– fenomenul a impos inclusiv tema centrala a celui de al XX-lea Congres al CECCAR – interviu cu Daniela Vulcan, directorul general al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România
In perioada 12 – 13 septembrie, la Bucuresti va avea loc cel de al XX-lea Congres al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România (CECCAR), eveniment care va reuni reprezentanti ai acestei importante organizatii profesionale din toata tara. Tema centrala a editiei aniversare a Congresului, „Noi dimensiuni si provocari ale profesiei contabile: Competitivitatea, Inovatia si Conformitatea”, este considerata de organizatori provocatoare pentru „dezbateri din perspective noi asupra unor preocupari vechi si actuale ale profesiei într-o lume globalizata”. Despre asemenea pespective si preocupari am solicitat câteva consideratii in avanpremiera directorului general al CECCAR, doamna Daniela Vulcan, coordonatorul stiintific al evenimentului.
Ce înseamna astazi, doamna director general,” vechi” si” nou” în profesia contabila?
Înainte de toate, consider necesar sa subliniez ca notiunile de „vechi” si „nou”, în genere, impun o abordare foarte nuantata. Nu tot ceea ce este „vechi” indica neaparat ceva negativ, dupa cum nu tot ceea ce reprezinta „noul” încorporeaza exclusiv elemente pozitive. Fireste, si reciproca este valabila. Daca restrângem analiza, asa cum îmi solicitati, la profesia contabila, trebuie sa precizez apasat ca pretuim în cel mai înalt grad traditiile, ceea ce ne-au lasat valoros înaintasii, iar conceptul de „vechi”, în acest caz – ca, de altfel, în multe altele – confirma trainicia unor temelii pe care s-a asezat prezentul, cu tot ceea ce are el dezirabil si pe care construim viitorul, unul pe care ni-l dorim cât mai bun. În acelasi timp, conotatia negativa a „vechiului” vizeaza refuzul unora de a raspunde adecvat cerintelor de astazi si de mâine ale unei profesii de esenta liberala, deschisa „noului”, cu tot ceea ce are el pozitiv. Concretizând aceste nuantari la tema apropiatului nostru Congres, se impune a observa mai ales ca avem în vedere noile provocari carora trebuie sa le faca fata profesia contabila, iar acestea pot fi identificate, într-o formula extrem de concentrata, în stimulentele si riscurile pe care le prezinta caracterul reversibil al crizei globale cum ar fi, de exemplu, revenirea la recesiune, oportunitatile si pericolele noii ere digitale, deformarile grave ale mediului concurential, decalajul si dezechilibrele dintre economia reala si cea nominala, influenta exagerata debalansata a pietelor financiare asupra evolutiei economice de la nivel de întreprindere pâna la scara planetara, amenintarile geopolitice si geostrategice. Toate acestea impun, în cazul profesiei contabile, promovarea de metodologii trecute prin examenul practicii, respectiv o mai buna gestionare a propriilor informatii, folosirea instrumentelor specifice profesiei pentru prevenirea si, dupa caz, combaterea „bolilor” care afecteaza sanatatea firmelor, asimilarea si perfectionarea noilor tehnici si tehnologii, a instrumentelor necesare pentru protejarea activelor strategice si promovarea unor politici si practici participative, mai ales prin elaborarea de raportari financiare credibile, eficiente, în special în utilizarea resurselor umane. Toate acestea vor fi încorporate în dezbaterile referitoare la cele trei elemente înscrise în tematica apropiatului Congres: Competitivitate, Inovatie si Conformitate.
Si contabilitatea este o profesie creativa
Doua dintre sesiunile Congresului vor aborda „Rolul creativ al profesiei contabile în viata unei entitati” si „Asteptari si provocari în evolutia profesiei contabile”. Poate fi considerata profesia contabila creativa în contextul corsetului legislativ din domeniu si al rigorilor de ordin matematic? Ce ar putea fi provocator în profesie?
Orice profesie poate fi creativa; cea a noastra, a contabililor, nu face exceptie. Dimpotriva. Una dintre caracteristicile ei organice consta în creativitatea manifestata în procesul elaborarii conceptelor si a modalitatilor de actiune. Desi avem la dispozitie un numar impresionant de exemple, dat fiind spatiul alocat interviului, ma voi limita la câteva. Bunaoara, în ceea ce priveste competitivitatea, sunt de mentionat mai ales elementele care se refera la nivel de întreprindere. Expertii contabili si contabilii autorizati, în calitate de co-creatori ai valorii adaugate, contribuie la marirea capacitatii de a se realiza, în raport cu concurentii, produse de calitate superioara la costuri egale sau de valoare egala, precum si la costuri inferioare, prin combinarea avantajelor comparative si competitive.
