19 octombrie 2024
ActualitateCresc pensiile magistraților

Cresc pensiile magistraților

În ciuda opiniei generale critice referitoare la pensiile speciale, veniturile magistraților pensionați vor crește considerabil și în acest an. Și aceasta deoarece, în primul rând, salariile magistraților care lucrează în momentul de față vor fi majorate, după ce indicele în baza căruia se calculează, respectiv Valoarea Sectorială de Referință (VSR), a fost urcat de la 465 lei la 605 lei, printr-un ordin al ministrului Justiției Cătălin Predoiu.

Astfel, ”drepturile salariale ale judecătorilor din cadrul judecătoriilor, tribunalelor, tribunalelor specializate și al curților de apel, precum și ale asistenților judiciari se stabilesc având în vedere valoarea de referință sectorială de 605,225 lei”, urmând a intra în plată în februarie, pentru luna ianuarie 2022.



Cum pensiile din sistem se stabilesc în funcție de drepturile salariale aflate în plată, evident că și pensionarii magistrați vor fi în câștig. Potrivit Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, pensiile de serviciu ale acestora, precum și ale celor de urmaș se actualizează ori de câte ori se actualizează indemnizația brută lunară a celor din activitate, la care se iau în considerare, în procent, sporurile intrate în baza de calcul și cele de vechime.

În prezent, salariul mediu net în sistemul judiciar (judecători, procurori, grefieri, personal conex, consilieri probațiune) este de 8.765,5 lei. Dar salariul mediu net al unui judecător este de 13.369 lei, iar al unui procuror, de 13.473. Cât privește pensia medie a magistraților, în decembrie 2021 aceasta era în cuantum de 20.159 lei. Din această sumă, numai 3.698 lei reprezintă pensia cuvenită pentru contribuția pe care magistrații au avut-o la sistemul public, pensie care se plătește din bugetul asigurărilor sociale de stat. Diferența de 18.894 lei se suportă de la bugetul de stat.

În total, în țară, la 31 decembrie 2021 erau 4.452 pensionari magistrați (judecători și procurori), din care 1.585 erau cu pensii din bugetul asigurărilor sociale de stat. Pentru cei care nu știu, precizăm că, potrivit Legii 303/2004, cuantumul pensiei de serviciu este de 80 la sută din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării.

Pentru cea prevăzută de art.82, al.5, din aceeași lege, ”cuantumul este de 80 la sută din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate ale unui judecător sau procuror în funcție, în condiții identice de vechime și nivel al instanței sau parchetului”.

 



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img