Insidiosul și periculosul COVID-19 nu a reușit să oprească forța și imaginația creatorilor de artă, de frumos, a muzeografilor, specialiștii din linia a doua a valorificării artei. Cu toate că li s-a sugerat prin decret să întrerupă legătura directă cu publicul, marele și singurul lor judecător, artiștii, fie ei plastici, muzicali sau cercetători, au apelat la internet, la rețelele de socializare pentru a „sta de vorbă” cu spectatorii, cu potențialii vizitatori. Deschideți atunci când aveți timp și disponibilitate paginile de pe facebook sau conturile de pe Yahoo. Acolo găsiți, în fiecare marți, joi, la Filarmonică, artiștii preferați care vă vor alunga gândurile negre cu muzica lor și, tot acolo, puteți intra în contact cu creațiile artiștilor plastici băcăuani. Nu mai este mult până la bucuria revederii pe viu. Răbdare, răbdare și #stați acasă. Vine arta în casele voastre.
Concerte și recitaluri online
De la decretarea stării de urgență și încetarea oricărei activități în sala „Ateneu”, membrii orchestrei „Mihail Jora” au urmat modelul adoptat de toate celelalte instituții de concert din țară, adică activitate la domiciliu, prin studiu individual, pregătirea programelor muzicale din punct de vedere teoretic, prin analiza de forme muzicale, studii comparate, iar practic prin studierea programelor incluse inițial în cadrul stagiunii.
„În paralel, pentru a rămâne în contact cu publicul spectator postăm în fiecare săptămână recitaluri și concerte din videoteca de peste 20 de ani a instituției, după formatul deja clasic: marți recital, joi concert. De asemenea, mulți colegi au apelat la mijloace moderne de prezentare a unor lucrări prin înregistrarea lor, separat, la domiciliul fiecăruia, procesându-le apoi și prezentându-le pe pagina de facebook a filarmonicii. Toți cei care iubesc muzica și au mijloacele tehnice adecvate pot să-și imagineze, cu un clik, că sunt în sala de concerte, alături de artiștii noștri”, ne-a spus Pavel Ionescu, director al Filarmonicii „Mihail Jora”, din Bacău.
În același timp, a fost demarat și concursul de interpretare, dotat cu Premiul Internațional de Flaut „Dorel Baicu”, care oricum a fost gândit de la început ca o competiție bazată pe selectarea online a candidaților și jurizarea în același mod a înregistrărilor primite, concurs la care speră organizatorii să participe tineri flautiști din întreaga lume.
Incursiune online în istoria artei
Cu toate că Muzeul de Artă din Bacău și Galeriile ALFA, componente ale Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”, și-au suspendat activitatea cu publicul încă din data de 11 martie 2020, atunci când pe simezele Galeriei de Artă „Alfa”, ale Muzeului de Artă, Casei Memoriale „George Bacovia” și Casei Memoriale „Nicu Enea” erau expoziții temporare și permanente deschise publicului vizitator, pentru cei care nu au reușit să le vizioneze, pentru toți iubitorii artei plastice, artiști și muzeografi au desfășurat și desfășoară activiăți de promovare a acestora în mediile online, singura modalitate, în aceste vremuri, de a nu pierde contactul cu ceea ce au creat pictorii, sculptorii și graficienii băcăuani de-a lungul timpului. După o zi stresantă, acasă sau la muncă, deschideți ușile virtuale ale muzeelor. Acolo găsiți liniștea și frumosul de care aveți nevoie. Pe pagina FB a Galeriilor„Alfa” și pe www.youtube.com a fost postat un film de 9 minute, realizat special pentru băcăuani, care prezintă lucrările expoziției „50 – Anuala Filialei Bacău a Uniunii Artiștilor Plastici”. Aici, zilnic, se postează câte un film care prezintă lucrarea și biografia, pe scurt, a fiecărui artist expozant. Totodată, pe pagina facebook-ul a Muzeului de Artă și pe YouTube a fost postat, de asemenea, în două părți, un film de 27 minute care prezintă lucrările expoziției „Artiști interbelici în colecțiile Muzeului de Artă Bacău”.
Activități de conservare și restaurare a patrimoniului muzeal
În paralel cu aceste preocupări, muzeografii, restauratorii desfășoară multiple activități care privesc mai ales două din cele trei funcții ale muzeului: colecționează, conservă, restaurează, cercetează, comunică și expun, în scopul cunoașterii, educării și recreării, mărturii materiale și spirituale ale existenței și evoluției comunităților umane, precum și ale mediului înconjurător. „Altfel spus, ne precizează Mariana Popa, manager al Complexului Muzeal «Iulian Antonescu», activitățile angajaților în această perioadă sunt legate în special de conservarea și restaurarea patrimoniului muzeal și de cercetarea acestuia, în vederea pregătirii expozițiilor programate în acest an.”
De asemenea, în luna mai, de Noaptea Muzeelor, este programată expoziția „RezidențaTescani – 2019”, la care se lucrează pentru editarea catalogului, se pregătește o proiecție, precum și lucrările expoziției.
30 de ani de artă pe cele două maluri ale Prutului
Anul acesta, va avea loc cea de-a XXX-a ediție a Expoziției-concurs de artă plastică contemporană „Saloanele Moldovei”, una dintre cele mai importante manifestări cultural-artistice, care reunește artiști de pe cele două maluri ale Prutului, fiind în diferite faze elaborarea regulamentului și a protocoalelor aferente. În funcție de evoluția situației, pentru prima dată, se analizează posibilitatea defășurării online a vernisajelor de la Bacău și Chișinău.
Nici n-a visat Bacovia…
În perioada pandemiei, când s-a anulat programul de vizitare la Casa Memorială „George Bacovia”, interacțiunea cu publicul a continuat în mediul online. La solicitarea membrilor fideli ai paginii oficiale de facebook, custodele Tinuța Bernevic postează zilnic din lirica bacoviană, fotografii, filmulețe, lucruri mai puțin știute din viața personală a poetului, scurte fragmente inedite, poeme care să trezească interesul potențialilor vizitatori, să ofere un timp rodnic pentru cei aflați în izolare la domiciliu, de a învăța lucruri noi și de a-și menține vie bucuria și plăcerea pentru literatură.
Materiale fotografice și scurte prezentări la Muzeul de Etnografie
Din 23 aprilie, și Muzeul de Etnografie postează pe site-ul Complexului Muzeal materiale fotografice și scurte prezentări de specialitate pentru obiecte de patrimoniu cu specificație deosebită, dar și un material legat de Tradiții și obiceiuri la români la Sărbătoarea Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.
Arheologii sapă și pe vremea pandemiei
Nici n-au terminat bine cercetarea arheologică pe Varianta Ocolitoare a municipiului Bacău că arheologii Muzeului de Istorie au început, cu mască și mănuși, hârleț și periuțe, cercetarea arheologică preventivă pe un alt mare șantier național, care are ca scop îmbunătățirea aprovizionării cu gaze naturale a zonei, precum și asigurarea capacităților de transport spre Republica Moldova. În prezent se lucrează în localitatea Bălăneasa, comuna Livezi.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.