Astăzi, de la ora 17.00, Sala Sporturilor „Narcisa Lecușanu” va găzdui a doua confruntare dintre CSM-Știința Bacău și SCMU Craiova, din cadrul fazei secunde a play-out-ului Diviziei A1 la volei feminin. Miza? Nu cine știe ce: locurile 9-10. Pentru o echipă care, după ce și-a obișnuit suporterii, decenii la rând, cu aerul rarefiat al înălțimilor, a reușit, în aceste ultime două sezoane, să evite, împotriva oricărei evidențe, fundul nisipos al retrogradării, locul 9 e cam totuna cu 10. Și totuși, întâlnirea de azi are o încărcătură aparte. Este ultimul joc pe care CSM-Știința îl va disputa în fața propriilor suporteri în actuala stagiune. Prilej de reverență.
Față de antrenori și jucătoare, dar și față de inimosul public băcăuan. Nu doar atât, însă. Mai mult. Mult mai mult: dacă lucrurile nu se vor mișca într-o direcție favorabilă pe palierul bugetului, acesta poate fi nu numai ultimul meci al CSM-Știința, ci și ultimul său bal. Născut anul trecut, din insistența celui care a fost antrenorul nepereche Florin Grapă și din dorința directorului CSM, Adrian Gavriliu de a întinde o mână de ajutor echipei de volei feminin a Bacăului, proiectul CSM-Știința se va încheia la finalul acestui sezon competițional.
Cu bugetul existent, clubului tutelat de municipalitate îi va fi dificil să asigure umbrela financiară necesară continuării acestui parteneriat. Sigur, municipalitatea nu este obligată să ducă proiectul mai departe. Și, la fel de sigur, echipa poate ființa, în continuare, doar pe spezele CS Știința Bacău. Numai că, dacă se va ajunge în acest punct, ne putem întreba ce mai caută în sală acel banner cu chipul lui Florin Grapă și cu înscrisul „Municipiul Bacău continuă proiectul CSM Știința Bacău. Nu vă vom uita niciodată, domnule Profesor”. Și ne mai putem întreba- retoric, desigur- dacă echipa de volei feminin a Științei nu riscă de a sfârși ca o altă legendă a sportului băcăuan, echipa de handbal feminin a Științei care, din postura de multiplă campioană și câștigătoare a Cupei Cupelor, a ajuns bătaia de joc a ligii secunde.
Apropo de echipele feminine de volei și handbal ale Științei. În septembrie 2020, cu puțin timp înainte de alegerile locale, candidatul la funcția de primar, Lucian Daniel Stanciu Viziteu deplângea, într-un discurs public ținut în fața Sălii de Atletism, situația în care se aflau atât voleibalistele, cât și handbalistele Științei: „Vorbim despre două echipe glorioase care merită mult mai mult”.
Au trecut aproape trei ani, Stanciu Viziteu a devenit, între timp, primarul Bacăului, iar „cele două echipe glorioase care merită mult mai mult” au ajuns mai jos ca niciodată. Nu este neapărat culpa lui Viziteu sau a municipalității că s-a ajuns aici, dar în momentul de față, nu vinovații trebuie căutați, ci soluțiile. Iar în lipsa unui sponsor generos căzut din cer, singura soluție viabilă- atât la volei, cât și la handbal fete- se regăsește într-un parteneriat CSM-Știința. Altfel, balul se termină, iar sportul băcăuan la nivel de echipe sfârșește tot mai mult în zdrențele Cenușăresei.