23 octombrie 2024
ActualitateCriza carbunelui bate la usa / CET nu poate plati combustibilul

Criza carbunelui bate la usa / CET nu poate plati combustibilul

In cel mult o luna, CET trebuie sa achite furnizorilor de lignit 13 milioane lei. In lipsa incasarilor de la asociatiile de proprietari, conducerea societatii isi pune speranta in subventia datorata de Consiliul Local Bacau. Cererea inaintata de CET este deocamdata in analiza la Primaria Bacau. Daca nu-si achita obligatiile, CET intra in incidenta de plata. Aprovizionarea va fi sistata. Stocul existent nu ajunge pentru toata iarna.

CET Bacau ar fi trebuit sa isi asigure inca din vara stocul de combustibil solid necesar functionarii in sezonul rece 2008-2009. Acest lucru nu s-a intamplat. Din cauza reducerii activitatii la SC Carbonifera Ploiesti, furnizorul de lignit, societatea bacauana a reusit sa acizitioneze doar 70.000 de tone in lunile de vara. „Am apelat la o solutie de criza si am schimbat furnizorul, explica Vasile Dragusanu, directorul CET. Am incheiat contract cu Societatea Nationala a Lignitului Oltenia. Am achizitionat de la noul furnizor intr-o singura luna 70.000 de tone”. Acum, in depozitele CET se afla 160.000 de tone de lignit. De doua saptamani, din cauza conditiilor meteo, societatea de termoficare functioneaza si pe combustibil solid. Prin urmare, aprovizionarea trebuie sa continue. Numai ca furnizorul bacauan de agent termic nu dispune de lichiditati nici macar pentru plata carbunelui primit deja.



Stransi cu usa

Cunoscand situatia financiara dificita a societatii bacauane, SNLO nu a vrut sa incheie contract decat cu obligatia de plata cu bilet la ordin. Aceasta inseamna ca sumele trebuie achitate la o data fixa. „La sfarsitul lui decembrie si inceputul lui ianuarie suntem obligati sa facem plati, ne-a declarat directorul Dragusanu. Avem de achitat contravaloarea a 100.000 tone de lignit, ceea ce inseamna 13 milioane lei (130 miliarde lei vechi, n.r.). Nu dispunem decat de o parte din suma. Ar trebui sa primim subventia in avans pentru energia termica. Aceasta se acopera de la bugetul de stat si cel local. Bugetul de stat ne-a virat banii, dar de la Consiliul Local Bacau trebuie sa mai primim aproximativ 3 milioane lei (30 miliarde lei vechi)”. Practic, SC CET a creat stocul de combustibil fara a avea bani. Conform legii, furnizorii de agent termic pot primi subventia in avans. De aceea, CET va solicita CL Bacau plata, in luna ianuraie, a subventiei aferente semestrului I al anului 2009. „Altfel nu ne descurcam. Noi avem nevoie de combustibil pentru a produce energie electrica si energie termica, dar ne recuperam banii pentru energia livrata tarziu, probabil in toamna lui 2009.”

In asteptare

Purtatorul de cuvant al Primariei Bacau, Mihaela Grosu, ne-a declarat ca cererea CET este supusa analizei. „In acest moment, noi suntem la zi cu platile catre CET. S-a primit solicitare pentru plata in avans a subventiei. Legea da aceasta posibilitate, dar trebuie analizate resursele de care dispune bugetul local si cheltuielile din perioada imediat urmatoare”. Daca societatea de termoficare nu va primi la timp banii pentru plata furnizorilor, se va intra intr-o situatie mai mult decat dificila. „Daca nu ne achitam intocmai si la timp obligatia financiara, intram in incidenta de plata”, a mai spus directorul Dragusanu. Consecinta imediata va fi sistarea aprovizionarii in miezul iernii.
Doina Mincu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img