Guvernul României a anunţat recent o serie de modificări importante privind cardul de energie, programul de sprijin pentru plata facturilor la energie, care a ajuns deja la peste 2 milioane de familii din România. Printre noile beneficii se numără faptul că se vor putea achita şi datorii mai vechi, dar şi extinderea listei de materiale de încălzire care pot fi achitate.
Mai exact, pentru a simplifica şi extinde sprijinul acordat, se prevede compensarea preţului pentru mai multe tipuri de energie decât cele prevăzute până acum, inclusiv butanul, rumeguşul, cărbunele, brichetele sau alte combustibili lichizi sau solizi. De asemenea, se vor putea achita şi facturi mai vechi, iar termenul de utilizare a cardului de energie se va extinde până la februarie 2022. Aceste modificări vor fi implementate prin intermediul unui proiect de act normativ, aflat în prezent în consultare publică.
Peste 4 milioane de persoane beneficiază de cardul de energie, iar bugetul total al programului este de 2,8 miliarde de lei. Ajutorul se acordă în două tranşe, fiecare în valoare de 700 de lei, şi poate fi utilizat pentru plata următoarelor servicii/produse: electricitate, gaze, energie termică furnizată în regim centralizat, butelie, lemn de foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire. Pentru fiecare tranşă, cardurile pot fi utilizate într-un anumit interval de timp.
Ministrul Marcel Boloş a subliniat că faptul că există două opţiuni de plată care permit plăţile de la domiciliu este cu adevărat o reuşită şi a încurajat toţi posesorii de carduri de energie să utilizeze banii înainte de termenul de valabilitate. În acest sens, una dintre variantele de plată este platforma online de plată oferită de Poşta Română, iar cealaltă implică solicitarea factorului poştal la domiciliu şi achitarea facturii cu ajutorul acestuia.
În contextul în care facturile la energie reprezintă unul dintre principalele cheltuieli ale gospodăriilor din România, aceste noi beneficii aduse de cardul de energie reprezintă un sprijin important pentru mulţi români, ajutându-i să îşi gestioneze mai eficient cheltuielile şi să se bucure de o mai mare stabilitate financiară.