20 octombrie 2024
ActualitateCrescatorii de oi ajung la sapa de lemn / Anul trecut a...

Crescatorii de oi ajung la sapa de lemn / Anul trecut a fost catastrofal pentru ei

Subventiile pentru cresterea animalelor ii stimuleaza pe tarani, dar nu le schimba nivelul de trai. Anul trecut, profitul crescatorilor de oi din comuna Stefan cel Mare a fost pe zero. Ei spun ca daca ar avea o piata de desfacere buna le-ar inflori afacerile.

Taranii bacauani s-au obisnuit repede cu noile cerinte europene. Ei stiu ce trebuie sa faca pentru a obtine bani europeni, sprijin financiar de la bugetul de stat pentru culturile agricole, dar si subventii pentru animalele crescute in gospodarie. aAnul trecut au fost 5246 de crescatori de animale care au depus cereri si au obtinut subventii de peste patru miliarde lei vechi pentru bovine si trei miliarde pentru ovine”, precizeaza Ioan Melinte, directorul Agentiei pentru Plati si Interventie in Agricultura Bacau. . Fermierii care au fost informati si s-au inscris pentru subventii au trebuit sa indeplineasca anumite conditii. Crescatorii de animale au fost obligati sa demonstreze ca detin minim trei animale care au mai mult de sase luni si care au fost inscrise in Registrul National. Potrivit legii, ei primesc cate 6,5 milioane lei vechi pentru vaci de lapte, plata fiind conditionata de calitatea laptelui livrat. Pentru taurasi la ingrasat, taranii pot primi 7 milioane lei vechi, daca animalul are peste 500 kg, pentru bovine adulte predate la abator circa 4,5 milioane lei vechi pe cap de animal, iar pentru oi si capre cate 200.000 lei vechi pe cap de animal.



Oierii din Stefan cel Mare muncesc fara profit

Cum in comuna Stefan cel Mare nu prea exista teren bun pentru culturi intensive, cativa localnici au preferat sa creasca animale. Bovinele sunt pe sponci, in schimb in zona sunt la amoda” oile si caprele. In satul Negoiesti sunt trei crescatori de ovine bazati, in Stefan cel Mare sunt doi localnici care au stani, in Viisoara sunt doua ferme de oi, iar in Gutinas o ferma de oi si trei de capre. Crescatorii de animale nu se imbogatesc de pe urma afacerii lor, dar nici nu mor de foame. Ion Vlasie este unul dintre oamenii gospodari din comuna Stefan cel Mare. A avut o ferma de porci si apoi una de bovine. aNu a mers nici una si nici alta. Anul trecut am facut o ferma de oi si capre. Am 300 de ovine si 200 de caprine. Daca ar fi sa trag linie si sa adun vreau sa spun ca am iesit cam pe muchie. Castigul nu a fost mare, dar nici nu am iesit in pierdere. Oricum a fost un an experimental. Poate ca anul acesta va fi ceva mai bine”, spune fermierul. Vlasie sustine ca nu e usor sa cresti atatea animale, mai ales intr-un an secetos cum a fost 2007. aAm arendat teren ca sa am pentru furaje. Cu toate acestea, tot am fost nevoit sa cumpar fan. O perioada de timp am achizitionat din alte judete. Acum am gasit pe cineva pe langa Onesti, numai ca vrea multi bani”, declara crescatorul de animale. Fermierii nu neaga ca subventiile pentru cresterea animalelor nu sunt stimulative. Insa ei sunt de parere ca daca ar avea o piata de desfacere corespunzatoare le-ar fi si mai bine. Asa muncesc din zori si pana in seara doar ca sa supravietuiasca si nicidecum sa-si dezvolte afacerea.Scris de Lili Adochitei



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img