22 decembrie 2024

Crestere PIB In trimestrul II de 0,3-0,4% si inflatie de 4,8% in acest an

Guvernul estimeaza pentru trimestrul al doilea o crestere a Produsului Intern Brut cu 0,3-0,4% fata de primul trimestru si o rata a inflatiei la sfârsitul anului de 4,8%, sub prognoza BNR, au declarat agentiei MEDIAFAX surse guvernamentale.
Cifrele au fost discutate In Intâlnirile avute sâmbata si duminica de reprezentantii Guvernului cu membrii delegatiei Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, la care a participat si premierul Emil Boc, au aratat sursele.
Oficialii guvernamentali au transmis ca datele existente privind evolutia economiei permit mentinerea tintei de crestere cu 1,5% a Produsului Intern Brut (PIB) In acest an fata de 2010 si indica o noua crestere economica In al doilea trimestru.
"Daca activitatea din luna iunie se mentine la nivelul din luna mai, Guvernul estimeaza ca Produsul Intern Brut din trimestrul II ar putea fi cu 0,3-0,4% peste cel din trimestrul I si cu aproape 1,5% peste cel din trimestrul similar al anului trecut", au aratat sursele.
In privinta inflatiei, Guvernul prognozeaza pentru sfârsitul anului o rata de 4,8%, cu 1,6 puncte fata de estimarea utilizata la elaborarea bugetului pe 2011, la finele anului trecut.
BNR a revizuit In luna mai In urcare prognoza de inflatie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioara a intervalului de variatie tintit, de 2-4%. Banca centrala a urcat si prognoza pentru inflatia de anul viitor de la 3,2% la 3,6% Pentru ambii ani, BNR a stabilit o tinta de inflatie de 3% plus/minus un punct procentual.
Surse guvernamentale au declarat anterior pentru MEDIAFAX ca FMI a mentinut prognoza de crestere economica la 1,5% pentru acest an si a redus cu 0,2 puncte procentuale estimarea pentru anul viitor, de la 3,9% la 3,7%.
România a iesit din recesiune In primul trimestru al acestui an, când Produsul Intern Brut a urcat cu 0,7% In termeni ajustati comparativ cu trimestrul IV de anul trecut si cu 1,7% serie bruta fata de trimestrul I din 2010.
Economia a intrat In recesiune In trimestrul al treilea din 2008. De atunci, PIB a Inregistrat scaderi In fiecare trimestru, exceptând cresterea de 0,9% In trimestrul al treilea din 2009, un avans de 0,2% In trimestrul doi al anului trecut si cresterea de 0,1% din ultimul trimestru al anului trecut.
Institutul National de Statistica va prezenta pe 16 august datele privind evolutia PIB In trimestrul al doilea.
Ultimele date ale INS In privinta inflatiei releva ca preturile de consum au scazut cu 0,3% In iunie, fata de mai, pe fondul ieftinirii produselor alimentare. Datorita ieftinirii preturilor din iunie, rata anuala a inflatiei a scazut la 7,93%, de la 8,41% In luna anterioara.
Chiar si In aceste conditii, România a avut In luna iunie cea mai ridicata rata anuala a inflatiei din Uniunea Europeana, de circa 2,5 ori mai abrupta decât media comunitara de 3,1%, In pofida Incetinirii ritmului de crestere a preturilor, potrivit datelor Eurostat.
O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale se afla la Bucuresti pentru a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv si a modului In care au fost Indeplinite tintele stabilite pentru prima jumatate a acestui an.
Rezultatele evaluarii vor fi prezentate luni, Intr-o conferinta de presa, de catre oficialii FMI, Bancii Mondiale si cei ai Comisiei Europene.
In luna martie, autoritatile române au decis sa prelungeasca Intelegerea cu Fondul Monetar International, printr-un acord de tip preventiv In valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are România la FMI. Atunci, FMI a pus la dispozitia României o prima transa In valoare de 60 de milioane de drepturi speciale de tragere (67 milioane euro).
Noul acord cu FMI este Insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un Imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala. (Mediafax)





spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img