Numai vesti proaste pentru anul viitor
Guvernul va creste incepând de la 1 ianuarie cu 16,05% impozitele pe cladiri si terenuri, cuantumul amenzilor si al celorlalte taxe locale, procentul de crestere reprezentând rata inflatiei din perioada 2010-2012, se arata intr-un proiect postat pe site-ul Ministerului Finantelor. In plus, facturile ne vor da peste cap. Costurile de productie la utilitati au inceput deja sa creasca – si nici nu a cazut prima ninsoare.
Potrivit Codului Fiscal, impozitele si taxele locale se indexeaza o data la 3 ani, tinând cont de evolutia ratei inflatiei de la ultima indexare. Prin indexarea la inflatie a impozitelor se preconizeaza ca veniturile bugetelor locale vor creste cu 531 de milioane lei. Proportional cu cresterea veniturilor la bugetele locale, vor scadea bugetele bacauanilor. De exemplu, cei care locuiesc la bloc, in zona A de impozitare, au achitat in acest an 70 de lei impozit la o locuinta de 30 mp, in timp ce proprietarii care locuiesc in apartamente de 50 de mp au platit 116 lei, iar la 70 mp – 162 de lei. Daca se aplica indexarea primii vor plati in plus 11,2 lei. Cei care stau la 50 mp, in aceeasi zona, vor achita 134 de lei in loc de 116, iar la 70 mp – 187 de lei in loc 162 cât au dat anul acesta. Mai putin vor creste impozitele pentru cei care stau in alte zone de impozitare decât centrul orasului.
Pentru bacauanii de rând va fi din ce in ce mai dificil sa achite aceste dari. Daca punem la socoteala si preturile mai mari la alimente, scumpirea medicamentelor si intretinerea tot mai costisitoare, scenariul este sumbru.
Facturile vor exploda
O alta veste proasta vine de la statisticieni. Costurile de productie au început deja sa creasca la nivelul furnizorilor de utilitati, iar majorarile se vor vedea pe facturi. Întretinerea locuintei ocupa al doilea loc ca pondere în cheltuielile lunare ale familiilor, reprezentând peste 30% din cosul de consum. La categoria utilitati, cresterea costurilor de productie a fost în august de aproape 5% fata de aceeasi luna din 2011, iar la salubritate si gestionarea deseurilor – de peste 20%, arata datele raportate de Institutul National de Statistica.
Majorarea costurilor la nivelul furnizarii se transmite în câteva luni catre facturile consumatorilor finali, iar primele facturi vor sosi tocmai la iarna.
În iarna trecuta, cresterea cu peste 4% a costurilor de productie la furnizori s-a soldat cu majorari de 20% si chiar de 24% a tarifelor pe facturile consumatorilor. Din nefericire, si statul intervine tot mai putin în atenuarea socurilor, liberalizând piata de energie si gaze.
Industriasii vor avea de suferit mai mult
Per ansamblu, preturile de productie din industrie au crescut în august cu 7,1% fata de aceeasi luna din 2011, de aproape doua ori mai mult decât cele din cosul de consum al populatiei. Scumpirile din industrie se transfera catre consumatori în trei-patru luni si se vor regasi în marfurile nealimentare si unele servicii, dar mai ales în costurile de întretinere a locuintei.
Incasari la bugetul local in primele trei luni ale anului:
2009: 9 milioane
2010: 12 milioane
2011: 29 milioane
2012: 31 milioane