Dupa multele situatii, analize, prognoze, clasamente in care România era sau este situata, atât la nivel global sau european, pe locuri de loc onorabile, unele fiind chiar ingrijoratoare (sanatate sau nivel de trai), Guvernul ne anunta, optimist peste masura, jenant chiar, ca tara noastra a inregistrat cel mai mare nivel de crestere economica din Europa.
In timp ce marilor puteri economice le da cresteri cu zero in fata, doar vreo doua-trei au trecut usor de unu la suta, noi inregistram 2,7 la suta crestere. Am lasat in urma Germania, Suedia, Polonia, de Franta nici nu mai vorbim, iar Italia si Spania se zbat in saracie. La prima vedere si citire, pare frumos, chiar spectaculos, numai ca specialistii, opozitia isi pun intrebari, cauta raspunsuri, refac calculele, interpreteaza politic: este sau nu este o crestere sanatoasa, bazata pe munca, pe valoare noua, sau doar pe exercitiu contabil.
Imi spunea un manager de societate ca – stie el din experienta – un contabil bun iti face jumatate din profit! Dupa situatia din tara, si cresterea noastra pare a fi opera economistilor, contabililor inregimentati politic. Argumentul il poate constitui faptul ca acest procent nu este vizibil in plan economic, social si al investitiilor, in sporirea locurilor de munca, foamea de bani a bugetului pe 2014 fiind, in cea mai mare parte astâmparata tot prin “ajustarea” taxelor si impozitelor, fie ele centrale sau locale.
In plan economic, situatia este si mai proasta. Daca ar fi sa ne referim doar la mediul bacauan, o situatie a Camerei de Comert ne arata adevarata fata. Mii de firme nu au trecut, ca in ultimii cinci ani, pragul de a fi nominalizate in Topul celor au avut o activitate buna si foarte buna, alte mii au disparut pur si simplu din statistici.
Noi, de la Vacaroiu incoace, suntem tari la indicatorii macroeconomici, din avion adica tara noastra este frumoasa, are râuri, munti, câmpii si dealuri, când aterizezi vezi altceva sau nu vezi nimic. Or, economia reala, oamenii simt, stiu mai bine ce se ascunde in spatele unor procente, menite sa creasca optimismul poporului. Vin Craciunul, Anul Nou, alegerile si nu sade bine sa privim doar jumatatea goala a paharului.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.