Sute de bacauani s-au imbulzit, zilele acestea, la Registrul Comertului de pe langa Tribunalul Bacau pentru a-si declara inactivitatea firmelor. De la inceputul anului, peste 300 de patroni au renuntat la afacere.
Impozitul forfetar, dobanzile mari ale bancilor, dar si conditiile greu de indeplinit pentru creditare sunt principalele motive pentru care bacauanii renunta la statutul de patron. aAm o mica firma de tranzactii imobiliare. In perioada asta oricum nu mai merge treaba, asa ca e mai bine sa ma retrag, cat nu sunt pe pierdere. Sunt prea multe impozite si nu mai merita sa faci nimic”, ne-a spus revoltat Stefan Grigore. Afectati sunt si micii comercianti, indiferent de loc (urban sau rural). aAfacerile nu sunt pentru cei mici. Statul iti ia aproape totul. Platesti impozit forfetar, TVA, impozit pe venit, salubrizare, salarii, fonduri sociale si nu ramai cu nimic. Dar te poti trezi cu datorii dupa atata munca”, ne-a spus Elena S., proprietara de magazin mixt.
La ORC, situatia a explodat in ultimele zile
Odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal si a prevederilor legate de impozitul microintreprinderilor, micii afaceristi s-au dezmortit si au luat decizia sa-si inchida socotelile la ORC Bacau. Datorita crizei economice, in primele patru luni ale acestui an numarul radierilor a fost mai mare de patru ori fata de aceeasi perioada a lui 2008. In ultimele zile, numarul celor care au renuntat la afacere este de peste 10 ori mai mare fata de 2008. De la inceputul anului, pana la 30 aprilie, la ORC Bacau, 324 de societati comerciale si-au declarat suspendarea activitatii. aFacand o comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, numarul agentilor economici care si-au declarat inactivitatea este de patru ori mai mare. Cea mai mare aglomeratie a fost ieri (luni, n.a.), cand aproximativ 200 de agenti economici au venit pentru inchiderea firmelor, iar astazi (ieri, n.r.), pana la aceasta ora au venit vreo 100″, ne-a precizat Gheorghita Patrichi, directorul ORC Bacau. In judetul Bacau exista aproximativ 22.000 de societati, din care 428 sunt SA-uri, 300 SNC-uri si peste 21.500, SRL-uri. Potrivit estimarilor, numarul societatilor mici s-ar putea injumatati in urmatoarea perioada. Oficiul National al Registrului Comertului a realizat centralizarea societatilor care s-au inchis, in functie de domeniul de activitate. Potrivit datelor, au preferat sa inchida firma micii afaceristi dina comert, imobiliare, service-uri auto, reparatii dar si activitati stiintifice. In ultimele zile, peste trei mii de agenti economici au renuntat la afacere si numarul este in continua crestere.
Mircea Merticariu
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro - Liderul presei băcăuane
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.