Este vorba despre identificarea si fructificarea unor factori asemenea celor care privesc costurile, productivitatea, preturile, strategiile, calitatea resurselor umane. În legatura cu cea de-a doua parte a întrebarii, notiunea de „provocator” în profesia noastra vizeaza mai ales nevoia de inovatie, reliefata, asa cum am mai precizat, si în tema principala a Congresului. În aceasta privinta, rolul expertului contabil si al contabilului autorizat se reflecta în special în scoaterea în evidenta a celor mai eficiente solutii în materie de inovare de proces (accelerarea proceselor de fabricatie a unor produse de înalta calitate, cresterea functionalitatii sistemului managerial), precum si de inovare de produs (care permite adaptarea rapida si eficienta la cerintele pietei). Cheia de bolta o constituie spiritul întreprinzator, ca forta motrice a dezvoltarii, a unei cresteri economice sanatoase. În acest sens, mentionez ca, în ajunul Congresului, se va desfasura si cea de-a V-a editie a Forumului National al Practicilor Mici si Mijlocii 2014, cu tema „Inovare si Calitate – noi valente pentru PMM”.
“Avem în vedere noile provocari carora trebuie sa le faca fata profesia contabila, iar acestea pot fi identificate, într-o formula extrem de concentrata, în stimulentele si riscurile pe care le prezinta caracterul reversibil al crizei globale cum ar fi, de exemplu, revenirea la recesiune, oportunitatile si pericolele noii ere digitale, deformarile grave ale mediului concurential, decalajul si dezechilibrele dintre economia reala si cea nominala, influenta exagerata debalansata a pietelor financiare asupra evolutiei economice de la nivel de întreprindere pâna la scara planetara, amenintarile geopolitice si geostrategice.”
Imaginea internationala a CECCAR – reflexul competentei profesionale
Congresele CECCAR s-au bucurat, de fiecare data, de interesul organizatiilor de profil internationale, reprezentate la aceste evenimente la cel mai înalt nivel. Cine sunt invitatii din acest an la Congres?
Cum bine se stie, la asemenea reuniuni, invitatiile pentru colegii de peste hotare nu primesc imediat raspunsuri. Asa ca, deocamdata, avem certitudinea ca vor participa André Kilesse, presedintele Federatiei Expertilor Contabili Europeni, Philippé Arraou, vicepresedinte al Consiliului Superior al Ordinului Expertilor Contabili din Franta, Alexandra Chil, presedinte adjunct al ACCA, Michal Piechocki, director al XBRL, Consiliul Director International, si Pascal Frèrejacque, director de Operatiuni, Centrul pentru Reforma Raportarii Financiare din Banca Mondiala. Invitatii de peste hotare sunt mai numerosi, în rândurile lor aflându-se vechi prieteni si colaboratori ai nostri si sunt convinsa ca ne vor onora invitatiile si alte personalitati de prim rang atât ale organizatiilor internationale, cât si ale celor nationale din multe tari. Avem – si în aceasta privinta – o experienta bogata si, neîndoios, participarea internationala va fi – si la apropiatul Congres – pe masura prestigiului, a pretuirii de care se bucura pe plan regional, continental si mondial CECCAR, contabilii români.
Cum caracterizati relatiile CECCAR cu organizatiile internationale si care este imaginea pe care organizatia din România o are, în prezent, pe plan international?
În parte, am raspuns la aceasta întrebare. Întrucât ati mentionat – la început – ca este vorba despre o editie aniversara a Congresului Profesiei Contabile, doresc sa subliniez ca, preluând si îmbogatind traditiile din perioada interbelica ale CECCAR (în 1931, bunaoara, s-a desfasurat în România Congresul International al Contabililor), presedintele CECCAR, reperul nostru profesional si moral, profesorul Marin Toma, a actionat astfel încât CECCAR a fost primul organism profesional care a deschis drumul spre integrarea europeana a României. De asemenea, Corpul nostru a devenit membru al structurilor profesionale la nivel international, precum si la nivel regional. Participarile românesti la manifestarile acestor forumuri, în special cele ale presedintelui Toma, s-au caracterizat prin dinamism, imaginatie creativa, propuneri si recomandari înscrise la loc de seama în documentele respectivelor reuniuni. Prin urmare, aceste relatii sunt extrem de strânse, imaginea CECCAR pe plan international constituind reflexul direct al realitatilor, al competentei si responsabilitatii profesionale si etice.
O structura teritoriala conceputa creativ
„Rolul expertului contabil si al contabilului autorizat se reflecta în special în scoaterea în evidenta a celor mai eficiente solutii în materie de inovare de proces (accelerarea proceselor de fabricatie a unor produse de înalta calitate, cresterea functionalitatii sistemului managerial), precum si de inovare de produs (care permite adaptarea rapida si eficienta la cerintele pietei). Cheia de bolta o constituie spiritul întreprinzator, ca forta motrice a dezvoltarii, a unei cresteri economice sanatoase.”
