciliu. Dintre cei 140 de copii internati, 37 au intre 7 si 18 ani. Sunt relativ multi din punctul nostru de vedere.”
„Imi pare foarte rau!”
“Imi pare rau ca nu sunt alaturi de colegii mei. Mi-e dor de ei. Dar nu sunt ingrijorat, pentru ca saptamana aceasta nu facem ore. Sunt convins ca abia saptamana viitoare vom incepe temele”, ne-a declarat Iosif Darius F., elev in clasa a VI-a. Stefania Andreea N., eleva in clasa a III-a, s-a aratat, insa, si mai dezamagita: “Imi pare foarte rau ca nu sunt cu colegii mei acum in banca. Imi pare foarte rau pentru ca nu i-am vazut toata vacanta asta, nu ne-am intalnit pe-afara sau sa vorbim la telefon”.
Elena Tintaru
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.