11 ianuarie 2025

Cresterea accizelor arunca in disperare jumatate dintre romani / Saracia capata nuante portocalii

Peste jumatate din populatia Romaniei va trai la limita subzistentei daca accizele la electricitate si benzina vor creste: celor 4,5 milioane de romani care au un salariu sub 4 milioane lei vechi li se vor adauga alte 6-8 milioane, sustine BNS, avertizand asupra riscului unor tensiuni sociale. &#8222Vom avea o tara de saraci, doar 5-10 la suta din cetatenii ei vor fi prosperi, actionand dupa principiul &laquoDupa mine potopul&raquo”, a declarat, ieri, pentru MEDIAFAX, vicepresedintele Blocului National Sindical (BNS), Ovidiu Jurca, referindu-se la intentia Ministerului Finantelor de majorare a accizelor de la 1 iulie.

Numai lefurile raman romanesti



Guvernul vrea sa aduca nivelul tarifelor la utilitati la cel al UE, iar in unele cazuri &#8222i-am depasit pe europeni”, insa &#8222ignora veniturile populatiei”, precizeaza Ovidiu Jurca. Vicepresedintele pe probleme economice al BNS considera ca guvernantii trebuia sa urmeze &#8222linia cotei unice de impozitare, pana cand Romania ar fi ajuns la nivelul Uniunii Europene (UE)”, in sensul ca ar trebui sa nu mai &#8222incarce” facturile cetatenilor. Reprezentantul BNS avertizeaza ca sindicalistii nu vor privi cu nepasare aceste masuri, &#8222daca Guvernul tine cu orice pret sa ascuta tensiunile sociale, in locul dialogului”. Jurca sustine ca initiativa de majorare a accizelor va fi adusa in discutie de sindicate, joi, la intalnirea pe care ar urma sa o aiba cu premierul Calin Popescu Tariceanu.

Hopa-sus cu accizele

Accizele pentru electricitate vor fi majorate, de la 1 iulie, cu peste 70 la suta, iar in cazul benzinei cu plumb taxa va creste cu aproape 14 la suta, potrivit proiectului Ministerului Finantelor de modificare si completare a capitolului din Codul Fiscal referitor la accizele armonizate. In cazul electricitatii utilizate in scop comercial, acciza va urca de la

0,14 euro/MWh, la 0,26 euro/MWh (85,7%), iar taxa pentru electricitatea destinata sectorului necomercial (populatiei) va urca cu 73,3%, de la 0,30 euro/MWh, la 0,52 euro/MWh. Acciza pentru benzina cu plumb va creste cu 14%, de la 480 euro/tona (369,6 euro/1.000 litri) la 547 euro/tona(421,19 euro/1.000 litri). Pentru pacura aceasta taxa va urca de la 6,81 euro/1.000 Kg la 13 euro/1.000 Kg. Acciza pentru benzina fara plumb, motorina, gaze petroliere lichefiate si petrol lampant va ramane la nivelul actual.

Din proiect reiese ca, de la 1 iulie, vor fi accizate si gazele naturale utilizate drept combustibil pentru incalzire, carbunele si cocsul folosite in scopuri comerciale si necomerciale. Pentru gazele naturale utilizate drept combustibil pentru motor acciza va fi majorata de la 1,59 euro/gigajoule la 2,6 euro/gigajoule. Acciza va deveni exigibila la momentul livrarii gazelor naturale, de catre persoanele fizice autorizate, direct catre consumatorii finali. Benzenul, toluenul, xilenii si alte amestecuri de hidrocarburi aromatice, taxate cu 469,89 euro/tona, nu se mai regasesc in lista produselor accizate, iar petrolul lampant utilizat drept combustibil de persoanele fizice va ramane neaccizat.Scris de Mediafax



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img