Din cauza crizei sanitare, numeroase firme din tot județul au ajuns în pragul falimentului, cele multe dintre acestea pierzându-și în întregime clientela. Pentru că nu au vrut să renunțe de tot la firme, proprietarii afacerilor au fost nevoiți să ceară suspendarea activității și trimiterea angajaților în șomaj.
Potrivit Registrului Comerțului, de la începutul anului, aproape 80 de firme din tot județul și-au suspendat activitatea. Situația este în creștere cu aproape 29 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut, când doar 59 de firme au luat pauză în activitate. Bunăoară, numai în luna martie, 27 de patroni au pus lacăt pe ușile firmelor și și-au trimis angajații în șomaj, reușind tot mai greu să facă față problemelor generate de pandemia de coronavirus. În general, măsura suspendării activității a fost luată de administratorii firmelor din comerț și servicii. Decizia acestora are ca fundament faptul că, pe timpul crizei sanitare, nu au mai avut activitate, administratorii firmelor fiind, totuși obligați, conform legislației fiscale, să depună, periodic, raportări la Finanțe. Or, proprietarii acestor afaceri care nu vor să scape definitiv de ele aleg să le suspende temporar. Cert este că principala cauză a suspendării firmelor au fost resursele financiare insuficiente susținerii unei activități economice.
Firmele pot fi „trase pe dreapta” maximum 3 ani
Potrivit legislației în domeniu, întreruperea temporară a activităţii unei societăţi nu poate depăşi 3 ani de la data înregistrării menţiunii în registrul comerţului. În cazul în care dacă firma nu și-a reluat activitatea după perioada de inactivitate temporară contrar, tribunalul va putea pronunța dizolvarea societății, fie la cererea oricărei persoane interesate, fie a Registrului Comerțului. Însă, pentru a fi suspendată activitatea unei firme, este nevoie de depunerea unor documente la Oficiul Registrului Comerțului (ORC)Bacău. Astfel, pe lângă cererea de înregistrare a menţiunii privind suspendarea temporară a activităţii firmei, dosarul trebuie să mai cuprindă și o declaraţie-tip pe propria răspundere din care să rezulte că persoana juridică nu desfăşoară vreo activitate la sediul social, la sediile secundare sau în afara acestora.
În plus, se mai cer și hotărârea adunării generale a asociaţilor/acţionarilor sau decizia asociatului unic privind suspendarea temporară a activităţii, prin care va fi specificată durata suspendării, precum şi momentul reluării activităţii. Alte documente necesare sunt certificatele constatatoare emise în baza declaraţiilor-tip pe propria răspundere pentru autorizarea activităţii/suspendarea activităţii, precum și dovezile privind plata taxei sau a tarifului, conform prevederilor legale în vigoare. Aceste demersuri pot fi făcute, cu precădere, online, date fiind condițiile impuse de pandemie. Doar dacă acest lucru nu este posibil, reprezentantul firmei va depune dosarul la ghișeele ORC, de luni până joi, între orele 9.00 și 11.00 sau 12.00 și 14.00, iar în zilele de vineri, între 8.00 și 10.00 sau 11.00 și 13.00.Totodată, cererea și documentele aferente pot fi trimise și prin poștă, cu scrisoare cu valoare declarată și confirmare de primire.
Raportările la Fisc, pe perioada suspendării
De reținut că, pe perioada cât firma va fi inactivă, declarațiile fiscale trebuie depuse în aceeași manieră, însă cu cifre 0. În plus, administratorii societăților pot alege regimul derogatoriu, aprobat, la cererea contribuabilului, când se vor stabili alte termene sau condiţii de depunere a declaraţiilor fiscale, în funcţie de necesităţile administrării obligaţiilor fiscale. Depunerea declaraţiilor fiscale conform unui regim de declarare derogatoriu poate fi aprobată pentru perioade mai mari de 12 luni, dar nu mai mult de 3 ani consecutivi. Pentru asta însă, contribuabilul trebuie, printre altele, să nu desfăşoare niciun fel de activitate, să nu obţină venituri din exploatare, venituri financiare, venituri extraordinare şi/sau alte elemente similare veniturilor și să nu dispună de personal angajat sau să plătească venituri cu regim de reţinere la sursă a impozitului. În plus, firma trebuie să aibă achitate toate obligaţiile fiscale.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.