Așa-numita criză a gunoiului din județ nu poate fi depășită decât în condițiile în care operatorul Romprest deblochează conturile ADIS. O eventuală decizie pozitivă în acest sens ar permite reluarea plăților către Eco Sud, societate ce operează Celula 2 a depozitului de deșeuri Bacău și care amenință cu sistarea depunerilor de gunoi în condițiile în care facturile nu sunt achitate la zi. Situația curentă, de blocare a conturilor ADIS și executare silită a asociației, face ca toți banii ce intră în conturile acesteia să ajungă la executorul silit ce acționează în numele Romprest. Operatorul are de recuperat aproximativ 12 milioane lei de la ADIS, în cadrul contractului avut cu 65 de UAT-uri din județ.
Cu gunoiul la ușă, așa ne va găsi ziua de 1 Decembrie? Aceasta e întrebarea pe care și-o pun băcăuanii, majoritatea plătitori corecți ai serviciului de salubrizare. Îngrijorarea lor e provocată de faptul că Eco Sud, operatorul Celulei 2, a anunțat că de vineri, 30 noiembrie, nu va mai primi deșeuri la depozit dacă nu-i vor fi achitate facturile la zi. Datoria se ridică la 2,3 milioane de lei. Din nefericire, unitățile administrativ-teritoriale (comune, orașe, municipii) nu pot face plăți către Eco Sud, contractul fiind încheiat între Eco Sud și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare (ADIS). Iar asociația, care e formată din UAT-uri și le reprezintă, are conturile blocate fiind executată silit de celălalt operator, Romprest, care strânge deșeurile de la 65 de UAT-uri din județ și le transportă la Celula 2, administrată de Eco Sud. Și primăriile sunt executate silit, toți banii fiind virați automat către Romprest. Cauza? Pe scurt, cetățenii din județ nu și-au plătit taxa de salubrizare către primării, primăriile nu au achitat facturile emise de ADIS, iar ADIS nu a avut de unde plăti serviciile prestate de Romprest și Eco Sud.
Primăriile au plătit 600.000 de lei
Ambele activități – colectare și depozitare – fac parte din marele proiect european „Sistem de management integrat al deșeurilor solide”. Datoria către Romprest a ADIS, de fapt a celor 65 de primării care sunt membre ADIS și au contract cu Romprest, este 10,5 milioane de lei, la care se adaugă 200.000 de lei, cheltuieli de executare silită. Cu tot cu deficit (diferența dintre suma taxelor încasate de la cetățeni și costurile calculate la cantitatea de gunoi colectată și cântărită la depozit) se ajunge la 15 milioane de lei. După acționarea în instanță și obținerea executării silite, în conturile operatorului Romprest au intrat doar 1,65 milioane de lei: 600.000 de lei de la primării, 300.000 de lei de la CJ Bacău (cotizație) și 750.000 de lei din contul ADIS. Ai zice că primarilor nu le pasă, ba chiar își doresc rezilierea contractului. Romprest a dat ca termen final de achitare a datoriilor data de 15 decembrie, dar dacă nu va avea unde duce deșeurile, nefiind primit la Celula 2 din 30 noiembrie, va fi nevoit să sisteze colectarea. Prin urmare, Eco Sud nu primește deșeuri, Romprest nu mai strânge.
O singură soluție: plata datoriilor
„Există o singură soluție, afirmă Bogdan Seto, directorul executiv al ADIS Bacău. Soluția a fost și rămâne plata datoriilor.” Sunt două probleme: una e faptul că datoria imensă către Romprest se reflectă asupra tuturor localităților din județ, alta e notificarea Eco Sud privind refuzul de a mai primi deșeuri la Celula 2 dacă nu primește banii pentru serviciile prestate. ADIS nu are de unde și nu poate să plătească, având conturile blocate. „Dacă municipiul Bacău și cele 22 de comune, precum și cele cinci excepții, care nu fac parte din contractul încheiat cu Romprest, plăteau la timp către ADIS, iar ADIS plătea către Eco Sud nu apărea criza depozitării și, pe cale de consecință, criza colectării deșeurilor din județ”, afirmă Bogdan Seto. Cele cinci UAT-uri care fac excepție și ar fi trebuit să plătească doar depozitarea sunt Comănești, Buhuși, Tg. Ocna, Slănic Moldova și Helegiu.
Conturi blocate, bani în așteptare…
„Dacă urmăm această logică, a domnului director Bogdan Seto, ne putem întreba de ce nu au plătit la timp facturile cele 65 de UAT-uri deservite de Romprest, astfel încât să nu avem, în acest moment, o situație de blocaj la nivelul întregului județ prin blocarea conturilor ADIS”, a declarat Lucian Bogdănel, inspector de specialitate în cabinetul primarului municipiului Bacău și reprezentant al UAT-ului în Consiliul Director ADIS.
Contractul de depozitare este încheiat de Eco Sud cu ADIS, nu cu primăriile. Prin urmare, Primăria Bacău trebuie să achite contravaloarea depozitării deșeurilor în Celula 2 către ADIS, iar ADIS să vireze banii operatorului Eco Sud. Din păcate, nu putea face asta, având conturile blocare de către Romprest, firma care strânge și transportă deșeurile din județ. „Primăria Bacău are bani pentru a plăti obligațiile către operatorul Celulei 2, respectiv Eco Sud, și o va face, dar mai întâi trebuie să identifice o soluție, dată fiind situația extrem de complicată cauzată de blocarea conturilor ADIS de către Romprest”, a afirmat Lucian Bogdănel.
Municipiul Bacău iese din hora datoriilor
Soluția a fost găsită ieri, 28 noiembrie, la întâlnirea reprezentanților Eco Sud, Romprest, Consiliului Județean, Primăriei Bacău și ADIS. „Primăria Municipiului Bacău și-a asumat plata unei sume de 2,2 milioane de lei în condițiile în care, achitând această sumă către executorul judecătoresc al companiei Romprest, municipiul Bacău nu mai are niciun fel de obligație financiară către ADIS Bacău”, a explicat Bogdan Seto, directorul ADIS Bacău. Municipiul Bacău încetează a mai fi terț poprit, adică debitor al debitorului ADIS. „În aceste condiții, s-a solicitat reprezentanților Eco Sud să permită depozitarea deșeurilor din municipiul Bacău, așa cum se preciza în notificarea trimisă, conform căreia UAT-urile fără datorii vor fi primite la depozitare”, explică Bogdan Seto. Concret, s-a solicitat Romprest ridicarea popririi de pe contul ADIS destinat plăților către Eco Sud. Lucian Bogdănel, inspector în cadrul Primăriei Bacău, a confirmat că în ședința CL Bacău din 29 noiembrie va fi aprobată suma destinată Eco Sud, operatorul Celulei 2.
„Reacția și implicarea rapidă a primarului municipiului Bacău ar putea și ar trebui să fie urmată de toți primarii din județ, cu atât mai mult cu cât situația generată de relația cu Romprest nu a fost culpa municipiului Bacău”, a declarat Bogdan Seto, directorul ADIS Bacău.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.