8 noiembrie 2024

Criza deșeurilor: S-a plătit jumătate din datorie

Când s-a declanșat criza deșeurilor, datoria către Romprest și Eco Sud a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADISD), mai exact a celor 94 de unități administrativ-teritoriale (UAT) membre, era de 19 milioane de lei. Primăriile au plătit 14 milioane de lei, dar între timp datoria ajunsese la aproape 23 de milioane de lei. Aici mai intră, pe lângă costul serviciilor, penalitățile și cheltuielile de executare silită, „bani pierduți”, precizează Bogdan Seto, directortul ADIS Bacău. La ora aceasta, restanțele însumează 8,6 milioane de lei, dar urmează să sosească facturile pe luna ianuarie.

„Primăriile au început să plătească, dar suntem departe de situația de echilibru financiar al contractului de delegare, situație care ar presupune că mai avem de achitat doar facturile curente. Niciodată, fără aportul UAT-urilor Moinești și Dărmănești nu se vor putea achita integral datoriile către operatori”, afirmă Bogdan Seto.



Cine nu a plătit nu a beneficiat servicii, iar gunoaiele au început să sufoce localitățile. Primăria Moinești a solicitat declararea „stării de alertă”, iar Prefectura a trimis grupurile de suport tehnic din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență să facă verificări în teren. Valentin Vieru, primarul municipiului, spune că lucruri vor fi analizate în ședința de joi a Consiliului Local și speră că stituația se va debloca.

Deși s-a trecut la plata pe cantitate de către fiecare UAT, așa cum au cerut primarii, există riscul ca această procedură mai mult să încurce decât să ajute atât timp cât executarea silită continuă. Iată un exemplu concret: municipiul Bacău plătește pe ianuarie cantitatea lui de deșeuri, însă banii ajung la executor, nu la Eco Sud. ADIS a semnat actul adițional cu Eco Sud, ceea ce s-a datorat mobilizării tuturor membrilor. „Faptul că în 48 de ore, toate cele 94 de UAT-uri au aprobat documentul prin HCL a fost cea mai mare performanță administrativă din istoria asociației. Asta înseamnă că se poate”, afirmă directorul executiv.

Moineștiul, obligat de Tribunal să plătească

Instanța, prin decizia luată miercuri, 13 februarie, obligă Municipiul Moinești să plătească 2.195.413 de lei către ADIS. Concret, judecătorii au admis excepția lipsei calității procesuale active a Consiliului Județean Bacău și a Județului Bacău, dar a respins lipsa calității procesuale a ADIS și a admis cererea de chemare în judecată formulată de ADIS în contradictoriu cu Municipiul Moinești. De asemenea, obligă „pârâta”, UAT Moinești, la plata către ADIS a datoriei „cu titlu de contravaloare taxe de salubritate” pentru perioada mai 2016-octombrie 2017 și 300 de lei, cheltuieli de judecată. „Atenție, e vorba despre datoria acumulată până în octombrie 2017. Sentința nu e definitivă, dar e clar că vom câștiga în final”, declară Bogdan Seto.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014