Populația județului avea, la 1 decembrie, credite bancare de peste 3.600 de milioane de lei, în creștere față de 1 noiembrie, dar restanțele bancare au scăzut din nou, semnificativ. Restanțele – conform raportului făcut public de Banca Națională a României – au ajuns la mai puțin de 108 milioane de lei. Practic, scăderea acestora a fost de peste două milioane de lei.
Vizavi de acestea, economiile băcăuanilor în băncile comerciale au mai crescut față de luna precedentă, până la aproape 10,1 milioane de lei. Au crescut și creditele, cu aproape 44 de milioane de lei, iar majorarea salariilor pentru unii dintre angajați ar putea fi unul dintre motive. Dar, creditele curente sunt doar de 2,86 ori mai mari decât se cifrau în 2008, an de referință în asemenea comparații, fiind cel al declanșării cunoscutei crize economice.
Iar băcăuanii s-au împrumutat mai mult în lei, mai puțin în valută. Valoarea creditelor de consum a fost în scădere, dar valoarea creditelor pentru locuințe a crescut.
În Regiunea Nord-Est, ponderea restanțelor în total credite acordate băcăuanilor a scăzut la cel mai mic nivel în ultimii doi ani și rămâne a doua cea mai scăzută între celelalte județe ale regiunii, de numai 2,98%, sub nivelul regional de 3,86%. Județul Botoșani ocupă prima poziție la acest capitol, cu 2,39%.
Ponderea cea mai mare o au restanțele înregistrate în județul Vaslui (8,73%), dar în volum, cele mai mari restanțe rămân cele din județul Iași, de 287 de milioane de lei, însă și volumul creditelor este cel mai mare în Iași, de peste 8,60 de miliarde de lei. Valorile, în volum, pentru județul Bacău sunt aproape la jumătatea celor din Iași.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.