26 octombrie 2024
ActualitateCriza bate la usa farmaciilor

Criza bate la usa farmaciilor

Euro blocheaza aprovizionarea cu medicamente



Cresterea cotatiei euro poate determina o noua criza a medicamentelor. Dupa reteta pe care au aplicat-o in toamna, importatorii si distribuitorii cer recalcularea preturilor medicamentelor. In acelasi timp, reprezentantii acestora au anuntat ca vor renunta la importul anumitor produse si ca vor majora pretul medicamentelor care se elibereaza fara reteta si a dermatocosmeticelor. Medicamente de importanta vitala ar putea disparea de pe rafturilor farmaciilor, asa cum s-a intamplat in lunile octombrie si noiembrie cu insulina.

Farmaciile vor fi din nou nevoite sa se descurce cu stocul de medicamente pe care pe care il au. aSuntem pe pozitii, deocamdata, ne-a declarat farmacist Carmen Casis. La ultima criza am rezistat cam o luna cu stocul. Cred ca si acum tot atat timp am putea sa onoram retete.” Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate nu crede ca sunt motive de ingrijorare cu privire la asigurarea medicamentelor. aEste a treia criza in ultimele 6 luni, ne-a declarat dr. Mihai ichim, purtator de cuvant al CJAS. De fiecare data s-a rezolvat, s-a cazut la intelegere.” Primele medicamete la care apare criza sunt cele scumpe si vitale. O explicatie ar fi aceea ca se cauta punctul vulnerabil al MS la negocieri. In timpul crizei din toamna, primul produs care a disparut din farmacii a fost insulina, fara de care bolnavii de diabet nu pot trai. CJAS nu are parghii sa intervina in acest conflict comercial. Poate doar sa verifice daca farmaciile respecta contractul si asigura toate medicamentele. aCand nu se aprovizioneaza din vina lor, le penalizam si apoi reziliem contractul, a mai spus dr. Ichim. Daca medicamentele nu se gasesc pe piata, nu pedepsim farmaciile”.

MS vrea preturi anuale

Reprezentantii importatorilor, distribuitorilor si farmacistilor au solicitat o intalnire cu ministrul Sanatatii, Ion Bazac. Pozitia Ministerului Sanatatii nu pare, la aceasta ora, favorabila celor care au afaceri in domeniul farmaceutic. MS a anuntat ieri ca va elabora o strategie a medicamentului. Principalele masuria vor urmari sa stabileasca si sa actualizeze preturile la un curs unic, anual stabilit in lei, corelat cu volumele achizitionate de la furnizori.

Spitalul Judetean de Urgenta si-a asigurat aprovizionarea

Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) pare sa fie, deocamdata, intr-o situatie de invidiat. Dupa ce saptamana trecuta Ministerul Sanatatii a acceptat majorarea preturilor medicamentelor la nivelul cerut de catre furnizori, a publicat listele cu ele si a stabilit ca sunt valabile pana la 31 ianuarie, conducerea spitalului s-a grabit sa organizeze licitatia pentru achizitionarea lor. aLuni (12 ianuarie – n.n.) s-a desfasurat licitatia si toti furnizorii au semnat procesul-verbal prin care se angajeaza ca ne vor aproviziona cu medicamente la pretul maximal din CANAMED (Catalogul national al medicamentelor – n.n.), ne-a spus Dan Stoica, managerul spitalului. Am incheiat contract de furnizare la acest pret pentru trei luni, inclusiv martie. Daca nu il vor respecta, noi putem sa-i dam in judecata”. Intre timp, insa, stocul de medicamente al spitalului a scazut cu un miliard de lei vechi. Astfel, ieri in farmacia centrala erau medicamente in valoare de 11 miliarde lei vechi, consumul mediu lunar. Ieri, in baza contractelor incheiate cu furnizorii, conducerea spitalului a facut comanda de medicamente in valoare de trei miliarde lei. aDaca furnizorii vor respecta contractul, in mod normal, noi nu vom avea probleme”, a conchis managerul spitalului.
Doina Mincu, Elena Tintaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img