7 noiembrie 2024

CSM Bacău, în expectativă. Noul sediu, într-o magazie

În plină pandemie declanșată de COVID-19, CSM Bacău își redimensionează punctele de reper. De la sediul clubului la obiectivele sportive fixate pentru acest an și de la baza materială la cea financiară. Totul, în speranța că, după trecerea „tsunami”-ului, activitatea „CSMeilor” se va relua și se va derula din nou fără probleme. Gruparea aflată sub tutela Primăriei și a Consiliului Local Bacău a eliberat încă de acum două săptămâni spațiile pe care le ocupa la stadionul „Letea”, întreaga bază îndeplinind, pe durata pandemiei, o nouă funcțiune, destinată carantinei.

Totodată, clubul și-a relocat sediul, ocupând acum o încăpere din incinta Bazinului de Înot, care a fost închis publicului. „Ne desfășurăm activitatea într-o fostă magazie în care se depozitau clor și tot felul de dezinfectanți. E o locație improprie, dar ne adaptăm situației. Avem și varianta de a lucra de acasă, dar este mai greu în condițiile în care aici avem toate actele clubului”, a declarat directorul CSM Bacău, Adrian Gavriliu, care a precizat că toți sportivii se află în auto-izolare la domiciliu: „În această perioadă se pregătesc individual, după programul fixat de antrenori”.



Un buget diminuat

Și bugetul clubului a cunoscut modificări în această perioadă. Modificări importante. Astfel, Consiliul Local a decis să redirecționeze aproximativ 550.000 euro (din totalul de 1.800.000 de care dispunea CSM Bacău) către activități specifice combaterii pandemiei COVID-19. „Fără doar și poate, sănătatea populației este prioritară, iar demersul municipalității este unul firesc. Am convingerea că după ce vom depăși această situație fără precedent, clubul va putea beneficia de rectificări pozitive, astfel încât să-și poată desfășura din nou activitatea în condiții normale”, a precizat directorul Gavriliu.

Rămânând la capitolul financiar, retribuțiile pentru luna februarie nu au cunoscut niciun fel de modificări. „Pe martie este însă foarte posibil să ne aliniem noilor dispoziții la nivel național și să reducem plățile, achitând doar 75 la sută din venituri”, a admis Gavriliu.

Handbalul, în prima linie

Deocamdată, nu se știe dacă, în conformitate cu protecțiile sociale decise în contextul noului Coronavirus, costurile salariale vor fi suportate de CSM Bacău sau de stat. Cert este doar că, având în vedere că plafonul maxim este de 75% din salariul mediu brut pe economie, contractele antrenorilor și a jucătorilor de la echipa de handbal a clubului vor avea de suferit. Și asta pentru că, exceptând două cazuri la nivelul lotului de jucători, valoarea contractuală depășește plafonul impus de Ordonanță.

„Vom face o analiză detaliată a situației, astfel încât să putem gestiona cât mai bine problema salariilor și a contractelor. Ce ne avantajează este faptul că, în această perioadă, nu facem cheltuieli legate de deplasări, cantonamente și participarea la competiții”, a subliniat Adrian Gavriliu.

Variante de lucru

Aproximativ 900.000 de euro din bugetul total al CSM Bacău este destinat echipei de handbal masculin. Contracte, deplasări, taxe, arbitraje, cazări, cantonamente etc. După o perioadă neagră, cu nouă înfrângeri la rând în campionat, handbaliștii au reușit revirimentul, obținând trei victorii consecutive, care i-au urcat pe locul 10 în clasamentul Ligii Zimbrilor. Totodată, „CSMeii” au reușit calificarea în Final Four-ul Cupei României, unde ar fi trebuit să înfrunte, în semifinalele programate pe 4 aprilie, pe Dinamo București. Pandemia COVID-19 a făcut însă ca atât programul campionatului, cât și cel al Cupei României să fie înghețat de FRH.

Deocamdată, nu se cunosc datele la care echipele de handbal și-ar putea relua competițiile. Se avansează, în cea mai optimistă variantă, finalul lunii mai, evident, fără spectatori, dar este mult mai probabil ca handbalul să revină pe teren la vară.

Incertitudini, dar și speranțe

Cum o bună parte din contractele handbaliștilor CSM Bacău vor expira în iunie, se ridică și o altă problemă. „Nu știm dacă și câți bani vom avea la vremea respectivă pentru a putea renegocia contractele. Noi sperăm că, fiind un caz de forță majoră, va exista înțelegere și din partea jucătorilor, și din partea Federației și din partea autorităților. Altfel, riscăm să rămânem fără echipă, iar în situația noastră vor fi, cu siguranță, mai multe cluburi. Este delicat, dar nu putem face nimic deocamdată. Suntem în expectativă”, a declarat directorul Adrian Gavriliu, care a admis că în vizorul CSM Bacău se aflau, înaintea întreruperii campionatului, mai multe transferuri menite să întărească echipa începând de la vară: „Doream, într-adevăr, să dăm o nouă față echipei”. Deocamdată, însă, posibila nouă față rămâne ascunsă. Ca să rămânem aliniați vremurilor, îndărătul unei măști sanitare.

10

-secții active numără CSM Bacău. Două dintre acestea privesc sporturile de echipă: handbal și fotbal. Restul sunt individuale: box, atletism, înot, lupte, haltere, sărituri în apă, badminton și kick-boxing. În CIS-ul clubului se mai regăsesc trei secțiii care nu sunt încă active: tenis, gimnastică și baschet.

4

-meciuri mai aveau de disputat handbaliștii de la CSM Bacău în sezonul regulat al Ligii Zimbrilor. Urma play-out-ul.

15

-este locul ocupat de echipa de fotbal CSM Bacău în clasamentul Seriei I din Liga a III-a. Campionatul a fost întrerupt după prima etapă din retur

 

Calificare la Olimpiadă

CSM Bacău este singurul club din județ care are, deocamdată, un sportiv calificat la viitoarea ediție a Jocurilor Olimpice. Este vorba de înotătorul Daniel Martin, care se pregătește la domiciliu după ce Bazinul de Înot din Bacău a fost închis. Programată în vara acestui an, Olimpiada de la Tokyo a fost amânată de Comitetul Olimpic Internațional pentru 2021. „Până la urmă, era cea mai logică soluție”, a declarat Dani Martin, care a precizat că amânarea nu-i afectează programul de pregătire.

Gavriliu, gesturi de caritate

Sensibil la nevoile celor din jur în perioada noului Coronavirus, directorul CSM Bacău, Adrian Gavriliu a fost, recent, protagonistul unor acte de caritate. A ajutat cu bani, dar și cu produse alimentare mai mulți oameni, în special vârstnici, aflați în dificultate din punct de vedere financiar. „Am decis să-mi donez o parte din salariul meu de director și să fac cumpărături unor bătrâni pe care sper că i-am convins să stea în casă. Sau să iasă doar când e absolut necesar. Recunosc că am făcut-o și pentru mine. Mi-a crescut inima pentru că am putut cumpăra de la bătrâni și să dăruiesc tot la bătrâni”, a scris Gavriliu pe pagina sa de facebook, precizând: „Țin la sintagma «ajută și nu spune nimic», dar o încalc și scriu, poate-poate mă imită și alții”.

 




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014