Pentru a ajunge in fata unui medic, pacientii stau ore lungi la coada. Chiar daca se scoala cu noaptea in cap, tot au de asteptat. Medicii se plang ca, in loc sa-si faca meseria, completeaza hartii. Pensionarii blestema reforma sanitara si pe „domnii de la Bucuresti”.
La usile cabinetelor medicale este mare inghesuiala zilele acestea. Bacauanii cu afectiuni cronice au asteptat inceputul lunii pentru a-si face proviziile de medicamente. Pensionarii au luat cu asalt cladirile in care se afla cabinetele medicilor de familie. Unii s-au asezat pe bancile de pe holuri sau in salile de asteptare inca de la primele ore ale diminetii. „De la ora 7 stau la coada, ne-a declarat ieri Zinica Sofrone, o pensionara care isi astepta randul la cabinetul medicului sau de familie, de pe strada Miron Costin. Este aproape ora 11 si nu am reusit sa intru in cabinet. Imi creste tensiunea de la asteptare. A fost tare aglomerat si merge foarte greu. Intra cate un pacient si ai impresia ca nu mai iese. „ Tot de la ora 7 astepta Catrinoiu Maria. „In fiecare luna este aceeasi poveste, ne-a declarat pacienta. Trebuie sa-mi iau tratamentul asa ca astept”. Cei care au intrat mai inainte au venit de la ora 6 sau chiar de la 5. Au asteptat in fata cladirii pana au fost descuiate usile. Frigul de afara nu le face bine, caci aproape toti sunt cardiaci, dar le e teama ca nu reusesc sa ajunga la doctor. Sunt scandalizati ca o consultatie dureaza prea mult. Blestema birocratia care ii „baga in mormant”. Isi amintesc vremuri mai vechi, cand „nu erau atatea calculatoare si atata hartogaraie. Intram la domnu’ doctor, ma consulta, imi dadea reteta si asta era tot. Acum se uita in ce categorie ne incadram noi, din ce categorie sa ne dea medicamente si multe altele. Asta ne-au facut cu reforma lor domnii de la Bucuresti”.
O treime din timp se pierde completand hartii
Medicii sunt de aceeasi parere: prea multa birocratie, prea multa scriptologie inutila. La usa dr. George Coneac, medic de familie, asteptau ieri in jur de 20 de pacienti. Alti 25 trecusera deja prin fata medicului pana la ora 11.00. Mare parte a timpului il pierduse insa completand hartii. „O treime din timpul pe care il aloc unui pacient este mancat de birocratie, ne-a declarat dr. Coneac. Aceasta incepe cu completarea retetei. Trebuie sa fii atent la fiecare casuta. Mi s-a intamplat sa nu respect ordinea alfabetica la listele cu medicamente si mi s-au intors retetele inapoi. Trebuie sa cautam din ce lista, A, B, sau C, fac parte medicamentele. Pe cele mai folosite le-am invatat pe de rost. Pe altele le cautam in fise. Sunt aproape o mie de coduri de boli. Uneori imi ia cate un sfert de ora. Pacientul asteapta. Apoi ii completam in fisa, iar acum mai trebuie dat si decontul la finalul consultatiei: o hartie care nu-mi foloseste nici mie, ca medic, dar nici lui. Pacientii comenteaza mereu din cauza birocratiei si au dreptate”. Medicii se tem ca, daca bugetul pentru medicamente compensate si gratuite le va fi repartizat lor, vor fi nevoiti sa numere fiecare pilula pe care o prescriu. „Nu vom mai face fata, asa ca vom programa pacientii. Unii vor aglomera unitatile de primire urgente din spitale, iar altii nici nu vor mai ajunge la medic”, a mai spus dr. Coneac. Acesta avea mai multe de spus, dar pacientii de la usa, care asteptau de ore bune, isi pierdusera rabdarea.Scris de Doina MINCU