Cine a fost în ultima vreme prin magazine știe că suta de lei s-a micșorat drastic. Nu mai are valoare decât să umple o pungă mică, în vreme ce, în alte timpuri, umpleai un cărucior la supermarket. De la „pandemie” încoace, de când ne-a lovit fericirea și inflația a atins două cifre, aflăm de la Guvern că lucrurile stau tot mai bine și de la portofel exact invers.
Chiar și cifrele oficiale s-au contaminat de optimismul guvernamental și ne spun că merge treabă, să nu ne mai plângem și să ne apucăm de treabă că, uite, se face târziu și așteaptă TIR-urile să mai încarce câte ceva marfă pentru Ucraina.
Iată ce ne spune Statistica: în vreme ce în luna iulie 2023 prețurile au crescut cu 9,44% față de iulie 2022, salariile au crescut cu 14,5% la noi în județ. O veste bună, nu?! Adică, salariul real e cu aproape 5 procente peste creșterea prețurilor.
Doar că nu e chiar așa. Presupunând că inflația de 9,44% este reală (desi sunt foarte mari șanse să fie mult mai mare), aceasta este o cifră medie. Prețul alimentelor a crescut cu 16.24% și asta e cifra oficială; în realitate, trebuie să reînvățăm asta, cifra e mult mai mare. Mai mare și ca cifra medie absolută (întrucât este aproape evident că numerele sunt cosmetizate) dar și ca cifra a coșului zilnic, pentru că alimentele de strictă necesitate au cunoscut creșteri mai mari.
Dacă ne uităm la rapoartele statistice anterioare, dăm peste cifre interesante. De exemplu, prețurile din piețe. Fasolea uscată a ajuns de la un preț mediu de 9,25 în iulie 2020, la 11,69 în iulie 2022 și la 12,75 în iulie 2023. Morcovii s-au făcut de la 3 lei la 4 lei și, respectiv, 6,5 lei. Laptele, de la 3,5 lei a ajuns la 5,25. Un ou, de la un leu, la 1,5 lei.
Dacă o să aveți curajul și răbdarea să comparați revistele cu oferta magazinelor, o să vedeți ce creștere de prețuri a avut loc în ultimii 2 ani.
Dar nimeni nu are curajul să deschidă subiectul. Politicienii se feresc să vorbească, presa națională are alte priorități, iar lumea barfeste despre Ucraina și Israel și-și pune steaguri la profil.
Dar este încă bine. Încă există bani pe piață, încă există marfă. Până la anul, la alegerile din SUA, va fi încă bine. După aceea, vor veni vremuri interesante.