Având în vedere informațiile false lansate în spațiul public, referitoare la administrarea “Rezervei de apă a municipiului Bacău” ( conducta de legătură dintre Stația de Pompare Gherăiești și Stația de Tratare Barați), de către Compania Regională de Apă, pentru corecta informare a opiniei publice, societatea vine cu următoarele precizări:
„Operatorul regional – S.C. CRAB S.A. nu are în administrare «Rezerva de apă a municipiului Bacău» și nu răspunde de lipsa de funționare a acesteia, așa cum în mod fals au declarat primarul municipului Bacău – dl. Lucian Daniel Stanciu Viziteu și viceprimarul municipiului – dl.Liviu Miroseanu. Această răspundere îi revine astăzi constructorului investiției, care la data prezentei nu a reușit finalizarea recepției la terminarea lucrărilor, nici la 3 ani de la semnarea contractului.
Conform legislației în domeniu și conform Contractului de delegare a gestiunii serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare, nici un obiectiv de investiție și ca atare nici “Rezervă de apă a municipiului Bacău” nu poate intra în administrarea S.C. CRAB S.A., decât după:
Admiterea recepției la terminarea lucrărilor – document care atestă faptul că lucrarea este realizată conform prevederilor proiectului tehnic de execuție și prevederilor legale;
Includerea acesteia în domeniul public al municipiului Bacău;
Aditionarea sa la Contractul de delegare, în baza unei Hotărâri de Consiliul Local care să precizeze clar și fără echivoc darea în administrare, în integralitate, către operator.
Prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Bacău nr. 312/20.09.2021, acesta a decis doar punerea la dispoziția operatorului, cu titlu provizoriu, a unor părți din obiectul de investiții “Rezerva de apă a municipului Bacău”, până la dată recepției la terminarea lucrărilor, în vederea asigurării condițiilor efectuării, de către Constructor, a cuplărilor la rețeaua existentă.
Subliniem că punerea la dispoziție cu titlu provizoriu a respectivelor părți din rezervă vizează doar 55 metri liniari de conductă și o serie de echipamente (vane, flanșe, compresoare), în condițiile în care Rezerva cuprinde cca.9km aducțiune și multe alte componente adiacente.
Acest lucru s-a făcut tocmai pentru a sprijini antreprenorul și primăria municipiului Bacău, să parcurgă toate etapele necesare punerii în funcțiune a rezervei și finalizării recepției; Reiterăm faptul că operatorul și-a îndeplinit obligațiile asumate în raport cu asigurarea acestei surse de rezervă, finalizând și receptionând în decembrie 2021 Stația de demanganizare și reabilitând fronturile de captare, singura condiție pentru ca această cantitate de apă să poată ajunge la populație, în caz de avarie, fiind recepționarea de către Primăria Municipiului Bacău, a conductei de legătură, adică “Rezerva de apă a municipiului Bacău”.
Asigurăm populația municipiului Bacău, că la momentul emiterii unei astfel de Hotărâri, de către Consilul Local al Municipiului Bacău, prin care se va da în administrarea Companiei această investiție, vom întreprinde toate măsurile necesare, în scopul asigurării sursei alternative pentru alimentarea cu apă potabilă, în caz de avarie pe conducta de aducțiune Valea Uzului – Bacău.
Rugăm reprezentanții Primăriei Municipiului Bacău, ca în loc de a arunca vina nejustificat și ilegal pe operatorul de apă, să întreprindă măsurile contractuale de a determina constructorul «Rezervei de apă» să-și îndeplinească obligațiile contractuale și să facă dovada finalizării recepției, astfel încât investiția să poată fi dată în administrare operatorului și să poată fi pusă la dispoziția cetățenilor”.
CRAB mai spune că, începand cu ora 08:00 a demarat procedura de umplere a retelei de distributie a municipiului Bacau.
Umplerea retelei si cresterea presiunii se face treptat, functie de zona (zonele joase primele, urmate de zonele inalte) si functie de consum.
„Estimam ca in cursul serii sa se ajunga la o presiune de 1,7 – 1,8 atm, ajungandu-se la parametrii normali de debit si presiune incepand cu dimineata zilei de duminica, 6 februarie”, se arată într-un comunicat al Companiei de Apă.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.