19 noiembrie 2024

Crescatorii de animale, la brat cu tehnologia

Crescatori de animale din aproape tot judetul au participat, ieri, la Tisa Silvestri, comuna Odobesti, la o interesanta demonstratie practica in domeniul procesarii laptelui, organizata de un fermier din localitate, in colaborare cu specialisti de la Camera Agricola Bacau. Actiunea, desfasurata la ferma de animale a intreprinzatorului local, a constat intr-o prezentare tehnica noilor metode de prelucrare superioara a laptelui.

„Practic, tehnologia importata si utilizata de noi se poate numi o minifabrica. Aceasta, initial, a fost o iaurtiera extrem de complexa, dar care, in timp, a devenit o fabrica de dimensiuni mici, in care tot procesul tehnologic este tinut sub control.



 

Putem urmari orice reteta, in functie de temperatura de pasteurizare si de fermentul pe care-l folosim la inoculare. Efectiv, copiem cerintele de produs, si mai facem si dovada procesului tehnologic, listând in fata autoritatilor de control, respectiv, a clientului, toate fazele operatiunii, dar si ingrediente naturale folosite pentru obtinerea produsului final”, a declarat Viorel Iliescu, organizatorul intâlnirii.

Cu aceasta ocazie, cei prezenti au degustat brânzeturi din lapte de capra obtinute dupa retete frantuzesti aduse de un mic producator din zona Bacaului (vom prezenta un reportaj intr-una din editiile viitoare n.r.), dupa care au facut un tur al fermei de capre, unde putut observa si studia rase valoroase europene si autohtone – Boer, aduse din Germania, Gismo, Sannen din Austria si Alba de Banat. „Desfacerea productiei este o problema pentru toti fermierii.

Tocmai de aceea, Camera Agricola vine cu idei noi de desfacere prin diversificarea productiei si, in mod evident, gasirea de nise pentru produsele fermierilor. Am prezentat inclusiv formulele de finantare la care pot apela tinerii fermieri si nu numai, prin proiecte europene, respectiv Masurile 6.1, 6.3 sau 4.1”, a declarat Gica Pislaru, consultant de specialitate la Camera Agricola Bacau. Reactia fermierilor a fost pe masura demonstratiei, cu totii apreciind la superlativ noile tehnologii prezentate.

„Eu am vreo 20 de vaci din rasele Baltata Româneasca si Bruna. Din productiile ce le obtin, vând numai in pietele agricole. Dar, ce am vazut aici este extraordinar. Sunt convins ca va veni in ajutorul micilor producatori. Pe de alta parte, ne mai punem si noi in regula cu cerintele sanitare veterinare”, a spus Ovidiu Fincu, de 53 de sani, crescator de animale din Beresti Bistrita. Cornel Baciu are doar 23 de ani si deja a reusit sa demareze, impreuna cu fratele mai mare, o ferma de capre in satul Frumoasa, comuna Balcani.

„Am adus circa 70 de iedute Saanen din Austria si Germania. Ma intereseaza aceasta masina de procesat laptele pentru a-mi putea desface superior productia pe piata. Cel mai probabil, voi accesa un proiect european“, a completat tânarul fermier.




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014