Evenimentele din Orinetul Mijlociu devin tot mai dificil de inteles, date fiind increngaturile de interese din zona. Situatia din Siria devine tot mai alambicata in contextul in care diversele grupari si factiuni intra in lupta sprijinte de forte cu interese tot mai divergente.
Cazul Turciei este edificator: pe de o parte Ankara a inarmat si antrenat miscarile care lupta impotriva regimului sirian dar, in acelasi timp, se teme de fortele Statului Islamic, organizatie care lupta, deasemenea, impotriva lui Assad. In acelasi timp, fortele kurde, care lupta impotriva Statului Islamic, sunt atacate de trupele turcesti.
Fortele PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) au fost bombardate de aviatia turca dupa ce câteva zeci de manifestanti au fost ucisi in confruntarile cu politia in timpul unor proteste. Kurzii, care incearca sa apere orasul Cobani de fortele Statului Islamic, reproseaza Turciei ca nu-i ajuta. Kurzii sunt pe cale sa fie infrânti in vreme ce transpsorturile de arme destinate lor sunt blocate de autoritatile de la Ankara iar armata turca refuza sa intervina in ajutorul lor.
Situatia este si mai ciudata cu atât mai mult cu cât cucerirea orasului Cobani de catre Statul Islamic ar reprezenta nu doar o victorie majora pentru aceasta formatiunie ci si o amenintare directa la adresa Turciei. Se pare, insa, ca turcii se tem mai mult de kurzi decat de islamisti.
O alta problema o reprezinta dubla abordare a Turciei cu privire la Siria: Ankara a anuntat ca interesul sau este atât rasturnarea regimului Assad cât si infrângerea Statului Islamic. Dublul obiectiv urmarit si de SUA si Anglia, care sprijina, prin bombardamente, fortele kurde. Mai intelege cineva, ceva?