Când suntem în preajma unei premoniții? ,,Atunci când Destinul se atașează atât de mult de tine, încât îţi suflă tainic următoarea mutare”, zice un împătimit al aforisticii, C. Ardeleanu. O știință a decodării premonițiilor – care n-ar avea nimic în comun cu ghiocul babei Omida – ar fi prevenit multe catastrofe. Câteva exemple…
În 1912, în urma impactului cu un aisberg, vasul Titanic ajunge pe fundul Atlanticului. Cu 14 ani înainte, americanul Morgan Robertson scria ,,Prăbușirea lui Titan”: istoria SF a unui vas care s-a scufundat în Atlantic. Asemănările dintre cele două tragedii frapează…
Abraham Lincoln a povestit celor apropiați un vis în care-și vedea propriul cadavru. Întrebat cine este decedatul, un soldat i-a spus: ,,A murit președintele. A fost asasinat”. Președintele a fost asasinat paisprezece zile mai târziu. În chiar ziua asasinării, mai relatase celor din Cabinetul său, un vis în care premoniția asasinatului era prezentă…
,,Mein Kampf” este mai mult decât o premoniție. Este doctrina mizerabilă a nazismului. Scrisă între 1923-1924, publicată în 1925, cartea dezvăluia nu doar tenebrele sufletului lui Hitler, ci și strategia sa belicoasă, din care nu lipseau nuanțele transparente ale holocaustului. Occidentul, marele trezorier al valorilor umane – nu-i așa? – a citit cartea ca pe o istorioară nevinovată a nenăscutei Sandrei Brown, privind totul cu filistinism, până când tragedia l-a luat de guler, ca pe un inconștient, spunându-i sarcastic faptul că este actorul ei.
Acum 39 de ani – timp suficient pentru a citi o carte… – americanul Dean Koontz publica romanul ,,Ochii întunericului”. El descria un laborator existent la marginea orașului Wuhan, unde ar fi fost creat, în cadrul unui program al războiului biologic, un virus mortal, numit Wuhan-400. „În jurul anului 2020, scria Koontz, o boală similară cu pneumonia se va răspândi peste tot în lume, atacând plămânii și căile respiratorii și rezistând la toate medicamentele cunoscute. Ceea ce o să fie mai surprinzătoare decât boala este chiar dispariția acesteia, la fel de brusc precum a apărut. Va mai ataca apoi peste zece ani, după care va dispărea complet”. Născut acum chiar în Wuhan, virusul mortal prezis de Koontz a primit și un nume: coronavirus (etc)… Romancierul american și-a plasat bine premoniția: Wuhan, o aglomerare de 11 milioane de oameni în care există un laborator de virusologie de nivel 4 (cel mai avansat din China), dar care are și un statut îndoielnic al igienei publice. Aflăm acum că niște cercetători chinezi, care au lucrat în laboratoare americane pentru a combina coronavirusuri în scopuri ştiinţifice, au fost angajați apoi în laboratorul din Wuhan. A fost ridicată și batista de pe țambalul unui incident mușamalizat în 2019: furtul de eșantioane de viruși letali de către o rețea de cercetători chinezi, de la Institutul de Virologie din Winnipeg (Canada). Despre holdup va trebui, se pare, să vorbim redefinindu-i țintele esențiale, ca despre jaf la o bancă de viruși mortali, arme biologice perfecte.
Nu există, deocamdată, antidot împotriva coronavirusului. Banalele măști și costume de protecție cunosc o criză globală. Dați un telefon la Beijing, Washington DC, la Roma, Seul, Berlin, Moscova, Teheran, Londra sau la Paris, la ministerele lor belicoase, și întrebați, întrucât și pe-acolo a ajuns virusul mortal, dacă duc lipsă de vreun tip de armament ultramodern. Întrebați care este raportul dintre cheltuielile lor militare și cele destinate asigurării securității sănătății publice. Amintiți-le că un singur avion îi costă chiar și un miliard de euro.
Fac din ce în ce mai mult zgomot vocile care spun că Apocalipsa, singura carte din Noul Testament care nu este citită în cursul slujbelor Bisericii Ortodoxe, trebuie privită cu ochi mult mai vigilenți. Percepută de unii ca fiind un imens ospiciu, Lumea pare a fi devenit chiar un fel de ospiciu care acum vrea să intre buluc într-o ciudată carantină. În acest ospiciu politico-militar, actualul armament sofisticat ar putea deveni o jucărie inocentă pentru țânci, în condițiile în care minți/ guverne scelerate ar inventa și amenința cu un virus biologic nenorocit, care ar putea rescrie și mai sumbru Apocalipsa. Să fim, totuși, optimiști. Chiar și într-un imens ospiciu politico-militar se găsesc, fie și din întâmplare, minți normale. Cred în zisa înțeleaptă a lui Nietzsche: ,,…în rana însăși stă puterea de tămăduire”. (,,Amurgul idolilor sau cum se face filosofie cu ciocanul”, Cluj-Napoca, Editura ETA, 1993, p. 5)