În anul 2023, valoarea lucrărilor de construcţii în județul Bacău a înregistrat o creştere semnificativă de 29,7% faţă de anul precedent, conform datelor oficiale publicate de autorităţi. Această creştere reflectă o intensificare a activităţii în sectorul construcţiilor, indicând un climat economic dinamic și o încredere crescută în piaţa imobiliară.
Din totalul lucrărilor de construcţii desfășurate în această perioadă, procentul lucrărilor noi a reprezentat 97,60%, în timp ce lucrările de reparaţii capitale şi cele de întreţinere şi reparaţii curente au ocupat, respectiv, 0,99% și 1,41% din total. Aceste cifre evidențiază o accentuare a accentului pus pe dezvoltarea de proiecte noi în detrimentul lucrărilor de întreținere și renovare.
În ansamblu, în 2023 s-au finalizat și dat în folosinţă 995 de locuinţe, dintre care 321 în mediul urban și 674 în mediul rural. Comparativ cu anul precedent, numărul total al locuințelor finalizate și date în folosinţă a scăzut cu 17 unități.
Situaţia sursei de finanţare indică faptul că toate locuinţele finalizate în această perioadă au fost realizate din surse proprii ale persoanelor fizice (populaţiei), fără a se înregistra finalizarea vreunei locuințe din surse proprii ale persoanelor juridice sau din subvenţii bugetare.
La finele anului 2023, erau în curs de execuţie un număr de 2.938 de locuinţe, majoritatea finanțate din fondurile populaţiei. Aceste date sugerează o tendinţă continuă de creștere în sectorul construcţiilor, cu un accent deosebit pe dezvoltarea locuinţelor rezidenţiale, în special în mediul rural.
În luna februarie 2024, numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădirile rezidenţiale în judeţul Bacău a înregistrat o creștere semnificativă, ajungând la 68, cu o distribuţie de 27,9% în mediul urban și 72,1% în mediul rural. Aceasta reprezintă o creștere de 15 autorizații față de aceeași perioadă a anului precedent și o scădere ușoară de 2 autorizații față de luna ianuarie 2024.
În perioada 1 ianuarie – 29 februarie 2024, numărul total al autorizaţiilor pentru clădiri rezidenţiale a fost de 138, din care 26,8% în mediul urban și 73,2% în mediul rural, reflectând o creștere semnificativă de 43,8% față de aceeași perioadă a anului precedent.
În ceea ce privește numărul de locuințe din clădirile rezidenţiale pentru care s-au eliberat autorizaţii, în februarie 2024 s-a înregistrat o creștere de 27,8% față de aceeași perioadă a anului precedent, cu un total de 69 locuințe, cu o distribuţie de 27,5% în mediul urban și 72,5% în mediul rural. Totodată, față de luna ianuarie 2024, s-a înregistrat o scădere de 6,8%.
În perioada 1 ianuarie – 29 februarie 2024, numărul total al locuințelor din clădirile rezidenţiale a fost de 143, cu o creștere de 43 locuințe față de aceeași perioadă a anului precedent.