19 noiembrie 2024

Cresteri nesemnificative de angajati la firmele private /Orasul salariului minim

Anual aproape cati se angajeaza tot atatia si pleaca de la firmele private. Cele mai multe firme acorda majoritatii angajatilor salariul minim de 500 lei. Ele incalca prevederile legale privind coeficientii de ierarhizare a salariilor. Conducerea Inspectoratului Teritorial de Munca sustine ca ii este foarte dificil sa depisteze cazurile acestea. Legea prevede amenzi intre 2.000 si 5.000 lei pentru cei care nu respecta coeficientii de ierarhizare.

De mai multa vreme numarul angajatilor la firmele private se mentine constant, in fiecare din ultimii doi ani inregistrandu-se aceeasi crestere scazuta a contractelor de munca nou incheiate. In prezent, in evidenta Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Bacau sunt 101.963 astfel de contracte de la societati comerciale cu capital privat. In acest an, in primele cinci luni, au fost intocmite 20.370 contracte noi de munca, dar in acelasi timp au fost desfacute 18.883. Aceeasi situatie a fost si anul trecut, in perioada la care ne referim. Dar mai mult decat aceasta este ingrijorator un alt fapt. Desi legislatia prevede mai multe trepte de salarizare, in raport de calificare si functia de incadrare, majoritatea firmelor acorda retributiile cele mai mici angajatilor, respectiv atat cat sa nu incalce legea. aNivelul de salarizare este redus, spune Haralambie Irimescu, inspectorul sef al ITM Bacau. Majoritatea salariilor sunt de 500 lei, atat cat este salariul minim brut pe economie, garantat in plata. Intr-o societate cu 40 de salariati, de exemplu, daca 3 sau 4 depasesc aceasta suma. Se pastreaza ideea de a le da angajatilor salariul minim si cam atat, practic, cat pentru un muncitor necalificat”.



Legea prevede salarii mai mari, in functie de calificare

Indiferent in ce sector lucreaza, public sau privat, de la 1 ianuarie 2008 angajatii au dreptul la un salariu de cel putin 500 lei. La inceputul acestui an, salariul minim brut pe tara garantat in plata a fost majorat de la 440 lei la 500 lei. Acesta este stabilit prin Contractul Colectiv de Munca National (CCMN) si este obligatoriu pentru toti agentii economici. Totodata, CCMN prevede si noi coeficienti de ierarhizare pe categorii de salariati. Astfel, coeficientul pentru muncitorii necalificati este 1 iar pentru cei calificati-1,2. Personalul administrativ, incadrat in functii pentru care conditia de pregatire ceruta este cea de studii liceale, va benficia de un coeficient de 1,2 iar cel care lucreaza pe un post unde se impune sa aiba postliceala, de 1,25. Personalul de specialitate va avea dreptul la 1,3, daca lucreaza pe un post pentru care conditia este de a avea scoala de maistri, sau la 1,5, in cazul in care desfasoara activitate pe o functie care impune studii superioare de scurta durata. In fine, specialistii care sunt angajati pe functii pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare au dreptul la coeficientul de ierarhizare 2. aAltfel spus, un inginer incadrat pe un post pentru care se cer studii superioare va avea un salariu de baza brut de 1.000 lei, cel putin, ne-a declarat inspectorul-sef al ITM Bacau. Contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractul de la nivel national”. Prin urmare, inca din ianuarie toti angajatorii trebuiau sa se adapteze CCMN, unic pe tara.

Reclamatiile curg, ITM ridica din umeri a neputinta

Dar, in fapt, putini angajatori respecta treptele de salarizare. aAvem destule reclamatii prin care persoanele respective ne sesizeaza ca angajatorii lor nu i-au salarizat conform criteriilor de ierarhizare, a mai spus inspectorul-sef al ITM. Din pacate, insa, vin la noi dupa ce au incetat raporturile de munca dintre ele si angajator. Incep sa motiveze ca nu au avut incotro, au trebuit sa accepte, ori ca nu au citit contractul. In aceasta situatie nu avem cum sa-i ajutam”. Angajatorii privati, fara exceptie, trebuie sa depuna lunar la ITM Bacau statele de plata cu salariile acordate. Conducerea Inspectoratului de Munca le-a impus chiar ca in dreptul fiecarui salariat sa fie mentionata si functia. Dar si in cazul in care au trecut-o, nu se stie cati respecta intocmai coeficientii de ierarhizare. aEste greu de urmarit daca le respecta, sustine inspectorul-sef al ITM Bacau. Mai ales la unitatile mari, cu sute ori mii de salariati nu avem cum sa luam la verificat toate statele de plata pentru a vedea in ce masura se incadreaza in norme”. Si, totusi, legea prevede ca angajatorii care vor fi depistati cu aceasta abatere de la legislatia muncii risca amenzi intre 2.000 si 5.000 lei.Scris de Elena Tintaru




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014