15 ianuarie 2025

Criza, falimente si somaj record in Bacau

„Tratam criza economica din Bacau ca o boala grava cu aspirina”

Economia Bacaului a luat-o din nou la vale. Desi era timpul pentru o redresare, se pare ca nici 2012 (si nici 2013, desi este abia la inceput) nu a fost anul norocos pentru afaceristii bacauani.



Situatia firmelor care isi desfasoara activitatea in judetul Bacau, inregistrate la Oficiul Registrului Comertului Bacau, arata ca dizolvarile de firme s-au dublat fata de anul 2011. In paralel, a crescut si numarul radierilor. “In anul 2012, in primele 11 luni, am inregistrat 660 de dizolvari de societati, comparativ cu 315 in acelasi interval din 2011, dar si 1.818 radieri, comparativ cu 1.549 in 2011”, a explicat Gheorghita Patrichi, directorul Oficiului Registrului Comertului Bacau. Se observa si o descrestere a inmatricularilor de firme. Daca in 2011 au fost deschise 2.983 de firme, in 2012 si acest indicator a fost in scadere, ajungând la 2.639.

Presiunea este pe bugetul national

“Daca firmele care au disparut aduceau beneficii economiei nationale si implicit celei locale, atunci este un semnal de alarma. Este un aspect negativ inchiderea lor. Ne punem problema unde se duc oamenii care au inchis firmele, eventual angajatii lor. Fie au plecat sa lucreze la stat sau beneficiaza de alte forme de sprijin. In acest caz, presiunea este tot pe bugetul national”, explica lect.univ.dr. Lucian Anton, de la Universitatea “George Bacovia” din Bacau. Acesta sustine ca este importanta incurajarea sectorului privat inainte de toate. Cât mai multe firme active pe piata locala inseamna locuri de munca, incasare de TVA, impozite care merg la stat. “Acum doi ani a fost introdus acel impozit forfetar. Banuiesc ca acele firme care au fost dizolvate anul trecut sunt, de fapt, cele care si-au suspendat activitatea la acel moment”, este de parere si prof.univ.dr. Gheorghe Epuran, profesor la Facultatea de Stiinte Economice a Universitatii “Vasile Alecsandri” Bacau.

„Daca firmele care s-au inchis au trecut din registre in economia subterana este grav. Statul trebuie sa sprijine initiativa privata, sa relaxeze fiscalitatea. Indicatorii macro-economici ne arata ca in luna mai exista posibilitatea ca tara noastra sa intre in incapacitate de plata, motiv pentru care acum se incearca largirea bazei de impozitare. Nu ne ramâne decât sa muncim.”
lect.univ.dr. economist Lucian Anton

„Aceasta criza nu poate fi descrisa conform manualelor de economie. Este atipica. Dar si tratamentul aplicat acestei crize este invechit. Este ca si cum ai trata o boala grava cu aspirina. Din fericire, altele sunt conjuncturile. Ne dezvoltam intr-un alt context informational, de comunicare, care ne-ar permite sa iesim mai repede din criza, daca am tine cont de el.”
prof.univ.dr. Gheorghe Epuran

Se inchid si antrepozitele fiscale

Din 16 antrepozite fiscale câte erau in 2011, 13 in 2012, in prezent mai functioneaza doar 8. Acest lucru duce si la scaderea incasarilor de accize pe uleiuri minerale. Principala cauza este datorata de faptul ca cele mai mari furnizoare de accize erau rafinariile de pe platforma petrochimica Borzesti – Darmanesti, ce asigurau un procent de peste 90 la suta la aceste incasari. La Directia Judeteana de Accize si Operatiuni Vamale (DJAOV) Bacau sunt monitorizate acum doar 8 antrepozite fiscale (4 de vinuri – din 5, Casa de Vinuri Dealu Morii a renuntat la antrepozit, 1 unitate de energie – din 3 pentru ca s-au inchis doua puncte de lucru ale unor astfel de societati in Bacau si Onesti, 2 unitati GPL – care oricum au acciza zero si inca o societate de biodisel, un biocombustibil sintetic lichid ce se foloseste in amestec cu motorina ce provine din rafinarea petrolului in diferite cantitati, deschisa in decembrie 2012 in Comanesti). S-au inchis pe capete antrepozite de alcool, de bere, de produse energetice. DJAOV Bacau. In plus, cel mai mare producator de produs accizabil cu sume mari generate catre bugetul de stat si-a mutat sediul social la Bucuresti, pe motiv ca a devenit mare contribuabil.
Andreea Gavrila
Roxana Neagu

„RAFO Onesti, Petrochemical Darmanesti si Petrom – depozit Bacau si-au incetat complet activitatea. De asemenea, si importurile de uleiuri minerale efectuate de catre RAFO SA au incetat complet.”
Valentin Grosu, director executiv DJAOV Bacau

Pachetul de masuri fiscale pentru anul 2013:
– impozitare cu 3 la suta a profiturilor firmelor care au o cifra de afaceri sub 65.000 de euro;
– largirea bazei de impozitare pe veniturile obtinute din agricultura in toate domeniile;
– decalarea calendarului de crestere a accizelor de la 1 iulie la 1 aprilie;
– introducerea unei taxe suplimentare de 0,5 la suta pe cifra de afaceri pe exploatarea resurselor naturale;
– introducerea impozitului forfetar in sectorul serviciilor.

Nici 25.000 de comercianti, in total

In judetul Bacau, in prezent, isi desfasoara activitatea 24.771 de agenti economici activi, adica 2,7 la suta din totalul de peste 900.000 din tara. Alte 10.880 de persoane desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesorii libere. Asta in timp ce, la nivel national, din cei peste 900.000 de agenti economici, aproape 264.000 sunt persoane fizice autorizate, iar restul de 636.000 sunt persoane juridice (firme).



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img