22 ianuarie 2025

La ce nu ducem grija, deja ducem dorul

Crapi la Lilieci

Am stat cu cortul timp de o săptămână, acum opt ani, în zona unde s-a făcut zilele trecute popularea cu pește. Inițiativa a aparținut AJVPS-ului. Timpul nu ne-a iertat. Ne-a blagoscovit cu viituri, secetă, vegetație rărită, oameni și păsări migratoare. Locul nu mai arătă așa cum îl știam. Dar podul peste canalul de fugă era reparat. Stâna de peste dig avea altădată un loc de popas. Uitând de drumul care este cum … „e”, peisajul se răsfiră superb.

Poți veni cu familia (sau prietenii), să te bucuri de dealul Ciumașului, prăvălit peste albia Bistriței. Să mângâi o mia sau o căpriță. Ultima, mai îndrăzneață, cu un „behehe” sub formă de reproș, care să te privească galeș și candid în pupila gustativă a ochilor, atunci când vrei să o cerți, după ce deja ți-a dat iama prin sacoșele pline cu ispite aduse de la oraș. Mai miroase în zonă și a grătar, cu tendințe haiducești. Arunci o plută! Cu răbdare și puțintică nadă, sigur vei avea emoții când se va scufunda. Natura dă și ea cât poate, din ce credem noi că îi oferim. Directorul nou de la AJVPS, Cătălin Ioniță, speră ca instituția pe care o reprezintă să nu mai fie înțeleasă doar… ca o sursă de venituri de la plătitorii de taxe. Vânători și pescari.



În ultimii ani, „transparența” față de reprezentanții mass-media a dat naștere la multe întrebări și speculații. De unde să mai afle și lumea ce se mai întâmplă pe acolo? Din rarele comunicate de presă, de după „eveniment”? Pădurile, apele, fondul cinegetic și piscicol, aparțin, de facto, națiunii în limitele graniței în care există. Sau doar așa suntem induși să nu credem, pentru că un desen stilizat al lupului dacic trebuie tradus de alți doritori fără viziune? Dar dacă apărea undeva, pe acolo, tot stilizat și un pește? Nu mă refer la șacalii din Deltă, că lupi avem și noi? Cum ar fi fost descifrat?

Între Crivăț și Alizeu

Om deschis pentru comunicare și dialog, Cătălin Ioniță s-a născut pe 11 august 1963. Leu! Localitatea Palanca, județul Bacău. E de-al nostru! Inginer silvic de profesie. A lucrat la Direcția Silvică Bacău timp de 33 de ani. De trei ani activează în cadrul AJVPS Bacău, după ce a fost doi ani de zile secretarul clubului din Comănești. Începând cu întâi februarie 2018 a devenit directorul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Bacău. Căsătorit. Om serios, cu familie împlinită. Fiica lor împlinește 21 de ani, pe 22 noiembrie.

Îndeplinește condițiile de a primi, la finele anului acesta, „Meritul de Membru Vânător”, cu acte în regulă și permis de vânătoare permanent. L-am întrebat ce mentor a avut? Orice tânăr care dorește să tragă cu o armă trebuie să îndeplinească anumite condiții, impuse prin legislație. Să aibă ca îndrumător un profesionist, care să gireze pentru el. Condiții mult mai grele decât cele impuse pentru școala de șoferi. Mi-a răspuns ca un om în toată firea, prins pe șotii, cu un un zâmbet larg și privirea puțin mijită: „Nu știu!?”

Ne gândim și la potențialii turiști?

Acțiunile de populare cu pește a luciilor de apă, unde pescarii speră să prindă și capturi demne de o „laudă”, rămân de obicei secrete. Află toți, dar se fac că nu se știe unde. Braconieri există și în Noua Zeelandă, unde rangerii dau amenzi „sănătoase” și confiscă și mașina pofticiosului. Strategia este ca măcar până peștele, din bazinele în care este transportat, amețit de gropile prin care a trecut mașina, să-și revină cât-decât odată eliberat în noul lui mediu acvatic. Vrea și el să supraviețuiască. Crapul colectat – peste jumătate de tonă – a fost scos din culcușul apelor bogate în hrană, din iazul de la Horgești.

Un bebe adolescent, doritor să aibă urmași, care vede cerul timp de câteva ore alături de alți confrați.Cazați temporar într-un bazin, confecționat acum dintr-un material din ce în ce mai hulit de ecologiști: plasticul! Strămoșii lui, milionari în ani, habar n-au avut că se poate inventa așa ceva doar în două secole. Viitorul purtător de icre s-a trezit deportat pe malul Bistriței, mai jos de stână, fără să înțeleagă ce libertate îl așteaptă.

Nu a migrat! Cei care au proiectat barajale s-au gândit doar la energie, nu și la „praguri”, cale de acces pentru locul lui de obârșie. Lacurile se colmatează! Instinctul și moștenirea genetică rămân. Ciortanul crescut artificial va fi determinat, obligat de instinct, să prindă și el o boiște, să se înmulțească. Și dacă va ajunge să poată da pe dinafară din tigaie, nepupat pe bot și eliberat, să-și împlinească destinul. Odată ajuns în farfurie, îi cunoaștem toți menirea. Face parte din alimentația recomandată în zilelele cu dezlegare la post, oferind acel necesar de nutrienți, benefic mai ales pentru copii. Este lăudat și în diete! Ni se spune că are aport de Omega… X. Și locuitorii din Peru mănâncă mult ardei iute. Cică fac bine la inimă.

Pentru a fi prezent la locul faptei, cu dus și întors, l-am avut ca ghid pe Nicu Cucu. Un profesionist! Om experimentat, cu muncă de răspundere la ocolul Odobești. Simt că mai are încredere în seriozitatea mea de a mă lăsa păcălit. Pe drumul cu hârtoape, conducând cu milă, din grijă să nu ne rupem vorbele din gură (tot eram în întârziere), face o aluzie pentru toți ocupanții scaunelor din mașină, pomenindu-l pe „Nea Costel”. Niște pilde legate de vânătoare, apărute în paginile cotidianului Deșteptarea cu mulți ani în urmă. Într-una dintre ele, Nea Costel dădea și un sfat, pentru a preveni mahmureala de dimineață. Să bei lapte dulce, dacă se poate, muls proaspăt de la o capră, dacă nu, de vacă. Nu mai spun câte „laudațio” am primit după, de la cetățeni la care nu mă așteptam să nu înțeleagă gluma.Un efect diuretic, accentuează brambureala din organism.

Trebuie să analizați cu condescență ce am scris. Cu o floare nu se face primăvară. Iertat să fie, că unii ziariști când se miră, sunt și pescari!

AJVPS are în evidență 4.400 pescari și 960 membri vânători. Administrează 25 fonduri de vânătoare pe județul Bacău și unul pe teritoriul județului Neamț, plus încă 19 zone de pescuit. Sunt supravegheate de paznici autorizați, cu armament în dotare, care desfășoară acțiuni de prevenire și control împreună cu echipe de jandarmi. Solicitați, intervin și când apar situații de urgență. Toate arealele de pescuit sunt deschise și membrilor altor asociații, pentru o taxă la jumătate din prețul cotizației pe care o plătește un membru afiliat la AJVPS, care este de 123 lei lunar. Pentru cine vrea să se înscrie acum, oferta rămâne cea valabilă de la începutul toamnei. Taxa fiind la jumătate.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img