18 octombrie 2024
ActualitateCreditele pentru ANL au fost lansate de Sergiu Sechelariu / Bancile ofera...

Creditele pentru ANL au fost lansate de Sergiu Sechelariu / Bancile ofera posibilitatea achizitionarii unei locuinte cu avans zero

La nivelul intregii tari, problema locuintelor este una delicata, iar solutiile oferite persoanelor sau/si familiilor cu venituri medii sunt relativ limitate. Probabil cea mai utilizata cale de a achizitiona o casa sau un apartament este cea a contractarii unui credit ipotecar, majoritatea institutiilor bancare avand oferte in acest sens. ANL are un proiect de creditare pentru locuinte, initiatorul programului fiind Sergiu Sechelariu.

Numarul si nivelul calitativ al locuintelor a fost si continua sa fie deficitar in raport cu cererea populatiei. O analiza succinta a constructiei de locuinte evidentiaza atat o scadere a numarului de locuinte realizate, cat si o inversare a ponderii surselor de finantare. Daca intre 1986 si 1989 finantarea pentru ridicarea de locuinte tinea in proportie de peste 90% de fondurile publice, dupa 1989 situatia s-a inversat, de la buget fiind alocate sume ce acopera doar aproape 8 procente din investitiile facute in fondul locativ. In acelasi timp, deficitul de locuinte a crescut mereu, in contradictie cu prevederile Cartei Urbane Europene, care stipuleaza ca fiecare persoana trebuie sa dispuna de o camera, si fiecare familie de o locuinta.



Solutia cea mai cautata: creditul ipotecar

Creditele ipotecare sunt de obicei acordate pentru perioade lungi de timp, ajungandu-se pana la termene de rambursare de 30 de ani. In general, valoarea creditului nu trebuie sa depaseasca 60-70% din valoarea de piata a locuintei ce urmeaza sa fie cumparata sau construita, si care reprezinta si garantia creditului. Pentru majoritatea acestui tip de credite, avansul ce trebuie platit de persoana ce contracteaza imprumutul este de 20-40%, in functie de oferta bancara. Ratele, calculate in functie de venitul imprumutatilor, nu trebuie sa depaseasca jumatate din venitul lunar al imprumutatului si al coplatitorilor (sot, sotie etc.).

Bancile prezinta oferte tentante

Toate institutiile bancare au incluse in pachetele de oferte si creditele imobiliare cu garantie ipotecara. Adevarat, dobanzile si perioadele de creditare difera, in functie de politica financiara a fiecarei banci in parte. Per total insa, oferta este destul de variata. Raluca Obreja, de la BRD Bacau, ne-a declarat: „La noi exista si posibilitatea contractarii unui astfel de credit fara avans, iar in conditiile in care clientul doreste totusi sa dea un avans, cuantumul acestuia a scazut de la 25% la 20% din valoarea imobilului. Mai nou, oferim credite si pentru romanii din strainatate.” Banca Italo Romena din Bacau prezinta si ea oferte tentante, iar pentru tineri exista un mare avantaj: „Cei ce au varsta de pana la 35 de ani pot contracta creditele fara avans si cu rata dobanzii mai scazuta. In rest, si la noi a scazut avansul pentru credite la 20% din valoarea investitiei imobiliare”, sustine Liana Scorteanu, de la biroul de credite pentru persoane fizice.
Pe site-urile institutiilor bancare exista informatii detaliate despre oferta din domeniul creditelor ipotecare, multe dintre acestea avand si simulatoare de rate, astfel incat fiecare are posibilitatea de a calcula ce suma poate sa imprumute in functie de veniturile obtinute.

Creditele ANL, un proiect al lui Sergiu Sechelariu

Ideea ridicarii de locuinte pentru tineri ce pot fi achizitionate prin credit ipotecar in cadrul programului ANL ii apartine lui Sergiu Sechelariu. „Desi Agentia Nationala pentru Locuinte isi incepuse activitatea de relativ putina vreme la momentul cand am intrat in minister, pana in luna martie a lui 2002, de exemplu, au fost inlesnite peste 1400 de credite ipotecare cu o valoare insumata de peste 13 milioane de euro. Am incercat pe aceasta cale sa venim in sprijinul tinerilor, deoarece prin intermediul ANL ratele dobanzilor erau sensibil mai mici, plus ca nu se percepeau taxe pentru teren si nici nu se platea impozitul pe cladiri pe intreaga perioada a rambursarii creditului”, ne-a declarat fostul ministru secretar de stat. „Avand in vedere ca in ultimii ani bancile au manifestat un interes crescut pentru creditarea ipotecara rezidentiala, ANL va trebui sa-si canalizeze eforturile pentru promovarea parteneriatului dintre sectorul public si cel privat, dintre autoritatea tehnico-administrativa si finantator, astfel incat sursele extrabugetare importante din sectorul bancar sa poata fi directionate eficient catre finantarea locuintelor”, a incheiat Sergiu Sechelariu. Proiectul creditelor ipotecare prin ANL a prins si la Bacau, o serie de noi blocuri destinate acestui program fiind deja in executie. Raluca Obreja, din partea BRD, ne-a confirmat ca „exista o conventie cu ANL si avem credite alocate pentru blocurile ce se ridica acum, si sunt cereri si pentru inca doua blocuri a caror constructie va incepe la vara. Gradul de indatorare pentru astfel de credite este de 70%. O veste buna este ca se iau in calcul si bonurile de masa, ceea ce inseamna o crestere a veniturilor si prin urmare posibilitatea accesarii mai usoare a creditelor.”Scris de Emilian Berceanu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img