15 ianuarie 2025

Craciunul la noi si la ei

Curiozitati de prin lume adunate…

Bucuria Craciunului a venit. Pentru cea mai asteptata sarbatoare de peste an fiecare a impodobit bradul, cozonacul a umplut casa de un miros imbietor, sarmalele sunt fierbinti in cuptor, bucatele din carne de porc, taiat de Ignat, asteapta sa fie degustate. Copiii colinda in Ajunul Craciunului, pe inserat, si primesc in schimb colaci facuti in casa si banuti, iar a doua zi cu steaua vestesc Nasterea Domnului si sunt primiti cu bucurie de gazdele care ii rasplatesc cu mere, nuci si colaci. Te-ai gândit, pentru tine, ce inseamna Craciunul? Dar pentru altii …



In Finlanda e Laponia…

Adica e Casa lui Mos Craciun. Vedetele in zona sunt de departe cainii husky si renii. Si, bineinteles, Mos Craciun, când iese din casa. Sunt cu zecile peste tot pe unde te duci. Toata activitatea de basm incepe pe la sfârsitul lui noiembrie, când vine iarna, când se scot snowmobilele si saniile din garaje. Acolo noptile sunt albe. La 12 noaptea e la fel ca la 12 la amiaza, doar ca nu vezi soare pe cer. Ceea ce este mai tipic finalndez sunt lumânarile triunghiulare asezate in ferestrele caselor si ale cladirilor oficiale, care dau stralucire noptii. De Craciun, finlandezii parcurg fara ezitare sute de kilometri pentru a se regasi in familie. Acesta este poate singurul moment al anului in care se reuneste intreaga familie. Apoi, masa este momentul cel mai important al Craciunului. Odata pe an, finalndezii uita de austeritatea traditionala si inghesuie pe masa sunca, peste, somon afumat, hering, pateu de ficat, cartofi fierti, orez cu lapte, supa de fructe si berea fermentata in casa. Nelipsita de pe masa, pentru cei mai mari bautori, este cafeua acompaniata de nenumarate prajituri.

Ajunul si ziua Craciunului in Spania

Potrivit unui obicei adânc inradacinat, spaniolii isi petrec Ajunul Craciunului acasa, in mijlocul familiei. Odata cu lasarea intunericului, se aseaza o lampa in dreptul unei ferestre, se aprind lumânari in jurul scenelor nativitatii sau la altarul familiei dedicat Maicii Domnului. Conform traditiei, masa nu se serveste mai devreme de ora noua sau zece. Dupa aceea, oamenii participa la slujba de la miezul noptii, numita „La Misa Del Gallo” („Misa cocosului”). Sarbatorile in familie continua in ziua de Craciun. când a fost adoptat obiceiul schimbului de cadouri. Urarea „Craciun fericit ” este diferita de la o provincie la alta. In spaniola se spune „Feliz navidad”, in catalana „Bon Nadal” iar in galiciana „Bo Nadal”.

In Franta, curcanul ia locul porcului

In Franta, Craciunul este perioada reuniunii familiei si a generozitatii, marcata de daruri si dulciuri pentru copii, cadouri pentru cei sarmani, liturghia de la miezul noptii. In ajunul de Craciun exista obiceiul de a se posti toata ziua , pentru ca la miezul noptii, toata familia, cu exceptia copiilor mici, sa mearga la biserica sau la catedrala pentru slujba. Dupa, francezii se aduna in grupuri de prieteni sau in familie la o masa imbelsugata, acasa, la un restaurant sau la o cafenea. Se manânca friptura de curcan, clapon, gaina, budinca alba. Bucatele sunt stropite cu vinuri Muscadet, Anjou, Sauterne and Champagne. deserturile traditionale sunt La Buche de Noel (Butucul lui Noel) – cu ciocolata si castane, Le pain Calendeau (pâinea Calendeau) – din care se da o bucata unei persoane sarace sau La Galette des Rois (prajitura regilor sau magilor).

