8 ianuarie 2025

DSP amenință cu măsuri în criza gunoiului dar nu spune care sunt acelea

Direcția de Sănătate Publică (DSP) a Județului Bacău a pus în vedere factorilor implicați în gestionarea deșeurilor că această situație constituie un risc major pentru sănătatea publică, agravată de contextul epidemiologic existent, cât și de gripă și pestă porcină africană, existînd pericolul real de răspândire a agenților patogeni.

Aceste deseuri au efecte dăunătoare atât pentru mediu cât și pentru oameni și animale, impactul nociv pentru organismul uman sau animal se poate exprima prin afectarea sistemului nervos, digestiv, endocrin si respirator.



În aceasta situație, factorii responsabili sunt obligați să găsească soluții, în cel mai scurt timp, pentru rezolvarea crizei care se poate declanșa.

„În caz contrar, instituția noastră este obligată sa dispună masurile legale care se impun, conform legislatiei sanitare în vigoare, pentru protejarea sănătății populației și evitarea apariției unor fenomene epidemiologice greu de stăpînit”, se arată într-un comunicat primit la redacție.

Totodata, va informăm că Direcția de Sănătate Publică a județului Bacău nu are competențe, conform Ordinului Nr. 1030/2009 din 20 august 2009 privind aprobarea procedurilor de reglementare sanitară pentru proiectele de amplasare, amenajare, construire şi pentru funcţionarea obiectivelor ce desfăşoară activităţi cu risc pentru starea de sănătate a populaţiei, privind autorizarea obiectivelor din categoria Rampe de deseuri, drept urmare nici nu poate dispune retragerea/anularea unei astfel de autorizații.
Alin George NĂSTASĂ, director executiv DSP

Controale ale Gărzii de Mediu la Ecosud și Romprest

Comisariatul județean al Gărzii Naționale de Mediu a început controale la principalii actori care administrează sau folosesc Celula 2 de colectare a deșeurilor din Bacău.

„Colegii noștri – ne-a declarat comisarul șef, Ionuț Diaconu – sunt deja în control la Ecosud și la Romprest. Așteptăm să se finalizeze acțiunea și vom putea avea concluziile”.

De la Agenția pentru Protecția Mediului, directorul executiv, Petrică Ilieș, a fost convocat de prefectul județului, Maricica Luminița Coșa, în aceeași problemă a închiderii Celulei 2 a Depozitului ecologic de colectare a deșeurilor și a consecințelor ecologice care pot apărea.

Mașinile care colectează deșeurile menajere din municipiul Bacău și din alte localități ale județului sunt ținute la poarta societății care administrează Groapa ecologică deoarece unitățile administrative nu și-au plătit datoriile către aceasta.

Interdicția vizează, însă, și mașinile care adună gunoiul din municipiul Bacău, chiar dacă municipalitatea băcăuană nu are nici un leu datorie.

Criza gunoiului: Primarul Necula a convocat Comitetul pentru Situații de Urgență

Primarul Bacăului, Cosmin Necula, a convocat, astăzi, o întrunire a comitetului pentru Situații de Urgență după ce firma care administrează Groapa de gunoi a închis porțile și refuză să mai primească mașinile cu deșeuri menajere adunate din localitățile județului.

„Am solicitat tuturor organelor statului român să acționeze și să ne sprijine pentru înlăturarea stării de pericol care planează asupra populației prin neridicarea gunoiului menajer”, a declarat Cosmin Necula pentru Deșteptarea.ro

„Legislația nu le dă dreptul celor de la ECOSUD să oprească activitatea și să nu mai accepte mașinile de gunoi. Trebuie luat în calcul și faptul că municipiul Bacău are zero datorii față de această firmă”, a mai spus edilul.

Acesta a declarat că se așteaptă ca Agenția pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu și Direcția de Sănătate Publică să ia măsurile legale care se impun.

Totodată, municipalitatea băcăuană a solicitat și sprijinul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img