28 decembrie 2024

Criza de microbuze scolare in judet

Peste 400 de elevi nu stiu cu ce vor merge la scoala

La ora actuala, acesti copii au la dispozitie doua variante. Fie fac naveta pe jos, fie merg in singurul microbuz arondat localitatii dar ca sardelele. Sunt comune unde circa 150 de elevi trebuie sa fie transportati cu un microbuz.



Inceputul de an scolar bate la usa, iar la aceasta ora nu se stie cum vor fi transportati la cursuri peste 450 de elevi care, in aceasta vara, au fost mutati la alte scoli din comuna. Inspectoratul Scolar Judetean Bacau a solicitat 27 de microbuze noi pentru tot atâtea localitati din judet, dar, cel putin pentru primari, pare imposibil ca masinile sa ajunga pâna la 17 septembrie. „In prezent avem in functionare 80 de microbuze in judetul Bacau. Avem cereri pentru inca 27. Aceste microbuze sunt necesare pentru transportul a circa 400-450 de copii. Speram ca se vor primi in perioada imediat urmatoare, pentru ca demersurile au fost deja facute si poate ca, pâna la inceputul anului scolar sau in decursul semestrului I, sa le si avem. Ce a tinut de inspectoratul scolar a fost facut si insistat de foarte multe ori. Microbuzele pe care le avem nu sunt suficiente”, spune Camelia Stamate, inspector general adjunct al ISJ Bacau.

150 de elevi si profesori cu un microbuz

De cealalta parte, primarii comunelor care au nevoie urgenta de inca un microbuz nu cred ca acestea vor veni prea curând si, spun ei, nu au nici prea multe variante la indemâna. In comuna Horgesti, zeci de copii vor trebui sa se inghesuie intr-un singur microbuz pentru a ajunge la timp la cursuri. „Avem doua clase de elevi pe care sa-i ducem de la Sohodol la Horgesti, iar de la Recea la Racatau trebuie sa transportam o grupa de gradinita si doua clase de elevi. Directorul de la scoala spune ca el se descurca, ca a vorbit la inspectorat si se rezolva. Varianta de rezerva nu este. Este acest microbuz si o sa-i transportam asa ca nu avem ce face”, ne-a spus edilul Ionel Turcan. In comuna Vultureni nevoia este si mai mare. Aici sunt in jur de 150 de elevi si profesori care trebuie sa imparta o singura masina. Primarul, Octavian Turcanu, a luat in calcul si posibilitatea utilizarii unui singur microbuz si „cel mai probabil prima cursa va pleca de la ora 6.00 dimineata ca pâna la ora 8.00, când inceput cursurile, totii copiii sa ajunga la scoala. Mai este o saptamâna pâna incepe anul si cred ca e vreo sansa sa vina al doilea microbuz. Este comuna mare si avem curse de 5-6 kilometri pâna la institutia de invatamânt unde au fost repartizati”, a spus edilul. La Magura, elevii din doua sate vor trebui sa se trezeasca mai devreme pentru a ajunge la cursuri la scoala din comuna. Sunt 70 de copii care, si ei, au la dispozitie tot un microbuz. „Alta varianta nu am. Daca ii inghesuim, Doamne fereste de un accident ce facem? Drumurile sunt cum sunt, se poate intâmpla. Eu cred ca ar trebui sa se gândeasca real si nu politic. Al doilea mijloc de transport trebuie numaidecât”, a precizat Constantin Traistaru, primarul din Magura.

Si anul trecut s-au cerut si nu s-au primit

In fiecare an Inspectorarul Scolar Judetean Bacau a solicitat de la Ministerul Educatiei suplimentarea numarului de microbuze scolare, având in vedere ca in fiecare an s-au comasat mai multe scoli, s-au desfiintat clase si a crescut numarul copiilor navetisti. Si anul trecut a cerut 24 de microbuze scolare si cinci autobuze. S-au primit, lunile trecute, doar trei microbuze. Atât. Aceiasi primari care au cerut acum noi mijloace de transport au cerut si atunci. Asa ca, daca in doi ani au venit doar 3 masini, pare greu de crezut ca vor veni 27 intr-o saptamâna.
Cele 27 de localitati care au nevoie de microbuze

Zemes, Magura, Magura Casin, Strugari, Vultureni, Rachitoasa, Corbasca, Centrul Scolar de Educatie Incluziva nr. 2 Comanesti, Ardeoani, Berzunti, Buhoci, Solont, Motoseni, Letea Veche, Beresti Tazlau, Parincea, Pâncesti, Orbeni, Târgu Ocna, Tatarasti, Traian, Filipeni, Gioseni, Caiuti, Horgesti, Onesti si Sanduleni.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img