„Noaptea solemna” din Germania

Germanii numesc Craciunul „Weihnachten”, care inseamna „noapte solemna”, sau „Heiligenachten” – „noapte sfânta”. Inca din prima duminica de Advent, târgurile de Craciun invadeaza pietele oraselor, dându-se astfel startul sarbatorilor de sfârsit de an. Pâna in ziua de Craciun, germanii viziteaza, in familie, nenumaratele scene biblice ale Nasterii lui Iisus, in miniatura sau in marime naturala, figurative sau animate, construite peste tot. In aer liber, oamenii se incalzesc cu vin fiert condimentat, usor indulcit.Aici, sarbatoarea Craciunului dureaza doua zile. 26 decembrie este zi libera, intrucât e cea de-a doua zi de Craciun, dedicata vizitelor in familie sau la prieteni. Cadourile sunt oferite in dupa-amiaza zilei de 25 sau in seara zilei de 24 decembrie, dar nu „de Mos Craciun”, ci de „Christ-Kind” (copilul Iisus). De Craciun, in Germania se manânca peste, gâsca sau raclette – se pune un gril in mijlocul mesei, in care mesenii isi prepara singuri, fiecare in tavita sa, o combinatie de legume, salamuri, brânza, care se coc si se manânca pe loc.

In Italia, Craciunul dureaza 12 zile, iar Mosul e … tata

Craciunul a luat nastere in Italia … Cel putin, asa par a marturisi culorile alb, verde si rosu, prezente pe steagul italian, culori traditionale pentru Sarbatoarea de Craciun.m Italienii, mai ales cei din zona de nord a tarii, au obiceiul de a decora un brad in mijlocul casei, dar, potrivit traditiei, copiii nu ii adreseaza lui Mos Craciun scrisorile in care ii cer acestuia sa le aduca preferatele cadouri, ci trimit epistole catre parintii lor, in rândurile carora isi exprima dragostea fata de cei care le-au dat viata. Aceste scrisori sunt asezate, de obicei, sub farfuria tatalui lor, ele fiind citite cu glas tare imediat dupa masa din ajunul Craciunului. Importanta si respectata de italieni in perioada sarbatorilor de iarna este povestea potrivit careia Craciunul trebuie sa dureze 12 zile. Astfel toate relele din an vor fi spalate si in noul an toata lumea va intra cu dreptul, fara pacate.

Craciun … rezervat in Belgia

In Belgia, Craciunul este destul de rezervat pentru adulti. Se manca in familie, iar la miezul noptii se fac schimburi de cadouri. Copiii primesc, de obicei, o carte sau niste haine. Ziua de Craciun in Belgia nu prea are semnificatie. In regiunea belgiana Ardens, oamenii sarbatoresc ziua de 31 decembrie si nu Craciunul.

Entuziasm in Anglia

Craciunul este sarbatorit in Anglia cu mult entuziasm. Copiii cânta colinde pe strazi, manânca faimoasa Christmas Pudding (budinca de Craciun) la sfârsitul cinei de Craciun, iar Mos Craciun umple sosetele copiilor cu daruri. De asemenea, britanicii schimba intre ei felicitari, care sunt de altfel o creatie britanica.

„Merry Christmas” by SUA & Canada

In America, in sâmbata de dupa Ziua Recunostintei, Mos Craciun vine sa anunte inceputul sezonului de cumparaturi de Craciun. Americanii adora sa celebreze Craciunul si isi decoreaza casele cu mult entuziasm, copiii atârna recipiente goale pe semineu si in dimineata de Craciun le gasesc pline de bomboane si jucarii mici. Casele, magazinele si strazile sunt decorate cu lumini si in Canada. Dupa masa de Craciun canadienii sarbatoresc in familie. Curcanul si Christmas log cake (prajitura de Craciun) sunt ingredientele esentiale ale unei cine canadiene de Craciun. Tot acum, trimit felicitari prietenilor si rudelor care locuiesc departe.

Pe plaja, in parade sau la gratar

In Australia, Craciunul are loc in timpul verii, asa ca australienii sarbatoresc pe plaja unde servesc curcan rece si budinca. In schimb, in Noua Zeelanda se organizeaza parade de Craciun si se cânta in parcuri. De asemenea, aici are loc si celebrul Christmas barbecue (gratar de Craciun). In Japonia, Craciunul are doar o semnificatie comerciala fiind numai o oportunitate de a oferi cadouri micutilor, iar in China, Craciunul nu este o sarbatoare, ci un eveniment religios.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img