24 noiembrie 2024

”Crâmpeie de viață” la împlinirea a 50 de ani de la înființarea Școlii Gimnaziale ”Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din Onești

În urmă cu 50 de ani, în Oneștiul răsfirat de-a lungul a două magistrale (B-dul Oituz și B-dul Republicii) își deschidea porțile o nouă școală generală, care azi poartă cu mândrie numele ”Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”. La sărbătorirea celor cinci decenii și-au dat întâlnire la această instituție reprezentanți ai autorităților locale oneștene, foști profesori și învățători ai școlii, invitați dar și elevii care se bucură de freamătul zilelor de bilanț al anului școlar. Astfel, un moment deosebit al acestei aniversări a fost cel al premierii elevilor participanți la etapa județeană a olimpiadelor școlare și la concursurile naționale. Cei prezenți s-au bucurat aflând că la această școală oneșteană învață elevi care au cucerit premiul I la ”Micul școlar” (etapa județeană) și la Faza națională a Concursului ”Matematică Plus”. Aplauze puternice au însoțit acordarea premiilor, care au constat în cărți înnobilate, pe prima pagină, de gânduri ale profesorilor .
Este de remarcat faptul că printr-un frumos program artistic elevii au dat glas bucuriei aniversării a 50 de ani de la înființarea acestei școli printr-un frumos program artistic. Elevii de la școala ce poartă numele binecredinciosului voievod al Moldovei, Ștefan cel Mare, apărător al dreptei credințe și ctitor de lăcașuri sfinte, au deschis acest program artistic cu interpretarea în grup a cântecului ”Ștefan, Ștefan, Domn cel Mare”. Programul artistic, prin care s-a adus un elogiu și satului românesc, cu tradițiile sale, a fost coordonat de prof. Marta Pânzaru, elevii fiind foarte încântați să danseze ”Brașoveanca”, să cânte vechi melodii populare, pentru ca în final să-i bucure pe toți cei prezenți cu ritmurile muzicii ușoare. La acest moment, al dansului modern, elevii au fost îndrumați de înv. Maria Magdalena Asanache.
Prof. Ionel Abaza, director al Școlii Gimnaziale ”Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din Onești a rostit un cuvânt pilduitor, remarcând faptul că ”orice evocare devine în mod frapant o istorie în care amintirile încep ca să vorbească! Școala formează generațiile viitoare, existând doar prin copii și prin ceea ce le lăsăm moștenire. Cu o mare experiență de-a lungul anilor observăm că <> în viață este munca statornică, având răbdarea și puterea de a lua lucrurile de la capăt, pentru a reuși! 50 de ani de școală înseamnă 50 de generații, numărul absolvenților noștri fiind egal cu cel al locuitorilor comunei Oituz (în jur de 10 000)”. Profesorul Ionel Abaza a mai menționat:”În cei 50 de ani noi am făurit valori, am muncit pentru a aduce o strălucire în privirea elevilor, aceea că au învățat ceva nou! Am convingerea că tot ce s-a construit va dăinui de-a lungul a numeroase generații!”

Rând pe rând au împărtășit ”crâmpeie” dintre cele mai plăcute mai mulți invitați la acest eveniment sărbătoresc. Preotul Ilarion Mîță, coordonator al Așezământului Social – Filantropic ”Ștefan cel Mare” din Hîrja (com. Oituz), care desfășoară și multe activități în parteneriat cu această instituție de învățământ din municipiu, a declarat:”Aniversarea a 50 de ani este un moment deosebit pentru această școală cu totul specială! Aici copiii se formează nu numai moral ci și spiritual iar Sfântul Voievod Ștefan cel Mare este un model pentru dascălii de azi!” Consilierul juridic Daniel Spânu, secretarul municipiului Onești a subliniat rolul de ”a doua familie” a școlii și a declarat:”Munca învățătorilor și profesorilor are succes dacă este continuată și în familie, acest lucru fiind valabil și viceversa! Școala este cea mai importantă familie!”



Conducerea școlii a fost felicitată de foști directori și profesori ai acestei instituții, prof. Gheorghe Țârțoacă (el lucrând aici 21 ani), a urat ”succes pentru a face față noilor provocări – problemele fiind foarte multe în învățământ!” Amintind că dintre elevii săi azi sunt profesori, ingineri, medici prof. Dumitru Lungu a subliniat faptul că ”această școală este una de elită în municipiul Onești”. La 86 ani prof. Gheorghe Mateescu (ce ”a deconspirat” și un ”secret al longevității – mișcarea și toate lucrurile făcute la timpul lor!”), a evocat vremurile în care ”elevii veneau la școală cu cheia legată la gât, părinții lor lucrând 10 – 12 ore pentru a construi tot ce a fost să se construiască în Onești! Au fost lucruri grele dar foarte frumoase!” Dacă înv. Oana Mihaela Isac (ce profesează la această școală de 22 ani) a împărtășit câteva versuri) iar fostele cadre didactice au rememorat tenacitatea de a forma oameni adevărați, transmițând și mesajul ”să fim mai buni, mai puternici și mai dăruitori”, avocatul Gelu Panfil a vorbit de clipele grele prin care a trecut această instituție în urmă cu mai mulți ani, când se vorbea de o reorganizare a învățământului.

La acest eveniment a fost prezent și părintele protopop Ioan Bârgăoanu, de la Protoieria Onești, care a dat citire unui Hrisov din partea ÎPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului la sărbătorirea Școlii Gimnaziale ”Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”. Ion Moraru



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014