14 noiembrie 2024

Cresc ajutoarele pentru incalzirea cu gaze

Cuantumul ajutoarelor pentru încalzirea cu gaze naturale va fi majorat pentru a acoperi cresterea cu 6% a pretului la gazele naturale, iar persoanele si familiile cu venituri reduse vor primi si ajutoare pentru încalzirea cu energie electrica.

Persoanele cu venituri mici vor primi ajutoare majorate pentru incalzire in sezonul rece viitor, conform unei ordonante de urgenta adoptata in sedinta de marti a Guvernului. Astfel, în perioada sezonului rece 2013 – 2014, ca urmare a cresterii de preturi la gaze naturale si energie electrica, va fi mentinut sistemul actual de acordare a ajutoarelor pentru încalzirea locuintelor cu energie termica în sistem centralizat.



Totodata, cuantumul ajutoarelor pentru încalzirea cu gaze naturale va fi majorat pentru a asigura acoperirea cresterii de 6% a pretului la gazele naturale. Familiile sau persoanele cu venituri între 155 lei si 615 lei/persoana vor primi, în premiera, ajutoare pentru încalzirea cu energie electrica variind între 48 si 240 lei.

Proiectul de ordonanta, elaborat de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), prevede ca pentru sezonul rece 2013-2014, cuantumul ajutoarelor pentru încalzirea cu gaze naturale va varia între 20 si 262 de lei, în functie de venituri, limitele acestora fiind de la pâna la 155 lei/membru de familie si pâna la 615 lei/membru familie.

Ajutoare pentru incalzirea pe baza de energie electrica

Actul normativ mai prevede si introducerea ajutoarelor pentru încalzirea locuintei cu energie electrica. “Limitele de venituri pâna la care vor fi acordate vor fi aceleasi ca si în cazul ajutoarelor pentru gaze naturale si lemne, carbuni, combustibili petrolieri, limita superioara fiind de 615 lei/persoana. Ajutoarele vor varia între 240 de lei pentru familiile/persoanele cele mai sarace, cu venituri pâna la 155 lei/persoana, si 48 de lei pentru persoanele cu venituri de pâna la 615 lei/persoana.

Aceste sume acopera între 100 la suta si 20 la suta dintr-un consum maxim de aproximativ 16 kwh/zi. Având în vedere ca preţul mediu al energiei electrice este la consumatorul casnic de circa 0,5 lei/kwh, rezulta un ajutor maxim zilnic de circa opt lei”, se arata în nota de fundamentare. Ancheta sociala va fi obligatorie pentru solicitarea ajutorului de încalzire, în situatiile care nu pot fi determinate cu exactitate pe baza documentelor justificative.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014