Se trudește pentru definitivarea listelor candidaților la alegerile locale. Sunt zvârcoliri epice în culise. Am stat la o voroavă cu lideri ai unor filiale de partide, din diferite localități. Mi-au spus că sunt asaltați, în fel și chip, de cereri pentru aceste liste. Unul dintre acești lideri, truditor profesionist în privat, cu o eficiență aplaudată la nivel național, zice că există un triptic al acestui spectacol jenant: credința, religia și urna…
Unii dintre pofticioșii de fotolii vor doar un loc de muncă bine plătit, nu binele comunității. Mulți dintre ei sunt șomeri (din cauza lipsei de pregătire), au avut slujbe meteorice prin care au trecut precum gâsca prin baltă. De cele mai multe ori, chiar și după câteva luni, au fost disponibilizați. Locul de muncă, îmi spune liderul amintit, este o credință, o mică religie a fiecăruia. Nu-ți poți schimba locul de muncă, așa cum faci cu șosetele. Mai mult, unii speră că jilțul le-ar oferi rampa de lansare către corupția mioritică. Visul de-a deveni ,,geambași” de terenuri publice, ,,magicieni” ai licitațiilor sau ,,influenceri” pentru interese ticăloase îi obsedează. Urna este zeul la care se închină zi și noapte.
Credință, religie?… Pentru mulți dintre candidați, acestea sunt vorbe sterpe. Pupă (jenant) altarele doar din patru în patru ani, de parcă Dumnezeu și electoratul nu i-ar vedea. Unii schimbă chiar și religiile. În urmă cu patru ani erau pe podiumul unui cult, acum, încercând să se reinventeze, pupă electoral crucea altui cult.
Profesia lor este lipită de sufletul urnei electorale. Li se spune urniști. Dacă și Dincolo ar fi organizate alegeri, ar tot candida. Sunt atât de orbi, încât nu realizează că decidenții rezultatului urnelor văd normal. Covidul e copil de mingi pe lângă urnită.