25 noiembrie 2024

Criza la Filarmonica

Statul de functii al Filarmonicii „Mihail Jora” a aprins spiritele in sedinta CJ Bacau. Instrumentistii bacauani sunt nemultumiti ca sunt platiti cu 1100 lei pe luna, in timp ce colegii lor de la Iasi primesc 4400 lei. Din pacate, pentru majorarea salariilor nu exista nici bani, nici cadrul legal.

Statul de functii al Filarmonicii „Mihail Jora”, votat la pachet cu cel al Ansamblului „Busuiocul”, a inflamat atmosfera ultimei sedinte a CJ Bacau, cel care a declansat disputa fiind liberalul Mihai Ichim. „Am informatii de la liderii sindicali ca instrumentistii primesc mai putin fata de colegii din Iasi”, a afirmat consilierul. El a vrut sa stie „de ce se foloseste alta unitate de masura” si „de ce nu s-au aplicat prevederile Legii 353/2007?” Ambrozie Ionescu, directorul Filarmonicii, a explicat ca, initial, legea nu a fost aplicata din cauza ca nu existau norme metodologie, iar cand au aparut acestea lipseau normativele pe compartimente, dirijori, solisti etc. Pe de alta parte, „respectarea intocmai a Legii 353 ar fi insemat dublarea bugetului institutiei”. Cea care a clarificat lucrurile a fost Angela Bogea, director de Resurse Umane in cadrul CJ: exista un act normativ – OG 41 – care stipuleaza negru pe alb „ca pana la 31 decembrie 2009 se aplica ultimele acte normative”, mai exact Legea 154 si Ordonanta 10, si care nu pomeneste nimic despre Legea 353.



Fara CJ, Filarmonica
s-ar inchide!

Filarmonicile din Iasi si Ploiesti sunt singurele din tara care au aplicat Legea 353, dar apoi au micsorat salariile cu 70-80 la suta, tot din lipsa de bani, „fiind pe langa lege”, sustine Bogea. „Eu cred ca noi am procedat corect, spune si directorul. Nu stiu daca cei din Iasi vor da banii inapoi, dar, recunosc, exista o anumita frustrare.” Angela Bogea arata ca „aplicarea Legii 353 ar fi triplat salariile. Cel mai mic salariu, al unui plasator, ar fi fost de 25 de milioane. Asteptam Legea salarizarii unitare.” „Un suflator din Iasi are 4400 lei, iar unul din Bacau are 1100 lei”, nu s-a lasat Mihai Ichim. Petru Enasoae a vorbit despre epuizarea la care sunt supusi, in timp, suflatorii, despre „acoperirea juridica”, dar si despre faptul ca nu sunt bani: „Directorul teatrului, care are 4900 lei, ar trebui sa aiba 18.000 lei.” Consilierii au insistat pe ideea de inechitate, comparand salariile instrumentistilor bacauani cu cele ale artistilor din Capitala, insa Dumitru Braneanu a explicat ca institutiile au regim diferit.
[ad#stire] Asadar, pentru majorarea salariilor nu exista nici bani, nici temei legal, asa ca, in final, alesii au votat in unanimitate statul de functii in forma in care fusese avizat de comisiile CJ.

Silvia Patrascanu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014