22 decembrie 2024

Criza de specialisti in sistemul de asistenta sociala

In Bacau mai functioneaza un singur centru rezidential de tip vechi pentru copiii care sunt in sistemul de asistenta sociala si 36 de case de tip familial. Datele provin din raportul ultimului audit al serviciilor sociale care a avut loc in intreaga tara anul trecut. Cea mai mare problema identificata in urma discutiilor cu specialistii care lucreaza in sistem este lipsa de personal calificat.

Ministerul Muncii a cerut inca de anul trecut un audit al serviciilor sociale pentru copii care a vizat capacitatea organizatorica a directiilor generale de asistenta sociala si protectie a copilului din toata tara. 45 de directori de institutii au fost intervievati in ceea ce priveste serviciile furnizate si formula de management adoptata pentru a se obtine o imagine de ansamblu asupra sistemului de asistenta sociala românesc. “La nivel national in prezent mai sunt 1.205 servicii de tip rezidential, din care 184 sunt raportate ca fiind centre vechi sau modulate. Din acestea, doar unul este in Bacau, respectiv Centrul Rezidential Henri Coanda, cu o capacitate de 80 de locuri. Din cele 422 de case de tip familial, 36 se gasesc in judetul nostru”, a explicat Sorin Brasoveanu, directorul institutiei.

Fiecare copil in familie



De-a lungul anilor, toate celalalte centre de tip vechi au fost inchise si identificate alternative de tip familial pentru toti copiii pentru care nu a fost posibila reintegrarea in familie. Leaganul de copii Bacau, Internatul scoala speciala, dar si alte case de copii de pe raza judetului au fost desfiintate, s-au achizitionat apartamente in loc, o parte din copii sau tineri au fost reintegrati in familii sau plasati la asistentii maternali profesionisti.
“Am plecat de la principiul fiecarui copil iI trebuie o familie, daca nu se poate integra in familia lui si nu gasim o familie largita”, a mai spus Sorin Brasoveanu.
Odata cu reorganizarea centrelor, numarul asistatilor a scazut. Chiar si asa sistemul are mari lacune, dupa cum a dovedit chiar raportul auditului. Autoritatile locale nu sunt orientate spre activitatile de prevenire, nu identifica nevoile speciale ale membrilor comunitatilor lor, in special pentru ca planurile de servicii sunt intocmite din birou si nu sunt corelate cu nevoile reale ale familiei. In plus, nu se efectueaza evaluari psihosociale la domiciliul familiilor aflate in dificultate, iar de cele mai multe ori autoritatile locale nici macar nu cunosc legislatia.

Oameni prea putini

De departe insa, cea mai mare lacuna a sistemului de asistenta sociala o reprezinta lipsa de personal.
“Sunt peste 13.000 de posturi vacante la nivel national. In judetul nostru, 196 de posturi sunt neocupate, din care 102 in protectia copilului, 63 in protectia adultului si 28 in aparatul propriu. Noi am mai solicitat deblocarea posturilor si am remarcat lipsa de personal care a fost confirmata in final de acest raport”, a mai declarat directorul DGASPC Bacau.
Restrictionarea angajatilor in sistem si plecarile profesionistilor cauzate de scaderile salariale semnificative au avut ca rezultat o calitate mai slaba a serviciilor oferite beneficiarilor, se mai arata in raportul care sugereaza ca si solutii deblocarea posturilor, perfectionarea personalului si cresterea nivelului de salarizare. Pe viitor, trebuie inchise si ultimele centre clasice si dezvoltate serviciile de tip familial.
In total, in anul 2000 au fost preluati in sistem rezidential 4100 de copii. Acum, mai sunt ocrotiti in acelasi regim doar 400 de copii.
Andreea Gavrila



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img