Ce rol are Congresul în viata filialelor CECCAR?
Rolul este considerabil, din toate unghiurile de vedere, din toate unghiurile de analiza. Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România are structuri teritoriale puternice, deliberative si executive, concepute creativ tot de profesorul Marin Toma, structuri formate din profesionisti care participa activ, continuu si coerent la activitatile specifice. Este o organizare democratica, în esenta ei. Iar orientarile, deciziile adoptate la Congres, vor reprezenta, pe fond, raspunsul dat la scara nationala, la cerintele fiecarui profesionist contabil, asa cum apar ele în raport cu economia reala. Este vorba despre o conexiune în ambele sensuri, care permite si filialelor CECCAR sa se implice în economia locala, ca factor generator de idei, de solutii care împing lucrurile înainte.
„Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România are structuri teritoriale puternice, deliberative si executive, structuri formate din profesionisti care participa activ, continuu si coerent la activitatile specifice. Este o organizare democratica, în esenta ei. Iar orientarile, deciziile adoptate la Congres, vor reprezenta, pe fond, raspunsul dat la scara nationala, la cerintele fiecarui profesionist contabil, asa cum apar ele în raport cu economia reala. Este vorba despre o conexiune în ambele sensuri, care permite si filialelor CECCAR sa se implice în economia locala, ca factor generator de idei, de solutii care împing lucrurile înainte.”
La numai o saptamâna de la Congres, CECCAR va sarbatori Ziua Contabilului Român. Cum va fi organizata aceasta sarbatoare?
si în aceasta privinta, avem traditii care merita toata pretuirea noastra. În acelasi timp, fiecare editie are elemente de noutate, care apar din initiativele locale foarte diverse, iar de data aceasta, cum ati remarcat, Congresul îsi va pune cu putere amprenta asupra tuturor manifestarilor care vor avea loc cu prilejul Zilei Contabilului Român. În acest sens, as mentiona ca evenimentul se deruleaza sub egida „Directivei 34/2013 a Parlamentului European si a Consiliului Uniunii Europene – Asteptari si provocari în evolutia profesiei contabile”. Se urmareste, astfel îmbunatatirea mediului de afaceri si reducerea sarcinii globale de reglementare în special pentru IMM-uri atât la nivel national, cât si la nivelul Uniunii Europene. Tot la 21 septembrie, cu prilejul Zilei Contabilului Român, vor avea lor festivitati de premiere a celor mai performante societati membre ale CECCAR. În concluzie, se poate aprecia, cu tot temeiul, ca ne aflam în preajma unor evenimente de o deosebita importanta pentru toti profesionistii contabili din tara noastra, cu un amplu ecou international. Sunt convinsa ca se va reconfirma vocatia organizatiei noastre profesionale de a sluji interesul public, pentru binele public, raspunsul la noile provocari caracterizându-se prin competenta si responsabilitate, prin cresterea capacitatii noastre de a fi tot mai competitivi, de a promova inovatia si conformitatea la standardele care au conferit Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România rolul si prestigiul de care se bucura pe plan national, regional, continental si mondial.
Editia a V-a a Forumului Practicilor Mici sI Mijlocii
Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România (CECCAR), organizeaza, pe 11 septembrie, la Rin Grand Hotel din Bucuresti, a V-a editie a Forumului National al Practicilor Mici si Mijlocii, cu tema “Inovare si calitate – noi valente pentru PMM”.
“In calitatea sa de organism profesional care gestioneaza profesia contabila – spun organizatorii -, CECCAR a avut întotdeauna în prim planul obiectivelor strategice problemele cu care se confrunta Întreprinderile Mici si Mijlocii (IMM) si s-a îngrijit pentru crearea unui cadru stimulativ privind dezbaterea celor mai actuale preocupari în acest domeniu. În contextul actual al unei economii aflate într-o perpetua dinamica informationala, evolutiile pietelor financiare produc noi valente în activitatea profesionistului contabil. Astfel, inovarea în ceea ce priveste produsele si serviciile pe care acesta le ofera, precum si calitatea serviciilor furnizate devin factori de diferentiere pentru profesionistii de succes.”
Aprecierea si recunoasterea performantelor profesionale pe care membrii CECCAR le-au atins în activitatea derulata în cursul anului 2013, va fi recunoscuta la nivel national în finalul evenimentului, când va avea loc festivitatea de decernare a premiilor celor mai bune societati membre CECCAR în cadrul galei “Topului national al celor mai bune societati membre CECCAR “ , editia a IV-a.